Seuraa 
Viestejä4

Osaisiko joku kertoa kaavan tai pystyykykö edes laskemaan. Eli esim jos on 10m putkea halkaisija DN100. Vettä putkessa 90,1 litraa paine 0 bar. Nyt jos aletaan nostamaan painetta vedellä vaikka 6 bar:iin niin kuinka paljon vettä putkeen menee lisää?

Hölmö kysymys sinänsä mutta kiinnostaa ja en löytänyt netistä mitään esimerkki kaavaa.

Kommentit (8)

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Vähän näyttäisi kyllä siltä että tuohon putkeen ei mahdu 90,1 litraa vettä.

Mutta yleisesti ottaen se kannattaa laskea sen kautta että minkä verran putkessa on ilmaa. Vettä kun lisää niin ilman tilavuus pienenee jolloin sen paine kasvaa.

Eusa
Seuraa 
Viestejä18314

Putkeen voisi mahtua 78,5 l vettä. Keskimääräinen paine tuskin on nolla maanpinnan kiihtyvyydessä. Vedenpainettahan ei nosteta vettä lisäämällä vaan rakenteilla puristamalla tai hydrostaattisella vesipatsaalla, silloinkin muiden rakenteiden tulee kestää vastaava puristus.

No, tietysti, jos männällä puristaen pumppaa lisää vettä, paineenkorotus tietysti tapahtuu "vettä lisäämällä". Käytännössä arvelisin vesimäärään vaikuttavan kuitenkin enemmän putken rakenteiden jouston kuin teoreettisen pienen vesimäärälisän...

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
käyttäjä-3739
Seuraa 
Viestejä4

Tiedän periaattten, Ongelmana on 400m putkea joka pitää koeponnistaa. Pumpulla painetaan lisää vettä putkeen niin kaun kuin paine on oikea. Mutta vesi pitää viedä paikalle erikseen ja ajattelin että pystyisikö tarvittavan vesimäärän laskemaan sen pystyisi laskemaan kuinka kauan ko operaatiossa menee pienelläpumpulla.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Se paineen nostaminenhan ei tarvitse vettä lisää paljon yhtään koska vesi ei juurikaan puristu kasaan.

Tällä uudella putken halkaisijalla sinne menisi vettä 95,6 litraa, joten jos se ilma sieltä pääsee pois, niin 5,5 litraa lisäämällä paine ei kasvaisi yhtään mutta putki tulisi täyteen. Siitä sitten kuuteen baarin pääsisi vissiin reilulla desilitralla jos oikein laskin, olettaen että putki ei mukamas antaisi yhtään periksi.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Nyt en ole varma siis mutta eikös olekin niin, että

dV / V = dp / K,

jossa

K = puristuvuuskerroin, vedellä 2,1 Gpa (21000 bar)

dV = tilavuuden muutos

dp = paineen muutos

 

Silloin dV = (dp / K) * V

dV = (6 bar / 21000 bar) * 95,6 l =  0,027 litraa.

 

?? Taas tuli eri vastaus...

 

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33732

Veden puristuminen on vähäistä, mutta putki laajenee enemmän. Arvion voi laskea käyttämällä raudan yleisiä kimmo-ominaisuuksia, mutta aika turhaa se on. Jos putki on täynnä, niin kuin sen koeponnistuksessa on oltava, ei sinne montaa litraa mene. Kanisterillinen on varmasti tarpeeksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat