Seuraa 
Viestejä1808

Luin Stephen Hawkingin kirjasta Ajan lyhyt historia Epätarkkuusperiaatteen lain. Se on mielenkiintoisin laki mihin olen törmännyt fysiikan laeista ja esitys oli kattava.

Kirjoitin sen innoittamana omalle foorumilleni tälläisen viestin:

Aine, joka on hilamuodossa eli materia joka on tensori ei ilmeisesti aina ole täysin Heiselbergin epätarkkuusperiaatteen alainen. Tai sanotaan näin, että pyörimisliike on ainoa, joka estää hilamuodostelman atomien kulun täsmälleen samalla nopeudella samaan suuntaan ja samalla etäisyydellä. Se merkitsee, että kaikki systeemit, joissa on mukana hilarakenteita ovat tavalla tai toisella pyörimisliikkessä vakio nopeudella tai muulla vakio suureella.

Hilamuodostelmassa oleva atomi on ulospäin varaukseton eli se ei ole sähkö-magneettinen. Pyörimisliikkessä oleva systeemi ei ole koskaan kokonaan kenttä, vaan sisältää jonkun hilamuodostelman. Sen sijaan kun ajatellaan kaasua ja nestettä, jotka ovat skalaareja eikä tensoreja. Niiden ei tarvitse olla pyörivässä liikkeessä, vaan Heiselbergin epätarkkus toteutuu ennemmin erilaisten sähkö-magneettisten kenttien avulla kaasussa ja nesteessä.

 

Jos siis on olemassa PYÖRIMISLIIKE MATERIALLE JA AALTOLIIKE NESTEILLE niin onko olemassa jokin liike KAASUILLE. Ja onko tuo liike ENTROPIA LIIKE vai joku muu liike?

Kommentit (3)

Titanic
Seuraa 
Viestejä1808

Kiitos videolinkistä. Tuli mieleen, että näyttää siltä kuin jokin ajoneuvo esim. ei noudattaisi epätarkuusperiaatetta ja silti "ei olisi merkittävästi mukana ympyräliikkeessä".

Epätasaisuudet maastossa, mäet ja kuopat tietenkin kallistavat ajoneuvoa aika ajoin mikä on yksi huomioon otettava seikka. Mielenkiintoista on, että ilmateilläkin on niin sanottuja ilmakuoppia.

Asfalttitiet ja moottoritiet sekä rautatiet ovat ilmeisiä epätarkkuusperiaatteen vesittäjiä. Ainakin jos ne ovat viivasuoria pitkiä matkoja.

Mutta väittäisin yhä, että kaiken perusta on pyörimisliike. Se on riittävä estämään, että suunta ei ole sama. Epätarkkusperiaatteen valossa voisi kuitenkin tarkkailla ilmiöitä ja laskea suhteita kaikelle maan ja taivaan välillä. Itse en jaksaisi ajatella niin yksityiskohtaisesti.

Liikuva tankki kulkee ainakin kahteen suuntaan. Se kulkee eteenpäin, mutta on myös maapallon mukana jatkuvasti kaareutuvassa liikkeessä.

Mutta eniten kiinnostaa tuo kaasujen liike. Pitääkö Wikipediasta etsiä vastausta kaasujen liikkeitä koskien? Taitaa olla parasta niin, koska tämä aihe on ilmeisen monimutkainen, vaikka yritin yksinkertaistaa sen äärimmilleen.

Tästä sitten aloitan tutkimusmatkan Wikipediaan: 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kineettinen_kaasuteoria

Ensimmäisenä pistää silmään, että kaasun osasten liike on täysin suoraviivaista eli ne pyrkivät etenemään samalla etäisyydellä ja samaan suuntaan, vain nopeus vaihtelee.

Pyörimisliikkessähän nopeus pysyy samana ja suunta vaihtelee.

Aaltoliikkessä sitten kai etäisyys kahden atomin vaihtelee, mutta nopeus ja suunta on sama???

Meneepä teoreettiseksi ja monimutkaiseski!! Tutkin nuo Wikipedia linkit ja palaan asiaan jos on tarvetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Titanic
Seuraa 
Viestejä1808

"Ensimmäisenä pistää silmään, että kaasun osasten liike on täysin suoraviivaista eli ne pyrkivät etenemään samalla etäisyydellä ja samaan suuntaan, vain nopeus vaihtelee."

 

Vai onko sittenkin toisin: Kaasuatomi on 1 cm halkaisija - välissä 2 cm jousi - ja toinen kaasuatomi 1 cm halkaisija. 1-2-1

Etäisyys on tosiaankin sama, suunnalla ei ole niin väliä, jos kaasu on perusolemukseltaan täysin liikkumaton. Mutta tuo lause, että vain nopeus vaihtelee näyttäisi olevan pielessä.

 

sen liikemäärän muutos eli seinään kohdistuva impulssi on

,

jossa vx on hiukkasen alkuperäinen nopeus.

 

Eli 2 kertaa mv näyttäisi osoittavan, että myös massa voi vaihdella tai vaikuttaa kokonaistulokseen.

2 kertaa 2 kg kertaa 400 km / h 

2 kertaa 5 kg kertaa 400 km / h

 

 

 

 

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat