Seuraa 
Viestejä47

Tässäpä asia, joka on jostain syystä pohdituttanut mieltäni jo jonkun aikaa. Eli mitenkähän ihmiset ennen saksia/vastaavia apuvälineitä lyhensivät kynsiään? Luulisi että pitkät kynnet eivät olisivat olleet vain tiellä. En usko että silloin olisi tehty käsillä/kynsillä niin paljon enemmän kuluttavaa työtä, että se olisi riittänyt pitämään kynnet lyhyenä. Mieleeni tulikin että mahtaisiko kynsien pureskelu juontua tästä? Että se olisi osaltaan sisäsyntyinen toimintamalli? 

Kommentit (8)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Itsekin olen miettinyt tuota kynsihommaa. Tällaiset leveät lapiomaiset kynnet aiheuttavat kyllä enemmän pureskeltavaa kuin vaikkapa kissapedon kapeat koukkumaiset.

Kiinnostaisi myös miten hiukset on saatu poikki. Puremallako nekin? Ja miksi meillä ylipäätään on pitkää karvaa päässä, eihän apinoillakaan ole. Eihän se että karvoitus lähes katoaa kehosta edellytä sitä että päässä alkaa kasvamaan poikkeuksellisen pitkiä karvoja.

Vesiapinateorian mukaan tukka piteni jotta kersa saattoi roikkua siinä kiinni kun emo ja pentu lilluivat meressä (ollakseen petoeläinten ulottumattomissa). Mutta vaikka kyseinen teoria selittääkin käärmeiden ja hämähäkkien pelon, kauhean suosittu se teoria ei taida olla. - Jos joku ei satu teoriaa tuntemaan, niin sen mukaan käärmeitä pelätään koska jorpakossa tuli jotain sellaisia kaloja vastaan jotka imeytyvät suuaukollaan ja terävillä hampaillaan ihoon kiinni (nahkiaisia?) Tätä yhteyttä on todisteltu sillä että ihmiset usein väittävät käärmeitä limaisiksi, mitä ne eivät ole - kalat sensijaan ovat. Hämähäkkipelon selittäisi teorian mukaan joku ihme rapu joka kaivautuu siellä vedessä ihon alle, jos oikein muistan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1578

Eiköhän tuolloin kynnet kuluneet jokapäiväisissä askareissa sen verran, ettei niitä tarvinnut juurikaan lyhentää. Eihän villieläimiltäkään tarvitse leikata sorkkien tai kavioiden luuta kuten kotieläimiltä (esim. lehmät ja hevoset) tarvitsee.

Taidat ajatella asiaa vain näppäimistön ääreltä?

Vanha jäärä

MooM
Seuraa 
Viestejä10502

Ainakin ennenwanhaan (maalla n. 40/50 -luvulla) sakset olivat aika kömpelöitä ja isoja. Silloin ainakin pienten lasten ja erityisesti vauvojen kynnet leikattiin puremalla. Samaa äitini ehdotti minulle ensimmäisen lapsenlapsensa synnytyä ja tajusi vasta silloin itsekin, miksi niin aikanaan tehtiin ja miksi se ei enää ole tarpeellinen tai paras ratkaisu...

Kyllähän ne tietysti kuluu, mutta kyllä tarve lyhentää on varmasti ollut esim. pienillä lapsilla ja vanhuksilla. Ja yläluokkaisilla.

Hevosilla muuten kengät estävät kavion kulumisen. Jos kenkiä ei ole ja hevonen on paljon ulkona kovalla pohjalla, kavio kuluu. Tosin silloin ollaankin aika lähellä villihevosen elämäntyyliä. SAma varmaan naudoilla, vapaana kulkeva lihakarja kuluttaa varmaan sorkkansa aika hyvin. Urheiluhevosilla kavion muotoilu ja kengitys on taidetta, jolla korjataan virheasentojen lisäksi liikeratoja yms. balanssia mahdollisimman tehokkaaksi.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Veitellähän noita pystyy luhentämään, ihan vuolemalla. Samalla laitettiin tukkaa lyhyeksi, ellei käytetty ponnaria.

Muistaakseni jostain luolasta oli löytynyt kauneudenhoitosetti. Siinä oli niin pieni veitsi, että sillä pääteltiin leikatun kynsiä. Ja oli siinä muutakin mutta en enää muista että mitä. Luukampa tais olla.

Hämmentää.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Vatkain

Veitellähän noita pystyy luhentämään, ihan vuolemalla. Samalla laitettiin tukkaa lyhyeksi, ellei käytetty ponnaria.

... ja jonkinmoisia kivisiä terätyökaluja on ihmisen esi-isillä ollut jo ehkä pari miljoonaa vuotta, eli kai kaikilla Homo-suvun sukulaisillamme. Ensimmäisiä kivityökalujen tekijöitä oli Homo erectus, jota joskus kutsutaan myös Homo ergasteriksi.  http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/species/homo-erectus  

Ennen veitsien keksimistä kynsien pureminen oli melkein ainoa tapa, näin myös karvaisilla serkuillamme simpansseilla: http://georgezaharoff.com/2009/06/08/how-do-chimpanzees-trim-their-nails.aspx  Muita tapoja lyhentää kynsiä olisi esimerkiksi karkean kallion raapiminen (vastaa viilausta). Kynnet kyllä kuluvat paljon enemmän, jos ei ole (kivi)työkaluja, joten lyhennystarvekin on pienempi.

Tämä keskusteluketju ehkä kuuluisi Evoluutio ja fossiilit-osastolle, koska apuvälineitä ihmisellä on aina ollut. Luulen, että ihmisen sukuiset (Homo) eläinlajit jopa määritellään kivityökalujen valmistuksen ja käytön perusteella (ja pysyssä kahdella jalalla kävelyn, aivojen koon yms. perusteella). Kiviä kyllä muutkin eläimet käyttävät työkaluina, esimerkiksi simpanssit käyttävät iskukiviä ja alasinkiviä pähkinöiden aukaisemiseksi, mutta luulen, että mikään muu eläinlaji ei varsinaisesti valmista teräviä kivityökaluja (muut Homo-suvun lajithan ovat jo kuolleet sukupuuttoon).

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
jepajee

Puremalla tietenkin. Niin ainakin osa eläimistäkin ymmärtää tehdä.

Fiksummat ihmiset varmaankiin viilasivat kiviin.

 

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kiilteen ja helmiäisen kovuus riittää hyvin keratiinille. Rajapyykki tässä hommassa on se, että milloin ylipäätään työkalut tulivat.

Kiille ja helmiäinen ovat olleet ainakin saatavilla aina. Luukin riittää kovuudeltaan. Kvartsi ja piikivi ovat olleet sirpaleina saatavilla. Nykyihmiselle ei muuten tuota vaikeuksia tehdä toimivia saksia kunhan on sopiva iskemä ja sille jonkinlainen vastin. No ehkä suurimmalle osalle tuottaa, mutta joka on motivoitunut hieman miettimään, tekee helposti hienostuneen kirurgiseen toimintaan sopivan saksen (vai sakset?).

Hiukset on varsin helppo lyhentää polttamallakin. Märästä päästä jos ottaa hyppysiin pienempiä suortuvia, ei hulmahda koko pehko tulimereksi. Jollain hehkuvalla tikun päällä voi tehdä myös kuviin suortuviin laser-leikkaus. Ehkä vaatii kahdet kädet. Enpä ole kuitenkaan moisesta kuullut. Hiuksiin jää selvä merkki, jos on katkottu polttamalla. Olisiko tutkinnan arvoinen asia? Ja olisiko viherpuun halaajille uusi tapa parturoida tässä?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat