Seuraa 
Viestejä25

Lähipiirissäni on 22-vuotias poika, jolla on keskivaikea änkytysvika. Se esiintyy ajoittain, joskus on taas pois vähän aikaa. Riippunee tilanteesta, missä se esiintyy selvemmin. Hänellä on jo lapsena ollut tätä ongelmaa.

Onko täällä ketään, joka on painiskellut tällaisen ongelman kanssa? Olen kuullut puheterapiaa tuohon paljon käytettävän, mutta apu lienee kyseenalainen?

Myös on puhuttu lääkehoidosta, josta jotkut saisivat apua. Tässä lainaus artikkelista:

http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/aani_umpikujassa

"Tohtori Gerald Maguire, psykiatri Kalifornian yliopistolta on itse aikaisemmin ollut änkyttäjä ja alkoi kehittää änkytystä ehkäisevää pilleriä. Maquire tarkkaili änkyttäjien aivoja magneettikuvauslaitteen avulla näiden puhuessa. Kuvista hän havaitsi joidenkin aivojen osa-alueiden erityislaatuisen toiminnan.

– Änkyttäjillä jotkut aivojen osa-alueet eivät toimi kunnolla. Ongelma sijaitsee puhekyvyn alkuunpano- ja hallinta-alueella, selittää Maquire.

Ihmiset, joilla on tämä ongelma, kehittävät vaihtoehtoisia aivoratoja voidakseen kuitenkin puhua.

Kaikilla änkyttäjillä nämä vaihtoehtoiset aivoradat eivät kuitenkaan ole yhtä suorituskykyisiä. Alue, joka ei aina toimi kunnolla, on nimeltään striatum. Keltaisena näkyvällä aivojen osa-alueella on puhekyvyn hallintakeskuksen rooli. Se kontrolloi äänihuulia ja puheen mahdollistavia lihaksia. Siten änkytys johtuisi striatumin huonosta yhteydestä kurkun, suun sekä kielen lihaksiin.

Tri Maguiren mukaan striatumin toimintahäiriö änkyttäjien aivoissa liittyisi dopamiinihormonin liialliseen määrään. Dopamiini kiinnittyy aivoissa erilaisiin reseptoreihin, joten Tri Maquire keksi estää keinotekoisen molekyylin avulla joitakin reseptoreja ottamasta vastaan dopamiinia. Sopiva lääke oli jo olemassa. Se oli suunniteltu alun perin ahdistuksen hoitamiseen, mutta osoittautui tehokkaammaksi änkytystä vastaan."

Kommentit (1)

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Änkyttävästä kuninkaasta oli se yksi leffa, mutta en tiedä perustuiko se tositapahtumiin. Kait? Siinä kyseinen kaveri ainakin pohti liikaa sanomisiaan ja sen vuoksi puhuminen vaikeaa eli joku itsetunto-ongelma samalla.

(Ihan siis vaan offtopik, suonette sen anteeksi. Muutenkaan mitään järkevää kirjoittele tässä.)

Hyvin polkee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat