Seuraa 
Viestejä7

Miksi lämmin vesi jäätyy nopeammin kuin kylmä? 

Kommentit (4)

Vierailija

Veikkaisin lämmönjohtavuutta, eli tavallaan käänteistä mikroa.

Eli siis jos meillä on pinta, jossa on tietyllä ajanjaksolla x määrä molekyylejä kontaktissa, niin lämpötilan kasvattaminen nostaa x:n arvoa, jolloin meillä on tavallaan suurempi pinta-ala, tai vaihtoehtoisesti pienempi tilavuus, jos nyt ihan suhteelliseksi haluaa heittäytyä.

Tosta näkeekin että sen viskositeetti laskee ja lämmönjohtavuus paranee.

http://people.ucsc.edu/~bkdaniel/WaterProperties.html

Pohjimmiltaan kyse olisi siis parapähkinäilmiöstä.

https://www.youtube.com/watch?v=UHHk0wXWlZ8

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei kyllä mä väitän tosta http://yle.fi/uutiset/kuuma_vesi_jaatyy_kylmaa_nopeammin/5678966 huolimatta väitän että kylmempi vesi siirtyy keskelle (koheesio) Vähän kuin pommittaisi pinnalta jäätyvää vettä ja se tomu ajelehtisi keskelle. (Ei siis että se jäähtyisi keskeltä, vaan että se jäähtyy tasaisemmin. Eli veden efektiivinen pinta-ala kasvaa.)

Vertauskuvana nyt vaikka ballistiseen geeliin ammuttu luoti. Tyhjiössä ammuttuna kuti uppoaa syvemmälle kuin ilmakehässä.

Vierailija

Tosin vedän kyllä takaisin sen verran, että tossa parapähkinäongelmassa kyllä homma eroaa siinä että noiden pienempien kuulien yhteenlaskettu massa on suurempi jokaisella viivalla ja viiva viivempi mitä alemmaksi mennään, johtuen ylempien tasojen aiheuttamasta paineesta. Mpemban kohdalla se vesi pitää jakaa laatikoihin a la maatuskamummo. (gradientti, siten että rypyttää reunan. Eli meksikolaista hattua muistuttava yksikköimpulssi.)

En nyt löydä 'laajennettua ohmin lakia', tai ole kyllä teinivuosien jälkeen siitä enää mitään lukenut. Jotain vastaavaa kuitenkin löysin.

http://www.allaboutcircuits.com/vol_1/chpt_2/6.html 

Tosta muuten noheville. Itse olen asian itselleni selittänyt, joten mun ei tarvii noita juttuja ihan väkisin opiskella.

http://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic_function

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat