Seuraa 
Viestejä443

"Vaivanani On ollut monta kuukautta vasen olkapää jossa oletin ja tietysti onkin, rustovika, kun rutisee kättä liikuttaessa tiedettyyn asentoon...

 

Aloin jo luulemaan, että vaivaa On sydämessä?

Sain apua yllättävältä taholta...

Vaimoni muisti ja taisi olla TV:ssäkin maininta, että B12 auttaa hermosärkyihin...

No kokeilin ja todella auttoi...

Ensimmäisen tabletin jälkeen vaivat helpottivat ja nyt ei särje edes yölläkään kuin aikaisemmin...

Olen ottanut B12 vitamiinia viikon verran ja vaivaani tuskin edes huomaankaan...

"Että sillä tavalla."

Sano Niilo Tarvajärvikin aikoinaan..."

 

K.K.

Elämä on ainaista opiskelua kehdosta kuolemaan - ehkä kuoleman jälkeenkin on opiskelua - kuka sen tietää?

Kommentit (17)

marliini
Seuraa 
Viestejä198

B12-vitamiini (kobalamiini) on tärkeä nopeasti uusiutuvien solujen, kuten veren valko- ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Molekyylitasolla sitä tarvitaan homokysteiinin metylaatiossa metioniiniksi sekä haaraketjuisten aminohappojen kataboliassa. Puutos aiheuttaa mm. megaloblastista anemiaa, jota kutsutaan myös pernisioosiksi anemiaksi sekä muistiongelmia ja muita kognitiivisia, älyllisiä ongelmia. Muistiongelmien lisäksi puutos aiheuttaa muun muassa ääreishermoston vaurioita, aloitekyvyttömyyttä ja masennusta. Puutoksen eräs alkuoire voi olla kihelmöinti ja tunnottomuus ääreishermostossa kuten sormenpäissä. Pidempiaikainen B12-vitamiinin puutos johtaa peruuttamattomiin vaurioihin elimistössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan B12-vitamiinia tulisi saada 2 µg/vrk. Sekaravinnon syöjä saa B12-vitamiinia eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta, kananmunasta, maitotuotteista ja kalasta. B12-vitamiini varastoituu maksaan yksilöstä riippuen 2-6 vuodeksi, joten sen päivittäinen saanti ei ole välttämätöntä.

Geriatrian ja neurologian erikoislääkäri Raimo Sulkava kertoo, että tutkimusten mukaan 12 prosentilla yli 65-vuotiaista on liian matala B12-vitamiinitaso. Sulkavan mukaan yli 55-vuotiaiden pitäisi ehdottomasti tarkistaa säännöllisesti B12-vitamiinitasonsa. Tämä mitataan verikokeella, jonka saa omasta terveyskeskuksesta. Jos arvo on normaali, pitäisi se tarkastaa 2-3 vuoden välein, sanoo Sulkava.

B12-vitamiinin puutosta aiheuttaa sen riittämätön saanti laadukkaasta ravinnosta sekä imeytymishöiriöt. Imeytymishäiriöitä aiheuttaa jotkin lääkkeet (tietyt epilepsialääkkeet ja metformiini II-tyypin diabetekseen), alkoholin suurkulutus, suoliston sairaudet sekä ikääntymisestä ja/tai huonosta ruokavaliosta aiheutuva vatsan- ja suoliston imeytymishäiriöt.

B12-vitamiinia saa ravintolisänä yksinään tai yhdessä muiden B-vitamiinien kanssa, jota myydään isojen citymarkettien luontaistuotehyllyissä, apteekeissa (apteekissa kaikki ravintolisät ovat erittäin kalliita) sekä luontaistuotekaupoissa. Lisäksi sitä voidaan antaa pistoksina terveyskeskuksissa ja yksityisillä lääkäriasemilla.

B12-vitamiini esiintyy ravintolisissä yleensä syanokobalamiinin muodossa johtuen yhdisteen pysyvyydestä. Syanidi on peräisin ravintolisän valmistuksessa tehdystä aktiivihiilipuhdistuksesta. Yhdiste metabolisoituu kehossa jättäen jälkeensä pienen määrän syanidia. B12-vitamiinin muodoista metyylikobalamiini toimii varmimmin ja on valmiiksi hyödynnettävässä muodossa, mutta sitä ei saa suomesta (?). iHerbistä saa erittäin edullisesti metyylikolabamiinia ja myöskin syanokobalamiinia.
http://www.iherb.com/Vitamin-B12-Methylcobalamin
http://www.iherb.com/Vitamin-B12-Cyanocobalamin

Tässä tuotteessa on kaikki B-vitamiinit yli 2:ksi kuukaudeksi ja maksaa alle 10€ Citymarketissa. Ja onhan niitä muitakin valmisteita, mutta edes osittain luonnollista valmistetta ei löydy suomesta muuta valmistetta.
http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivatabletti

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55474
marliini

Tässä tuotteessa on kaikki B-vitamiinit yli 2:ksi kuukaudeksi ja maksaa alle 10€ Citymarketissa. Ja onhan niitä muitakin valmisteita, mutta edes osittain luonnollista valmistetta ei löydy suomesta muuta valmistetta.
http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivatabletti

Oikea maksapihvi vaikka kerran kuussa niin tulee B12 tarve tyydytettyä ja hyvin imeytyvänä.

Samalla käytännössä ravitsevin ruoka-aine.

Nykyajan nuoret ei taida edes tietää miltä maksa maistuu?

Ja vanhusten tilanteesta:

Tammikuussa kävi ilmi, että kanta-Kokkolassa palvelutalojen ja laitospaikkojen asukkaista jopa 80 prosenttia kärsii B12-vitamiinin ja folaatin puutteesta ja heidän veriarvonsa jäävät viitearvojen alapuolelle. Pian sen jälkeen kaupunki perusti työryhmän selvittämään ongelmien syitä.
http://yle.fi/uutiset/vanhusten_ruuan_taso_ja_syottajien_maara_syyniin_kokkolassa/7133176?ref=leiki-uu

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vanhuksilla nyt alkaa elimistö spraga, josta puutos johtuu. B12-puutos on muuten lähes mahdotonta. Kaiken lisäksi puutoksen ja liikasaannin oireet muistuttavat toisiaan ja onkin tapauksia joissa Beroccan vetämisen lopettaminen on parantanut oireet. Enkä jaksa kaivaa lähdettä.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
jepajee

B12-puutos on muuten lähes mahdotonta.

Keliaakikoilla se kuitenkin on tavallinen (suolinukka litussa ei mahdollista imeytymistä), ja käsittääkseni alkoholisteillakin/alkoholin suurkuluttajilla. Sitä en muista, olikohan se yleistä myös kasvissyöjillä. Ja varmaan vanhuksilla.

 

jepajee

Kaiken lisäksi puutoksen ja liikasaannin oireet muistuttavat toisiaan ja onkin tapauksia joissa Beroccan vetämisen lopettaminen on parantanut oireet. Enkä jaksa kaivaa lähdettä.

 

Aika monen vitamiinin kohdalla on noin, että on ns. U:n muotoinen annos-vaste-käyrä. Liikaa ja liian vähän on pahasta.

Olen sitä mieltä, että parempi olisi, jos saisi ravinnosta tarvittavat vitamiinit, koska silloin yliannostuksen riskiä ei ole. Tietty sitä maksaa ei kyllä kannata edes viikottain syödä, mutta saahan B12-vitamiinia muualtakin: 

http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2269&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55474
Kaikkien yli 60-vuotiaiden kannattaisi käydä verikokeessa selvittämässä, onko heillä iän myötä lisääntyvä B-12-vitamiinin puutos, sanoo geriatrian ja neurologin erikoislääkäri, professori Raimo Sulkava.

"Kaikki lääkärit eivät tiedä, että B-12-vitamiinin puutos on yleinen näennäisesti terveillä ihmisillä ja riski kasvaa iän myötä", Sulkava sanoo.

"Vitamiinipuutoksen selvittävä verikoe olisi yhtä helppo tehdä kuin vaikkapa veren kolesterolin seuranta lääkärillä käynnin yhteydessä."

Vitamiinipuutoksen korjaaminen hyvissä ajoin voisi Sulkavan mukaan

Jos puutos korjataan riittävän ajoissa, se voi estää kokoaan pelkästä B-12-vitamiinin puutteesta johtuvan muistihäiriön.

ehkäistä ikäihmisten sairastumista muistihäiriöihin, masennukseen ja neurologisiin häiriöihin.

B-12-vitamiinin yhteys muistihäiriöihin ja aivojen hyvinvointiin on todettu useissa tutkimuksissa. Sen pitoisuus veressä testataan nykyisin muistihäiriöiden jo alettua.

"Jos muistihäiriöitä on jo ollut 3–6 kuukautta, B-vitamiinipistokset eivät enää korjaa vaurioita", Sulkava sanoo.

Imeytymishäiriöstä kärsiville voisi Sulkavan mukaan antaa B-vitamiinipistoksen neljä kertaa vuodessa.

Jos puutos korjataan riittävän ajoissa, se voi estää kokoaan pelkästä B-12-vitamiinin puutteesta johtuvan muistihäiriön. Tällaista muistihäiriötä sairastaa Suomessa 1–2 prosenttia kaikista muistihäiriöisistä. Vuosittain noin 14 000 suomalaista sairastuu johonkin muistisairauteen.

Yleisimmän muistisairauden eli Alzheimerin taudin synnyssä B-12-vitamiinin osuutta ei ole tutkimuksissa löydetty.

"Alzheimer-potilaillakin on kuitenkin jonkinlaisia ongelmia ravintoaineiden imeytymisessä, mikä näkyy yleensä potilaan laihtumisena."

Monipuolinen ruokavalio riittää turvaamaan terveellä ihmisellä B-12-vitamiinin saannin. Sitä saa lihasta, kalasta, kananmunista ja maidosta.

Vain tiukkaa kasviruokavaliota käyttävillä voi olla ruokavaliossa liian vähän tätä vitamiinia.

http://www.hs.fi/terveys/a1396841185492

Anna-Liisa Kosonen: Tiukka kasvisruokavalio altistaa puutostaudeille

Tosin vegaanin on syytä olla tarkkana ruokavalionsa kanssa.  Havaitsimme nimittäin paraikaa meneillään olevassa vegaanitutkimuksessamme, että tiukkaa kasvisruokavaliota eli vegaaniruokavaliota noudattavien elimistön B-12-vitamiini-, D-vitamiini-, jodi- ja seleenitasapaino oli merkitsevästi heikompi kuin sekaruokaa syövien verrokkien. On siis hyvin tärkeää, että vegaanit nauttivat säännöllisesti ruokavaliosta puuttuvia ravintoaineita erityisvalmisteina. Tämän lisäksi on suositeltavaa käyttää päivittäin elintarvikkeita, joiden ravintoainesisältöä on täydennetty. Esimerkiksi on hyvä juoda vilja- tai soijajuomaa tai hedelmämehua, mikä on täydennetty vaikkapa B12- vitamiinilla ja kalsiumilla. Vegaanien olisi myös hyvä saada yksilöllistä ravitsemusneuvontaa ruokavalion koostamisessa.

http://yle.fi/uutiset/anna-liisa_kosonen_tiukka_kasvisruokavalio_altista...

Maksaa lautaselle silloin tällöin eikä maksa paljoa.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
BCK

 Tietty sitä maksaa ei kyllä kannata edes viikottain syödä

Mites maksalaatikko, kun syön sitä aika usein, liekö siinä maksaa edes juurikaan? On niin edullinen ja sopivan täyttävä eines evääksi töihin. 

くそっ!

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55474
Ronron
BCK

 Tietty sitä maksaa ei kyllä kannata edes viikottain syödä

Mites maksalaatikko, kun syön sitä aika usein, liekö siinä maksaa edes juurikaan? On niin edullinen ja sopivan täyttävä eines evääksi töihin. 

"Eihän siinä maksalaatikossa ole maksaa kuin nimessä". Oikea maksapala kaupasta ja siitä leikkaa pihvit. Ei maksa juuri mitään.

Valmisruoat vekka ja oikeista aineista kokkaamaan.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
jussipussi

"Eihän siinä maksalaatikossa ole maksaa kuin nimessä". Oikea maksapala kaupasta ja siitä leikkaa pihvit. Ei maksa juuri mitään.

Valmisruoat vekka ja oikeista aineista kokkaamaan.

Se on jännä miten ruokaa ei jaksa valmistaa seuraavaa päivää varten. Vain jos sitä valmistaa tätä päivää varten, sitä voi koittaa tehdä enempi että riittää huomiseksi. Mutta pelkästään huomista ajatellen, ei pysty. Välitön palkkio pitää olla. 

くそっ!

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55474
Ronron
jussipussi

"Eihän siinä maksalaatikossa ole maksaa kuin nimessä". Oikea maksapala kaupasta ja siitä leikkaa pihvit. Ei maksa juuri mitään.

Valmisruoat vekka ja oikeista aineista kokkaamaan.

Se on jännä miten ruokaa ei jaksa valmistaa seuraavaa päivää varten. Vain jos sitä valmistaa tätä päivää varten, sitä voi koittaa tehdä enempi että riittää huomiseksi. Mutta pelkästään huomista ajatellen, ei pysty. Välitön palkkio pitää olla. 

Tähän vaivaan voi tepsiä keittoruoat, isoin kattila joka menee jääkaappiin ja siihen heittelee ainekset ja hellalle, maku paranee seuraavaan päivään. Eiikä tarvi huippukokin taitoja. 

Maksalaatikon sisältö, 64 grammaa maksaa 400g annoksessa

http://www.saarioinen.fi/tuotteet/tuotehaku/?TUOTEID=3002

Oisko naudanmaksan kilohinta jotain 7e luokkaa?

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Ronron
BCK

 Tietty sitä maksaa ei kyllä kannata edes viikottain syödä

Mites maksalaatikko, kun syön sitä aika usein, liekö siinä maksaa edes juurikaan? On niin edullinen ja sopivan täyttävä eines evääksi töihin. 

 

Luultavasti saat liikaa A-vitamiinia, fineli.fi:stä voi tsekata.

Sitä paitsi eikös maksa ole elimistön puhtaanapitolaitos? Jos on, niin siihen (ja munuaisiin) sit kertyy kaikki ympäristömyrkyt.

K.K.
Seuraa 
Viestejä443

"Käyn säännöllisesti punttisalilla ja voimistelen ennen puntinnostoa ja sen jälkeenkin...

Vaivani alkoi kun työpaikkatohtori pisti kortisonipiikin olkanivelen rustoon ja ilmeisesti rusto jotenkin vahingoittui kysessssä olevasta?

No! En tiedä asiaa, kun en ole pätevä asiantuntija, mutta kipuni kuitenkin tunnistan...

Eräs asia...
http://fi.wikipedia.org/wiki/B12-vitamiini
Googlasin B12 vitamiinista ja sain yllättävän uuden oireen jota en ollut aikaisemmin noteerannutkaan...

Sormet ja sormenpääni kihelmöittelvät ja puutuvat, mutta B12 vitamiin auttaa siihenkin vaivaan... Kihelmöinti ja puutuminen On oleellisesti vähentynyt näiden parin viikon aikana kun olen B12 vitamiinia käyttänyt...

Etää tällä lailla..."

 

K.K.

Elämä on ainaista opiskelua kehdosta kuolemaan - ehkä kuoleman jälkeenkin on opiskelua - kuka sen tietää?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55474
BCK
Ronron
BCK

 Tietty sitä maksaa ei kyllä kannata edes viikottain syödä

Mites maksalaatikko, kun syön sitä aika usein, liekö siinä maksaa edes juurikaan? On niin edullinen ja sopivan täyttävä eines evääksi töihin. 

Luultavasti saat liikaa A-vitamiinia, fineli.fi:stä voi tsekata.

Sitä paitsi eikös maksa ole elimistön puhtaanapitolaitos? Jos on, niin siihen (ja munuaisiin) sit kertyy kaikki ympäristömyrkyt.

Joo munuaiset olisi myös hyvä ravintona mutta pissan tuoksu karkottaa monet kokit.

Vasikan maksa on erinomaista herkkua, nykyinen  sokerisukupolvi tosin ei taida ymmärtää hyvän ja ravintorikkaan päälle.

Siinä maksalaatikossakin on paljon rasvaa, sokeria ja suolaa. Kukapa sitä viitsisi lukea koostumuksista mitä suuhunsa laittaa.

Mustapippuria reilusti, voissa paistaa ja sitten hiivaleivän päälle.

Resepti - Naudan maksapihvit

 http://www.youtube.com/watch?v=k0vc-Af0drQ

B12-vitamiini (kobalamiini)
110.0ug

Päivätarpeen ollessa 2ug /päivä/ B12, 100g  naudan maksasta saa lähes 2 kuukauden tarpeen B12 vitamiinia .

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=786&lang=fi

Olisi vanhuksille erinomainen lisä vaikka keraan kahteen viikkon yksi maksapihviateria.. tulisi hyvää hemirautaa,  B 12 jne. Ei vaivaisi huonot veriarvot...

marliini
Seuraa 
Viestejä198
jussipussi

Ja vanhusten tilanteesta:

Tammikuussa kävi ilmi, että kanta-Kokkolassa palvelutalojen ja laitospaikkojen asukkaista jopa 80 prosenttia kärsii B12-vitamiinin ja folaatin puutteesta ja heidän veriarvonsa jäävät viitearvojen alapuolelle. Pian sen jälkeen kaupunki perusti työryhmän selvittämään ongelmien syitä.
http://yle.fi/uutiset/vanhusten_ruuan_taso_ja_syottajien_maara_syyniin_kokkolassa/7133176?ref=leiki-uu

 

Syövät ravintoköyhää viljaa muodossa jos toisessa aamusta iltaan + margariinia ja rasvatonta maitoa.

 

Salaattina on jotain jäävuorisalaattia + jotain väriksi tai juuresraastetta.

 

Tätä samaa shaipaa on kaikissa laitoksissa ja on ollut viimeisen 40 vuotta.

 

Mikään ei ole muuttunut.

K.K.
Seuraa 
Viestejä443

Olkapääni On lähes terve parin viikon B12 vitamiinin nauttimisen jlkeen 1 - 2 tablettia päivässä...

 

Murehdin puolisen vuotta vaivaani ja särkytabletteja plus Volttarea meni rankasti... Varsinkin yöllä ei saanut nukuttua kuin lääkkeitten avulla...

 

Olen käynyt punttisalissa ja uimassa eikä vaivasta ole oikein tietoakaan enää...

 

Ainakin minulle B12 vitamiini oli tie terveyteen...

K.K.

 

 

Elämä on ainaista opiskelua kehdosta kuolemaan - ehkä kuoleman jälkeenkin on opiskelua - kuka sen tietää?

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Kiitos Jussipussi, sait minut rohkaistua taas maistamaan maksapihviä pitkästä aikaa. Ostin naudan maksaa, leikkasin siitä ohuita siivuja pari ja paistoin pannulla, kylkeen hitaasti kuullotettuja sipulirenkaita ja runsas avokadotomaattikurkkujääsalaatti-salaatti. Kyllä maistui. Ei se maksakaan niin pahaa ollut sitten loppujen lopuksi, siihen voisi jopa tottua. Aion sisällyttää ruokavaliooni jatkossa maksaa jotenkin vastaavassa muodossa. Siis loppua kohden maistui ihan jopa hyvältä, kun vaan söi eikä ajatellut enempiä. Olen ylpeä itsestäni. Koskaan aiemmin en ole ostanut maksaa sellaisenaan omaan käyttöön, vain maksamakkaraa ja laatikoita.

くそっ!

trewq
Seuraa 
Viestejä16

[/quote] Oikea maksapihvi vaikka kerran kuussa niin tulee B12 tarve tyydytettyä ja hyvin imeytyvänä.
Samalla käytännössä ravitsevin ruoka-aine.[/quote]

Ensinnäkin maksa on eläimen ja ihmisenkin saastaiain elin. Toiseksi Maksasta saa ennemminkin aivan liikaa A-vitamiinia, kuin sitä puheessa ollutta B12-vitamiinia. Ainakin lapsille tulee useinkin liikaa A-vitamiinia. 

"Liikaa tai liian vähän A-vitamiinia?
Sekä A-vitamiinin puute että liikasaanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin puute on kuitenkin harvinaista länsimaissa. Sitä vastoin retinoidimuotoisen A-vitamiinin liikasaannin riski on olemassa. Liikasaanti ilmenee lapsilla ja aikuisilla A-vitamiinimyrkytyksenä ja sikiöaikana sikiönkehityksen häiriöinä. A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat yleisoireet, kuten päänsärky ja väsymys sekä ruoansulatuskanavan, ihon, hermoston ja tuki- ja liikuntaelimistön oireet......"

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikev...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat