Seuraa 
Viestejä8643

Olisiko tarjolla oikotietä lämmön siirtymisyhtälöihin tai graafeihin. Kyseessä metalli-vesi eli tavallinen lämmönsiirrinperiaate.

Asiaan vaikuttaa tietenkin virtaukset (konvektio tai pakotettu), pinta-ala ja lämpövuon suuruus, turbulenssit ymym. Mutta mistä etsiä?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kommentit (8)

slam
Seuraa 
Viestejä2129

(Voin koittaa palata aiheeseen järkevämmällä kommentilla, mutta:

Kolme metriä pitkiä lämpölevyjä pääsee kohta siivoomaan. Leveyttä eivät muistaneet äkkiseltään. - Ei ole nyt oikein viisas olo vastata tähän, kun pidin pitkän ripityksen työtoverilleni näin viikon päätteeksi, kun levy ei edelleenkään mennyt kohdilleen nestekierron mukaan.

- Katso!, tässä kohtaa näet jäljen levyssä, missä on virannut tietyn värinen neste ja tämä levy tulee aina siten, että tiivistepuoli tulee alaspäin ja värillinen kohta paikoilleen.

No, kaveri otti sitten seuraavan levyn ja sanoin, että väärin se meni jälleen.

Siihen hän sitten tokasi, että "Sanoit äskön toisin."

- No siihen oli pakko sanoa, että suunnathan siinä ei mihinkään muutu, että SITÄ ei voi laittaa KOSkaan kuin oikeinpäin.

- Ei. Dikkaan tehdä urheilullisesti hommaa eli pestä rivakkaan tauotta monta tuntia, koska kuntourheilu muutenkin lähellä sydäntä, mutta en tiedä jaksanko elokuulle asti tuollaista, jos ei sitten vaan tahallaan ole kuspää? (koska muuten kuitekin ihan ok siinä menee, ja jotain matkii sujuvasti eli ns. oppii.)

(Edelleen viimeisenkin levyn laittoi väärin. varmaan jokaisena päivänä olin siitä ennekin sanonut ohimennen.) Sanoinkin tänään, että katso!, mieti. Täältä neste sisään, täältä ulos, yksi asento olla oikea. :p (ei) (Normi suomipoikahan tuo kuitenkin, että ei kieliongelmaa)

ps.  (Koitan kelaa vähän kaavoja, jos ei keksi järkeä, niin pidän pääni kiinni-x)

Hyvin polkee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kiitos Diam ja Vanha jäärä! Aivan oikeasti tarvitsin apua lähtöön.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Sitten on tämmöinen teoreettisempi juttu mikä vähän sivuaa tätä lämmön siirtymis-asiaa.

Eli tuli yhdestä TKK:n peruskurssikirjasta selailtua miten Ohmin ja Fourierin lait johdetaan Boltzmannin kuljetusyhtälöstä sekä Fermi-Dirac-jakaumasta. Ja vähän palauttelin mieleen asioita tuolta Alonso-Finn kolmosesta myös tuohon liittyen.

Miten nuo jutut ymmärsin niin

1. todennäköisin hiukkasten jakauma energian suhteen on jokin Maxwell-Boltzmannin johdannaisista.

2. yleensä hiukkasen energia riippuu liikemäärävektorin suuruudesta, ei suunnasta

3. jos faasiavaruuden tiheysjakauman riippuvuus liikemäärästä on riippuvuutta pelkästään liikemäärävektorin suuruudesta, menevät virtaukset nolliksi.

Eli virtausten olemassaolo vaatisi jakaumaan poikkeaman joka riippuu liikemäärävektorin suunnasta. Ja vastaavasti tuommoisen poikkeaman synnyttäjäksi tarvitaan jokin voima. Ohmin lain tapauksessa poikkeaman synnyttävä voima on se sähkökenttä ja vastaavasti Fourierin tapauksessa  lämpötilagradientti aiheuttaa sen epäsymmetrisen poikkeaman jakaumaan.

Lyhyemmin: virtaukset vaativat gradientin.

Vaan mitenkä käy sitten tilanteessa missä hiukkasen energian ja liikemäärän välinen riippuvuus onkin jotenkin erikoisempi s.e. energia riippuu liikemäärävektorin suunnasta. Voiko silloin olla virtauksia ilman gradientteja tahikka voimia?

Vähän arvelisin jotta ei mutta mitäköhän asiaan paremmin perehtyneet(jos moisia täältä löytyy) ovat mielä?

Toisaalta tulee mieleen semmoinen juttu että täällä meidän ilmakehässämmehän kaasumolekyylit altistuvat gravitaatiolle mutta silti ilma ei virtaa pelkästään alaspäin koko ajan että asia ei taida olla ihan niin simppeli kuin yritin ylempänä esittää. 

Ai niin, disclaimer: tämä EI sitten ole mikään TEHKÄÄ MUN KOTITEHTÄVÄT!!!!- tyyppinen juttu. Rupesin vain miettimään pitkästä aikaa että mitenkähän nämä jutut taas menivätkään. No sen verran kyllä laiskottaa etten Just Nyt keskellä yötä taida lähteä ketään TKK:n proffaa häiriköimään tällä aiheella :)

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Lämmönsiirtimissä on joka levyn välissä tuo tiiviste. Pohdittiin vaan olisko mahdollista tehdä yhtenäinen paketti hitsaamalla ja heittää se sitten meneen. Mutta hyvin nuo pystyy putsaan, jos usein tukkeutuu ja paineen kasautumista kans mietin, että pääsee mohjahtaan auki, että ei tule vaaroja. Onko se mojajdus edes mahd. 22baarissa.

Hyvin polkee.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54472

Helteitä odotellessa.

Pitäisi saada kaljat nopeasti kylmäksi, mutta kauppalämmin vaatii enemmän aikaa jääkaapissa kuin käytössä olisi. Huoli pois! Tällä niksillä homma hoituu käden käänteessä!

Temppu on hyvin helppo. Lado kaljapullot saaviin tai sankoon, kaada päälle kasa jäitä. Täytä sen jälkeen astia piripintaan saakka kylmällä vedellä ja heitä sekaan aineosa, jota et keksisi aivan heti - paljon suolaa!

- En tiedä miksi, mutta se jäähdyttää nopeasti todella kylmäksi, toteaa niksivideon aiheesta tehnyt Food Mob -videon juontaja.

Sitten vain pullot ylös ja korkki auki.

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288709844767.html

 

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Paljon nopeampi ja siistimpi tapa on käyttää hiilidioksidisammutinta. 5 kg pullo maksaa suunnilleen 180 € ja täyttö 30 €. Aika hätäisesti jäähtyy purkki -60 C lämpötilaan.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat