Kommentit (3)

laiskimus
Seuraa 
Viestejä2310

" Jos huomioon otetaan vain kaupalliset puulajit ja kovuutena pidetään sitä voimaa, jolla puu vastustaa huonekuivana 0,444 tuuman teräspallon tunkeutumista puolen läpimitan syvyyteen, kovin kaupallinen puulaji on brasilianpähkinäpuu. "

Samallakin puulajilla tuossa on huomattavia eroja siitä riippuen tunkeutuuko teräspallo puuhun syiden suunnassa vai poikittain. Mahtaako sama puulaji päästä voittajaksi molemmissa testitavoissa? Luulisi syidensuunnassa parhaan tuloksen saavan suorasyinen puulajike, ja poikittaissuunnassa taas sellainen lajike, jolla syyt ovat selvästi vaihtelevan suuntaisia.

Mahonki ainakin pärjäisi suhteessa tiheyteensä jälkimmäisessä tilanteessa hyvin juuri syiden ristikkäisyyden takia.

Kummassakohan suunnassa brasilianpähkinäpuu on kaupallisista lajikkeista paras?

 

penni
Seuraa 
Viestejä8006

Jos aihe kiinnostaa, googlatkaa "pockenholz". Ei nyt viitti Lumialla näpytellä enempää.

”There is a crack in everything, that’s how the light gets in”
Leonard Cohen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

"Muiden kuin kaupallisesti hyödynnettävien puulajien kovuutta ei ole juuri tutkittu"

penni

Jos aihe kiinnostaa, googlatkaa "pockenholz". Ei nyt viitti Lumialla näpytellä enempää.

Tuota minäkin eilen aioin ehdottaa. Tosin guajakkipuun kovuudesta minulla ei ole tietoa. Sen verran tiedän, että se on kaupallisesti käytetty laivojen peräsinkoneistoissa, ja kellosepät sitä käyttävät laakereina ja työkaluina. Kovaa ja itsevoitelevaa.

Todella vittumaista sahata parikymmensenttinen guajakkipuun ydin poikki. Rautasahalla tuohon menee suunnilleen koko päivä.  Nimim. Kokemusta on.

Tuo nyt ei tietenkään kerro mitään artikkelissa mainitulla kovuusmittausmenetelmällä suoritettavasta testistä. Arvelen, että 0,444" tai 10 mm teräspallo on männylle tai kuuselle sopiva. Jotain guajakkia tai teflonia testatessa se on aivan turhan suuri. Varmaan joku 2 mm pallo olisi parempi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat