Seuraa 
Viestejä9265

Kuinka rumpali rummuttaa? Meitä yritettiin koulussa musiikin tunnilla opettaa (sitä jotain yksinkertaisinta peruskomppia vai mitä lie) silleen että näytettiin ensin erikseen mitä jokainen käsi ja jalka tekee, millaista rytmiä. Sitten käskettiin vain tekemään ne kaikki yhtaikaa. Joo.

Siitä alkanut sitten miettimään että toimiiko rumpalit tuolla periaatteella? Keskittyykö ne mukamas oikeasti jokaiseen raajaansa erikseen yhtaikaa, vai keskittyvätkö he kokonaisuuteen? Olen siinä käsityksessä ettei ihminen voi keskittyä kuin yhteen asiaan kerrallaan, ja ajatus siitä että ihminen suorittaisi jokaisella raajalla erikseen eri rytmiä jotka eivät varsinaisesti ole yhtä kokonaisuutta, se mielestäni vaatisi ikään kuin neljät aivot. Okei rumpali ei kai toista jalkaa yleensä kauheasti käytä, mutta kolmet aivot sitten.

Siis kyllähän käsillä voi taviskin vaikka pöydän reunaa rummuttaa jotain rytmiä, mutta mielestäni siinä keskitytään siihen kokonaisuuteen, eikä erikseen siihen mitä oikea käsi tekee ja mitä vasen käsi tekee. Onko se muka mahdollista?

Koulussakin oppi sen peruskompin lopulta silleen että teki sen niin hitaasti että hahmotti kokonaisuuden, eli miten kaikki eri raajat iskee milläkin hetkellä. Sen kun ensin siitä "koki" niin sitä pystyi sitten nopeuttamaan.

くそっ!

Kommentit (18)

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Opettelin hyppimään takarenkaalla ja + myöhemmin irroittamaan jarrua sopivasti hypätäkseni siitä eteenpäin, samalla luonnollisesti käytän polkimia. Kait niitä osissa suoritti, että sai kokonaisuuden kuntoon. Yhtä osa-aluetta piti välillä erikseen reenata eli temmoin pyörää kunnolla ylipystyyn kiinni rintalastaan. Kulkunen siinä saattaa helistä, että sieltä tulee niitä luonnollisia toppejakin näille.

Erikseen noita varmaan kandee ensi ja automaationa alkaa tulemaan joku tausta basari rytimissä ja sitten ehkä lähinnä käsillä touhuaa isommat sessiot. Lisäksi varmaan, kun homma on halussa voi antaa vaan palaa, koska kokonaisuudet on niin puhdasta kauraa vuosien jälkeen, että ei muuta kuin mossaa meneen. Erikseen varmasti tosiaan ensin ja sitten yhdistää ne vähitellen. Vaikeeta varmasti aluksi, kuten varmaan kahdella kädellä pianonkin soitto. Kitarassa se on jotekin luonnollinen se painelu sorminäppäily, mutta on siinäkin sitten se, jos peukalolla teet passoja ja soittelet sormilla kolmea alimpaa.

- Onhan se kävelykin osasarjojen summa ja ei tule ajateltua kuin että mis lähin wc? 

Hyvin polkee.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Rumpali käyttää kaikkia raajojaan ja varmasti on rumpalin osaamisesta kiinni kuinka hyvin pystyy keskittymään siihen mitä raajat tekevät, vai sinnitteleekö vain jossain kaavassa mukana. Mutta tietenkin muusikon pitää pystyä keskittymään soittamiseen.

Ja mimmoisesta rummuttamisesta nyt puhutaan? Tietenkään rumpalin ei tarvitse keskittyneesti ajatella raajojaan, jos pistää vain mekaanisesti rytmiä johonkin humppaan. Mutta kun jazz-rumpali pistää kymmenminuuttisen soolon, niin kyllähän siinä pitää ajatella mitä eri raajoilla tekee.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
slam
Seuraa 
Viestejä2129

Lähinnä tärkeää tietysti se tekemisen eriaikaisuus ja sen tiedostaminen. Varmaankin mieleen lykkää aika hyvin eri raitaa miten toimia kulloinkin ja improvisointi varmaan kanssa onnistuu, kun on liikkeen vaihdot ja rytmeihin sijoitukset aivollisesti hanskassa. Ei toki mitään peruspolkemista ole se homma tai liikkeet varmasti on, mutta tajunta kait siinä on isossa roolissa, että heittää "selitystä" eri raajoilla kohtalaisen "kauniisti".

Hyvin polkee.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

No siis, okei ajatusleikki. Jos näytän rumpalille että tee oikeella kädellä tälleen, vasemmalla tälleen, ja jalalla tälleen, niin pystyykö hän heti tekemään ne kaikki yhtaikaa harjoittelematta? Ei varmasti. Eli rumpalin soitto koostuu ennalta harjoitelluista palasista ja ne palaset sisältää tietyn toimenpiteen kullekin raajalle. He eivät erikseen mieti mitä mikäkin käsi tekee. Niinkuin ei autoa ajaessa mieti erikseen mitä jalat tekee, sen on vain oppinut että tässä tilanteessa täytyy tehdä tällainen liikesarja jaloilla. Jos sitä alkaa miettimään tarkemmin niin kohta ei löydy enää jarrua ja menee kaikki solmuun. 

くそっ!

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Kait se hemmetin penikkakin kokeilee, että tuo jalka menee tuonne ja tämä tänne. Kohta se seisoo ja etenee. Valmis mänty siis alkaa vain toimimaan. On kait niillä raajoilla omat muistipaikkansa ja keskuksessa omat pisteensä niille muisteille, jotta opittu sitten toimii keskenään ilman, että se rasittaa koko kakkaa kokoajan.

---

Oli hauska tuossa pitkästä aikaa, kun oli pankkikortti systeemi pimeenä ja piti vanhalla tyylillä veivaa se kortti siitä. Tein kaikki mahdolliset ylimääräiset näppäilyt, vaikka ovessa jo luki, että ei toimi sirut.

Hyvin polkee.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Automaattilaatikko ei autolla ajossa vasemman jalan käyttöä haittaa ;)

Vaan jos vaikka kuuntelee seuraavan kohdasta 1:12, eli Deep Purple - Fireball , havaitsee Ian Paicen rumpaloinnissa käsittämättömän harmonian, hyvän rumpalin käsi-ja jalkatyö on tasapainossa, jossakin mielessä vaativampaa kuin vaikka kitaristin tehtävät mutta yhtäkaikki huomattavan kunniotettavaa, täytyy olla siis kutakuinkin täydellinen jäsentensä koordinaatio yhdistettynä täydelliseen rytmitajuun ja em kaikki minun mielestäni lähtee alitajunnasta ja aivoista, ei siis helppoa olla hyvä rumpali

MooM
Seuraa 
Viestejä10408
Ronron

Niinkuin ei autoa ajaessa mieti erikseen mitä jalat tekee, sen on vain oppinut että tässä tilanteessa täytyy tehdä tällainen liikesarja jaloilla. Jos sitä alkaa miettimään tarkemmin niin kohta ei löydy enää jarrua ja menee kaikki solmuun. 

Mutta alussa piti miettiä nimenomaan noin, mitä kullakin raajalla tehdään ja missä vaiheessa. Vaikka nyt joku mäkilähtö tai yleensä liikkeellelähtö. Ja hankalinta ajamaan oppimisessa oli, kun noiden lisäksi piti seurata liikennettä ja auton ulottuvuuksia. Minä siis opin ajamaan ihan autokoulussa, jollain peltoautolla ikänsä pärränneet on varmasti eri asia.

btw, sama liikerataharjoitus piti käydä läpi, kun siirtyi ajamaan vasemmanpuolisessa liikenteessä. Mistä kahvat löytyy, miten liikenne menee ja missä auton kulmat on suhteessa omaan paikkaan. Paljon nopeammin tuo rutiini syntyi kuin autokoulussa, mutta silti monimutkaisissa tilanteissa pitkään taantui vanhaan liikemuistiin: haki vaihdekeppiä oikealta ja katsoi taustapeilin sijaan oikeaan sivupeiliin.

Koskettimia soittaneena sanoisin, että lahjakkaalla se liikemuisti tulee nopeammin ja se on jotenkin sovellettavissa paremmin uuteen ilman sitä opettelua välissä. Näin melko vähälahjaisena esimerkiksi monimutkaisemmat rytmit, joissa eri käsillä (ja jopa sormilla) oli erilainen ajoitus, oli aina opeteltava miettimällä, ei luontevasti. 

 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat