Seuraa 
Viestejä5024

Kauppalehti kirjoittaa:

Pohjoismaisessa sähköpörssissä sähkön hinta oli alkuvuonna noin 20–30 prosentin laskussa. Sähkön kuluttajahinnat nousivat noin prosentin,

...

Energiaa kulutettiin Suomessa alkuvuonna noin 5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. 

...

Sähköntuonti Pohjoismaista yli tuplaantui vertailukaudesta, kun vesivoiman saatavuus oli hyvä. Tästä johtuen sähkön erillistuotanto väheni kotimaassa lähes puolella, mikä käänsi kivihiilen kulutuksen laskuun.

Energiatuotannon hiilidioksidipäästöt olivat alkuvuonna noin 7 prosenttia pienemmät kuin vuosi sitten.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/lammin+alkuvuosi+laski+energian+hintoja/201406687224?ext=ltr&utm_source=email&utm_medium=19-6-2014&utm_campaign=uutiskirje

Kuluttajahintakehitys on kulkenut pörssiä vastavirtaan. Liekö taustalla aiempi väärä arvaus tulevasta markkinatilanteesta.

Hinnat jatkanevat laskuaan joten pitäisikö nyt ottaa pörssisähköön perustuva sopimus sähköyhtiön kanssa, näitähän on saatavilla.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sivut

Kommentit (186)

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5024
Näinonnäreet

Jos on sähkölämmitys, pitää ottaa huomioon että sähköä kuluu selvästi eniten talvella jolloin sähkön pörssihinta on todennäköisesti korkeimmillaan. Halvoista kesähinnoista hyötyy vähän.

Kyseessä ei ole kesä-talvi hinnoittelu vaan pikemminkin tuntihinnoittelu.

"

Tuntihinnoittelussa sähkön hinta elää sähköpörssin tahdissa jopa tunneittain. Halpaa sähköä tavoitteleva kuluttaja sovittaa tässä hinnoittelussa arjen askareet sen mukaan, miten sähkön hinta vaihtelee. 

...

 

Tuntihinnoitteluun lähteneitä kotitalouksia on myös toistaiseksi vähän. Tästä huolimatta johtava asiantuntija Timo Partanen Energiamarkkinavirastosta uskoo kotitalouksien vielä innostuvan tuntihinnoitteluun.

- Kyllä uskon, että niitä on huomattava määrä viiden vuoden kuluttua, Partanen toteaa.

Ainakin yksi vannoutunut tuntihintojen hyödyntäjä on jo plakkarissa, nimittäin Janne P. Hukkinen Helsingistä. Hän ei usko enää palaavansa tavalliseen hinnoitteluun:

- Perinteisiin sähkösopimuksiin ei ehkä ole paluuta, ellei osoittaudu, että ne tulee todella halvaksi. Kun tähän omaan kulutukseen voi vaikuttaa hinnan ja ympäristöasioiden puolesta, kyllä aion pitäytyä, ja mielestäni se on hyvä asia. "

http://yle.fi/uutiset/halpaa_sahkonhintaa_tavoitteleva_saunoo_tuntihinnoittelun_mukaan/6332134

"Tuntihinta-mobiilisovelluksen avulla voi seurata sähkön pörssihintaa (Suomen aluehinta). Mobiilisovellus lisää tietoisuutta sähkön hinnan vaihteluista ja sitä kautta luo kiinnostusta kulutuksen ohjaamiseen.

Mobiilisovellus hälyttää, mikäli sähkönhinta ylittää käyttäjän asettaman hälytysrajan. Hintatietojen avulla voi vähentää sähkönkäyttöä silloin, kun sähkö on kallista ja hyödyntää halvimmat tunnit. "

 

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-tuotanto/Kysyntajousto/tuntihinta/Sivut/default.aspx/

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5374

Oho, en tiennytkään että Suomessakin saa jo tuntikohtaista hinnoittelua. Tuo on varsinkin pitkän toimintasäteen sähköauton omistajille (eli niille noin 10 suomalaiselle) erinomainen sähkösopimus. Teslaan saanee apin jossain vaiheessa, jolla voi automaattisesti ladata sähköautoa silloin kun sähkön hinta on vuorokauden tai viikon aikana matalimmillaan.

Fiksuin lataustapa on, että pitää normaalilatausta 60 prosentissa, mutta jos sähkön tuntihinta putoaa riittävän alas, niin sitten ladataan 90 prosenttiin. Tällä voidaan hyödyntää esimerkiksi tuulivoiman ylituotantoa melko tehokkaasti. 

Toki tästä hyötyvät ne joilla on varaava sähkölämmitys ja todelliset kapitalistit säätävät asunnon termostaatin siten, että sisälämpötila kertoo suoraan sähkön hinnan!

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Vierailija

Ainoa syy miksi toi toimis, on että ihmiset eivät käytä sähköä fiksusti. Tosin tuottajalle se ei muodosta ongelmaa, koska tuotantoa voidaan ajaa alas kahvituntien välissä. (Ihan oikeasti)

(Ongelma on siis siinä että sun täytyy generoida sivuosumia, jotta asiakkaan hymy ei hyydy niiden määrän kasvaessa.)

Etkä sä saa myytyä tota kikkaretta kenellekkään. Ei ketään kiinnosta stressata talonsa lämmityksestä, kun sen pitää joka tapauksessa olla lämmin. Tällöin vastaus on automaatio ja sopivat algoritmit ovat mitä suurinta yrityssalaisuutta. Välttävästi toki markkinoita voidaan ennakoida sumealla logiikalla ja fibonaccin sarjalla, sekä juuri tuolla heuristiikalla, mutta sijoitusyhtiöt eivät varmasti lisensoi tuotoksiaan.

Ja Ronron, mä oon ihan saatanan fiksu jätkä.

Tossa vielä 'turingin-testi' joka pitää läpäistä, olettaen että kykenet jotenkin markkinoimaan tuotetta salaa.

http://arxiv.org/pdf/0906.1418v1.pdf

Vierailija
kfa

Tässä Tilastokeskuksen sivuilta sähkön hintakehitystä kuluttajan ja yritysten perspektiivistä katsottuna vuodesta 2000 alkaen:

http://tilastokeskus.fi/til/ehi/2014/01/ehi_2014_01_2014-06-19_kuv_005_fi.html

Nord Pool Spot - hinta samalta ajalta:

Sähköpörssin hintakehityksestä ei selvästikään voi vetää kovin suoria johtopäätöksiä kuluttajahintojen suhteen.

Varsin tarkastihan noi ensisilmäyksellä seuraavat toisiaan. (Toi loppupään hinnanvaihtelu selittynee sillä että laskentatehoa löytyy joka jannun taskusta, ja repusta, ja ranteesta.. Ainii ja otsalta.)

Vierailija

Hitto kun olisi fiksumpi niin yrittäisin määritellä näkymättömän attraktorin.

E: Kuka on kingi?

http://en.wikipedia.org/wiki/Newcomb's_paradox

Eli tää vastaa nyt tilannetta joka on Nashin tasapainossa. Pareto-tehokkuus on vähän niin ja näin, syistä joita en jaksa selittää, mutta enemmän kuin vähemmän status quo. Tällöin vaatimus on niinkin kohtuullinen kuin enemmän. (Infinite rate of growth, eli ääretön tuotto sijoitukselle, eli se on ihan sama paljonko sijoittaa. Kommunismi FTW.)

..Saattaa muuten kuulostaa ihan sika tyhmältä ja silleen, mutta todellisuudessa markkinat ovat juuri sitä millä tahansa nimenomaisella hetkellä. Kaupankäynnin epätransitiivisuus tarkoittaa juuri sitä. Aika on ainoa stabiloiva tekijä.

Ja ihmisillä on päässään aikakone. Jokainen elää omassa pienessä kuplassaan, jossa kaikki menee just niiku strömsössä ja sit homma kuitenkin kerta toisensa jälkeen kusee, vaan sehän ei homunculusta lannista. Jos me elettäis puhtaasti todellisuudessa, niin me syötäis varmaan vieläkin ruohoa, tosin tiedä sitten kuinka suuri merkitys ihmisellä on ruokovartisten evoluutiossa.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä16982

Suomessa sähkövero nousi viimeksi 1.1.2014, n 12 %. Kotitalouksien sähkön hinnasta noin kolmannes on veroja.

Muuten pörssihinnoittelu on kyllä mielenkiintoinen. Siinä on puolensa samalla tapaa kun vaikkapa asuntolainan koroissa kiinteä vs. markkinakorkoon sidottu. Sähköpörssissä hinnat saattavat vaihdella joskus rajusti joten yllätyksiäkin on luvassa. Esim. kun Putin ryhtyy meillä "suojelemaan venäläisten oikeuksia" katkaisemalla sähköntuonnin niin voi vain miettiä mitä se vaikuttaa sähköpörssin hintoihin Suomessa.

 

Sensuuri kärjistää yhteiskunnan polarisaatiota.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5024

Sähkön hinta on ilmeisesti laskussa tulevaisuudessa.

"Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden koko on tällä hetkellä noin 400 terawatti­tuntia. Vuonna 2020 markkinoille syntyy kuitenkin noin 50 terawatti­tunnin ylitarjonta – jos norjalaisen Markedskraftin kokeneen analyytikon Olav Johan Botnenin ennusteeseen on uskominen.

Botnen ennustaa myös, että ylitarjonnan seurauksena sähkön hinta laskee. Aiemminhan on yleisesti ennustettu, että sähkön hinnat nousevat pitkällä aikavälillä."

http://tietotrenditblogi.stat.fi/s%C3%A4hk%C3%B6%C3%A4-yli-tarpeen/

Kulutus vähenee tai ei ainakaan hirveästi kasva, syynä ainakin raju teollisuuden ulosliputus ja energiaa säästävämmät tekniikat.

Tarjonta lisääntyy kun OL3 valmistuu ja uusiutuvat pääsevät vauhtiin.

Onneksi Venäjä haluaa ostaa ylijäämää:

"Venäläinen energiajätti Inter RAO on saanut valmiiksi käänteisen tekniikan, jota tarvitaan sähkön siirtämiseen Suomesta Venäjälle.

...

Venäjä ei ole aiemmin ostanut sähköä Suomesta, eikä se ole ollut teknisesti edes mahdollista. Uuden Inter RAOn tekniikan avulla sähkö kulkee voimajohdossa edestakaisin.

Todennäköisimmin Inter RAOa kiinnostaa etenkin Suomen kesäsähkö, jolloin sulavesistä täyttyvät Skandinavian joet painavat hintaa. Tällä hetkellä Inter RAO toimii suomessa myyjän asemassa."

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/venaja+voi+ostaa+sahkoa+suomesta+jo+tana+vuonna/201403658143

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Iso kuva näyttää vaihteeksi siltä, että Fortum kiittää tästä olevasta tilanteesta kun vielä vuosi-pari sitten oli vallalla näkemys, että sähkömarkkinan tuotto kusee tulevina vuosina taloudellisesti. Eläkeyhtiötkin ulostivat Fortumia ja yhtiön arvo painui huomattavan alas. Arvatkaapa piruuttanne kuka silloin poimi kyytiin muutama tuhat FUMin osaketta ;-)

Asia on positiivinen niillekin joilla ei suoraa omistusta ole, sillä jokainen suomalainen omistaa Fortumia epäsuorasti Valtioneuvoston kanslian omistuksen  kautta. Humu-Pekka se siellä ministeröi kansan yhteistä yritysvarallisuutta.

- Ubi bene, ibi patria -

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5374
Pseudohippi

Suomessa sähkövero nousi viimeksi 1.1.2014, n 12 %. Kotitalouksien sähkön hinnasta noin kolmannes on veroja.

Kun teknologia vielä vähän kehittyy, niin verottaja voi olla hyödyllinen ja pitää 10 prosentin veroa off-peak sähköstä ja 50 prosentin veroa muulloin. 

Myös tuulisähkön kilpailukykyä voidaan parantaa sillä että sähkön tuntikohtainen veroprosentti on kääntäen verrannollinen tuulivoiman tuotannon määrään. Tämä alkaisi olemaan erityisen hyödyllinen Tanskassa ja Ruotsissa missä tuulivoiman osuus on vuoteen 2020 mennessä merkittävä.

 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5024

 

 

Tulevaisuudessa sähkön käytön arkipäivä saattaa näyttää tällaiselta:”Tuulirintama pyyhkäisee Pohjois-Euroopan ylitse. Tuulivoimalla tuotettu sähkö jaetaan Euroopan laajuisen yhtenäisen sähköverkon avulla. Kotien älykäs talotekniikka saa tiedon sähkön edullisesta hinnasta, joka käytetään hyväksi heti esimerkiksi käynnistämällä autotallissa sähköauton lataaminen ja lämminvesivaraajan kuumentaminen. Myös vesivoimaloissa vettä pumpataan altaisiin, jotta tuulirintaman mentyä ohi voimalat pystyvät taas tuottamaan sähköä vesivoimalla maksimimäärän.Myös kotitaloudet voivat myydä sähköä. Siten esimerkiksi aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä hyötyy silloinkin, kun talossa ei kuluteta sähköä.”

Tämä teksti on esitteestä jonka Energiateollisuus ry ja Fingrid yhdessä ovat julkaisseet vuonna 2009?

Silloin radikaalin tuntuista.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Näinonnäreet
Seuraa 
Viestejä1004

Eipä noita älykkäitä sähköverkkoja ole vielä tullut. Suurin ongelma on kai kyberturvallisuus. Hakkeri voisi saada aikaan niin suuria häiriöitä verkossa että se romahtaisi kokonaan.

"Vesivoimaloissa pumpataan vettä altaisiin...". Kuinkahan monella vesivoimalaitoksella on alapuolellaan huomattavan suuri allas? Ei sitä juuri turbiinien läpi mennyttä vettä kannata pumpata muutoin kuin säätövoimanan tarvitsema määrä.

Suomessa voi nykyisin kai myydä aurinkosähköä esim. Fortumille mutta markkinahintaan miinus välityshinta, eli korvaus on aurinkosähkön tuotantokautena aika alhainen. Eikä syöttötariffeihin ole syytä mennä koska aurinkosähköä saadaan aikaan jolloin sähkön kulutus on pienimmillään.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5024
Näinonnäreet

Eipä noita älykkäitä sähköverkkoja ole vielä tullut. Suurin ongelma on kai kyberturvallisuus. Hakkeri voisi saada aikaan niin suuria häiriöitä verkossa että se romahtaisi kokonaan.

Älykäs sähköverkko ei ole asia joka vaan ilmaantuu jonain päivänä. Se on prosessi joka etenee, tärkeä osa on tietenkin älymittaus joka lienee jo lähes kaikilla.

Kyberturvallisuus ei ole mikään suuri ratkaisematon ongelma, se on asia joka pitää ottaa huomioon.

Näinonnäreet
"Vesivoimaloissa pumpataan vettä altaisiin...". Kuinkahan monella vesivoimalaitoksella on alapuolellaan huomattavan suuri allas? Ei sitä juuri turbiinien läpi mennyttä vettä kannata pumpata muutoin kuin säätövoimanan tarvitsema määrä.

Nyt puhutaan pohjoismaisista sähkömarkkinoista.

Näinonnäreet
Suomessa voi nykyisin kai myydä aurinkosähköä esim. Fortumille mutta markkinahintaan miinus välityshinta, eli korvaus on aurinkosähkön tuotantokautena aika alhainen. Eikä syöttötariffeihin ole syytä mennä koska aurinkosähköä saadaan aikaan jolloin sähkön kulutus on pienimmillään.

Sähköyhtiöt ostavat ylijäämäaurinkosähkön halvalla, minkä tietenkin pitäisi laskea kuluttajasähkön hintaa. Parhaimman hyödyn saa tietysti kun käyttää tuottamansa sähkön itse, silloin säästää paitsi energian hinnan myös verot ja siirtomaksun. Ne ovat sähkölaskusta yleensä noin puolet.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5374
ROOSTER
Näinonnäreet

Eipä noita älykkäitä sähköverkkoja ole vielä tullut. Suurin ongelma on kai kyberturvallisuus. Hakkeri voisi saada aikaan niin suuria häiriöitä verkossa että se romahtaisi kokonaan.

Älykäs sähköverkko ei ole asia joka vaan ilmaantuu jonain päivänä. Se on prosessi joka etenee, tärkeä osa on tietenkin älymittaus joka lienee jo lähes kaikilla.

Älyverkko tosiaan on hyvin löyhästi määritelty käsite. Sen tärkein osuus on paitsi tuntikohtainen sähkön kulutuksen mittaus, niin myös sähköverkon kuorman älykäs jakaminen, jotta kallista huippukuorman säätövoimaa tarvitsi mahdollisimman vähän. 

Tämän vuoksi sähkön varastoiminen ja puskuroiminen akkuihin on tärkeä osa älyverkkoa, jotta annetaan höyryturbiineille enemmän aikaa reagoida kysynnän vaihteluihin. 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

MAK
Seuraa 
Viestejä2692
ROOSTER

Tulevaisuudessa sähkön käytön arkipäivä saattaa näyttää tällaiselta:”Tuulirintama pyyhkäisee Pohjois-Euroopan ylitse. Tuulivoimalla tuotettu sähkö jaetaan Euroopan laajuisen yhtenäisen sähköverkon avulla. Kotien älykäs talotekniikka saa tiedon sähkön edullisesta hinnasta, joka käytetään hyväksi heti esimerkiksi käynnistämällä autotallissa sähköauton lataaminen ja lämminvesivaraajan kuumentaminen. 

Tuo varmasti toimisikin taloudellisesti, jos tuulivoiman tuottajille maksettaisiin tuossa ylijäämätilanteessa markkinahinta - eli ei siis juuri mitään.

Nyt kuitenkin nykysysteemeillä heille maksetaan takuuhinta, joka on selvästi sähkön markkinahintaa kovempi.

Kysymys kuuluu: Kuka maksaa tuon takuuhinnan ja "edullisen hinnan" erotuksen ja miksi?

Ja jatkokysymyksenä: Miksi sen jonkun pitäisi subventoida sähkön hintaa, jotta ylijäämäsähköä saisi myytyä halvalla?

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5374

käytännössä tuulivoiman tuotannossa ei käytetä markkinahinnoittelua, vaan tuulimyllyn tilaaja sitoutuu maksamaan kiinteän korvauksen tuulivoimasta. Eli egl. Power Purchasing Agreement. Kääntyykö tämä siis Suomeksi ns. Mankala-periaatteeksi? Sitten on kokonaan toinen asia kuinka paljon valtion pitää tukea mankala-yhtiötä, jotta se saa houkuteltua sijoittajia. 

Ydinvoiman kohdalla tilanne on helpompi, koska ihmiset suhtautuvat siihen ideologisesti, joten rahoittajia löytyy aina, koska investointipäätöksestä päättävät tietävät että he ovat siirtyneet jo eläkkeelle siinä vaiheessa kun ydinvoimala alkaa tuottamaan sähköä. Joten heidän on hyvä päättää muiden rahojen käytöstä ja siten tukea omaa ideologiaansa.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

MAK
Seuraa 
Viestejä2692
Puuhevonen

käytännössä tuulivoiman tuotannossa ei käytetä markkinahinnoittelua, vaan tuulimyllyn tilaaja sitoutuu maksamaan kiinteän korvauksen tuulivoimasta. Eli egl. Power Purchasing Agreement. Kääntyykö tämä siis Suomeksi ns. Mankala-periaatteeksi? Sitten on kokonaan toinen asia kuinka paljon valtion pitää tukea mankala-yhtiötä, jotta se saa houkuteltua sijoittajia. 

Höpön höpön. Tuulivoimaa myydään "markkinahintaan". Se erotus kunkin tuotantotunnin senhetkisen "markkinahinnan" ja tuulivoiman tuottajan saaman takuuhinnan välillä maksetaan valtion budjetista - eli sinun ja minun - meidän kaikkien - verorahoista.

Zäp
Seuraa 
Viestejä2315
Puuhevonen

käytännössä tuulivoiman tuotannossa ei käytetä markkinahinnoittelua, vaan tuulimyllyn tilaaja sitoutuu maksamaan kiinteän korvauksen tuulivoimasta. Eli egl. Power Purchasing Agreement. Kääntyykö tämä siis Suomeksi ns. Mankala-periaatteeksi? Sitten on kokonaan toinen asia kuinka paljon valtion pitää tukea mankala-yhtiötä, jotta se saa houkuteltua sijoittajia. 

Mankala-periaate ei tarkoita takuuhintaa, vaan omakustannushintaa. Eli että tuotannon omistajat saavat tuotetun sähkön kustannusten määräämällä hinnalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat