Seuraa 
Viestejä391

Pieni tutkijaryhmä on viimeisten kuuden vuoden aikana omistautunut krapulan syiden ja parannuskeinojen syvälliseen tutkimukseen. Alcohol Hangover Research Groupiksi itseään tituleeraava ryhmä onkin toimintansa aikana onnistunut ratkomaan vanhoja uskomuksia vanhasta vaivasta.

Monet syyttävät krapulasta nestehukkaa, mikä tavallaan on totta: Alkoholi vähentää liikaa virtsaamista estävän antidiureettisen hormoni vasopressiinin toimintaa. Kuitenkin nestehukasta kärsivien ihmisten elektrolyyttitasot eivät poikenneet merkittävästi verrokkiryhmän tasapainosta - ja jos poikkesivat, sillä ei ollut tekemistä krapulan vakavuuden kanssa.

Yhdeksi krapulateoriaksi on nimetty alkoholin hajoamisen seurauksena erittyvän aineenvaihduntatuote asetaldehydin korkea pitoisuus. Jatkotutkimuksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että krapulaoireet ovat pahimmillaan aseltahyditasojen ollessa matalalla. Tutkijat myös kumosivat teorian alhaisesta verensokerista krapulan aiheuttajana - sokerin syöminen kun ei tunnetusti krapulaa paranna.

Tulehdusreaktio krapulan syypäänä?

Tutkijat ovat saaneet kiinnostavaa näyttöä siitä, että krapulan aiheuttajana olisikin elimistössä tapahtuva tulehdusreaktio. Tutkijat mittasivat krapulasta kärsivien kropassa olevia immuunijärjestelmän välittäjäaine sytokiinin tasoja, ja huomasivat hämmästyksekseen niiden olevan koholla.

Terveelle ja krapulasta kärsimättömälle henkilölle sytokiineja annettaessa he alkoivat pian tuntea tutulta kuulostavia oireita: pahoinvointia, ruoansulatuskanavan häiriöitä, päänsärkyä, vilunväristyksiä ja väsymystä. Normaalia korkeammat sytokiinitasot saattoivat myös häiritä muistin toimintaa.

Jos elimistön tulehdusreaktio todella olisi krapulan aiheuttaja, saattaisi sitä siis pystyä hoitamaan tulehdusta ehkäisevillä lääkkeillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Kalervo Kiianmaa ei halua kommentoida uuden tutkimuksen yllättäviä tuloksia.

- En uskalla lähteä kommentoimaan suuntaan enkä toiseen. Sanotaanko näin, että tämä tutkimus on uudenlainen tapa katsoa asiaa, Kiianmaa sanoo Iltalehdelle.

Uusista krapulatutkimuksista ensimmäisenä Suomessa uutisoi Suomen Kuvalehti.

Lähde: http://www.wired.com/2014/05/hangover-cure/

http://www.iltalehti.fi/terveys/2014062118423999_tr.shtml

Massachusettsin yliopistossa tutkittiin kuinka raskas ryyppääminen vaikuttaa elimistöön seuraavana päivänä.

Yliopiston kokeessa 11 miestä ja 14 naista nauttivat drinkkejä, jotka nostivat heidän verensä alkoholipitoisuutta. Vapaaehtoiset koehenkilöt antoivat verinäytteen kerran tunnissa neljän tunnin ajan ja uudelleen vuorokauden kuluttua juomisen aloittamisesta.

Kun verinäytteitä analysoitiin, huomasivat tutkijat niissä merkkejä endotoksiineista ja bakteerien dna:sta. Tulokset viittasivat siihen, että verenkiertoon oli joutunut suolistobakteereita.

Lyhyesti sanottuna lisääntynyt krapulapahoinvointi voi olla merkki myös oikeasta bakteerin aiheuttamasta sairastumisesta.

- Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen raskas ryyppääminen aiheuttaa suoliston "vuotamista", tutkimuksen johtaja Gyongyi Szabo kertoo.

Szabon mukaan endotoksiinit aiheuttavat kehossa tulehdustilan, jonka oireita ovat muun muassa kuume, lihaskivut, lihasen surkastuminen ja monet muut fysiologiset muutokset.

Tutkija myös muistuttaa, että yksittäiset hurjat ryyppyillat ovat vaarallisia siinä missä jatkuva ja säännöllinen alkoholin käyttökin.

http://www.iltalehti.fi/elintavat/2014052718349108_el.shtml

Jos bakteereita pääsee verenkiertoon, sytokiinien tuotanto kasvaa.

Sytokiineja tunnetaan yli 100, ihan lähiaikoina ei ole tulossa niiden toimintaa estävää krapulalääkettä.

Tulehdusreaktio voi selittää vain osan krapulan syistä, se kun poistuu ryyppäämällä.

Hormonaaliset ja hermostolliset syyt selittävät loput oireista, joista löytyy lisää tietoa vanhasta uutisesta.

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/krapulassa_solukalvot_kapinoivat

Kommentit (9)

Nobelaner
Seuraa 
Viestejä1775

Vittu mitä paskaa. Ensinnäkin, "säännöllinen raskas ryyppääminen" on jotain muuta kuin että vedetään sivistyneesti jotain drinkkejä. Krapulaa ei edes tule jos dokaa intensiivisesti pitkään. Itseasiassa veikkaan että ne jotka kärsii maanantaiaamuisin krapulasta eivät ole ongelmakäyttäjiä ollenkaan. Kunnon deekut on maanantaina vielä kännissä tonne puolillepäivin, ja kärsivät huonoa oloa vasta illalla kotona.

homer
Seuraa 
Viestejä391

"Krapulaa ei edes tule jos dokaa intensiivisesti pitkään"

En ole kokeillut, mutta tiedän tapauksia, jotka ovat juoneet ahkerasti.

Väite ettei tule krapulaa silti on ehkä erittäin naurettava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kariluoto
Seuraa 
Viestejä165

Miksi alkoholismi on niin vaikea parantaa? Johtuuko vaikeus todella vain alkoholin vaikutuksista, vai liittyyköä tähän jotain muutakin?

 

 

Olen työskennellyt päihdehuollossa muutaman vuoden, ja elänyt käytännöllisesti katsoen koko elämäni nähden enemmän tai vähemmän perusteellista ja/tai säännöllistä alkoholin käyttöä, sekä sen lieveilmiöitä. Olen myös käväissyt muutamassa AA-kokouksessa, vaikka oma alkoholin käyttöni oli siihen aikaan satunnaista.

 

Kahvi on ollut poikkeuksetta kuvassa mukana, isoäitini tapasi sekoittaa kirkasta viinaa kahviin, päihdehuollon asiakkaat litkivät kahvia kaiken aikaa, ja AA-kokouksessa kahvinkeitin pulputti vähän väliä.

 

 

Olen havainnut käytännössä, että alkoholi sulattaa virtsahappoja. Kostean illan jälkeen aamuvirtsa on hyvin tummaa, silmänaluset ovat tummat ja silmät kuopalla, masennus ja ahdistus pukkaa päälle ja olo on muutenkin, kuin olisi maannut viikon moottoritiellä. Sixpack aiheutti minulle jopa viikon kestävän krapulan, jonka oireet olen myöhemmin tunnistanut kofeiinin virtsahappojen aiheuttamiksi.

 

Oltuani noin 5 vuotta ilman alkoholin tippaa, join viikon aikana yhteensä kaksi lasillista punaviiniä. Seurauksena oli kofeinismioireiden kolossaalinen paheneminen kuukausiksi. Virtsahappoja suli niin nopeasti, että alavatsani ja reiteni olivat ajoittain täynnä pieniä ruskeita laikkuja, jotka katosivat kun tehostin emäksisöintiä. Mielenkiintoista tässä tapauksessa oli, että eräs henkilö jolla oli mielestäni selvät kofeinismin psyykkiset oireet, otti samoihin aikoihin perusteellisemman viinikännin ja hänelle ilmaantui täsmälleen samanlaisia fyysisiä oireita, kuin itselleni.

 

 

Olisiko niin, että alkoholistilla kofeiinijäämien sulaminen peittyy alkoholin vaikutuksen alle, ja kun alkoholi jätetään pois, nousevat kofeiinimyrkytyksen oireet esille koska sulaminen jatkuu nopeana pitkän aikaa alkoholin käytön lopettamisen jälkeen vaikka käyttäisi kofeiinia päivittäin, joka normaalisti estää sulamista ja vesiliukoisten virtsahappojen pääsyä verenkiertoon?

 

Entä vahvan kahvin käyttäminen selvittämään päätä? Kofeiini ei alenna alkoholin pitoisuutta veressä, mutta se sitoo alkoholin vapauttamia kofeiinin virtsahappoja takaisin kudoksiin, jolloin niiden aiheuttama psykoottisuus heikkenee. Myös alkoholin lamauttava vaikutus kumoutuu jossain määrin samaan tapaan, kuin amfetamiinilla, joka selvittää pään lähes vesiselväksi miltei sammumispisteestä parissa sekunnissa.

 

Alkoholivieroituksen krampit, delirium ja muut oireet sopivat hyvin kofeiinin aiheuttamiksi. Sama pätee akuuttiin haimatulehdukseen jolla on vahva korrelaatio alkoholin käyttöön. Haimasta tapaa löytyä kihtikertymiä, ja jos henkilö käyttää kofeiinia, näissä kertymissä on myös kofeiinin virtsahappoja, jotka aiheuttavat tulehduksen sulaessaan kudoksiin. Haiman kihtikertymiä löytyy syöpäepäilyjen yhteydessä, ja myös haimasyövän yhteydessä.

 

Kun alkoholista on päästy irti, jatkuu kofeiinin käyttö, aiheuttaen dysforiaa ja psyykkistä oireilua, joka oli alunperin alkoholismin aiheuttaja. Tässä vaiheessa alkoholiriippuvuus vaihtuu lääkeriippuvuudeksi jolla peitellään kofeinismin oireita.

 

 

Olen todennut käytännössä, että kofeiinivieroitus voi poistaa pakonomaisen alkoholin tarpeen hyvin nopeasti. Eräs potilaani tarvitsi aamulla neljä keskiolutta voidakseen alkaa päivän normaalisti. Hänellä oli aamuisin dysforiaa, rauhattomuutta ja voimakasta käsien hikoilua. Hän luopui alkolista ja kofeiinista yhtä aikaa ja ryhtyi suosittelemalleni ravitsemuslinjalle ja lisäsi kalsiumin ja magnesiumin saantiaa lisäravinteilla. Viikon kuluttua kaljanhimo alkoi hellittää, ja noin puolen vuoden kuluttua hän kertoi minulle voivansa nauttia alkoholia normaaliin tapaan, ja ottaa jopa kavereitten kanssa kännit kerran kuussa ilman mitään ongelmia. Arvasin, että hän oli luistanut dieetiltä, koska jos hän olisi noudattanut sitä, hän olisi saanut alkoholista oireita. Hän myönsi hairahtuneensa takaisin lihapatojen äärelle. Happamoittava ravinto sitoo kofeiinijäämiä kudoksiin pitämällä veren virtsahappopitoisuuden korkeana. Pääasia kuitenkin on, että hän sai normalisoitua tilanteen.

 

 

Kofeiinin aiheuttamat diagnosoidut ja diagnosoimattomat mielenterveydelliset vaikutukset aiheuttavat alkoholismin lisäksi myös lääkeriippuvuutta, huumeriippuvuutta, sekä riippuvuutta erilaisiin käyttäytymismuotoihin, kuten shoppailuun, pelaamiseen, uhkapeliin, seksiin jne.

 

Alkoholin ja väkivaltarikosten korrelaatio on hyvin korkea, ja kofeiinin tiedetään aiheuttavan aggressiivisuutta. Kun alkoholi sulattaa kehoon kertyneitä kofeiinin virtsahappoja verenkiertoon, ne aiheuttavat aggressiivisuutta ja psykoottisuutta, ja kun alkoholi poistaa estot, saattaa pienikin ärsyke laukaista jopa henkirikokseen johtavan reaktion.

In alimentum sanitas.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54659
kariluoto

Eräs potilaani tarvitsi aamulla neljä keskiolutta voidakseen alkaa päivän normaalisti. Hänellä oli aamuisin dysforiaa, rauhattomuutta ja voimakasta käsien hikoilua. 

Potilas-sana on vanhahkosta potea- tai potia-verbistä (’sairastaa’) ensi kerran 1700-luvulla esiintynyt johdos. Sanaa on totuttu käyttämään sairaasta. Potilas tarkoittaa myös henkilöä, joka on lääkärin- tai sairaalahoidossa. Lääketieteen sanakirja lisää vielä, ettäpotilas on sairauden vuoksi terveydenhuollon palveluita käyttävä henkilö. Kyse siis on henkilöstä, joka käyttää lääkärin asiantuntemusta hyväkseen.
http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=1657

Sinusta voi käyttää termiä puoskari?

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Nobelaner
Krapulaa ei edes tule jos dokaa intensiivisesti pitkään.

Jos oikeasti dokaa intensiivisesti pitkään, krapula voi jopa tappaa kun lopettaa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija

Kato kusimies pitää häntä kohtaan darrassa suunnattua puoskaroinnista johtuvaa hostiliteettia jopa murhaan johtavana kofeinismin psykoottisena oireistona.

Laitetaan tähän kusimiehen erotusdiagnostiikka. Kusitomialla paranee

- Masennus

- Ahdistus

- Kihti

- Syöpä

- Hiiva

- Darra aka Krapula

- Alkoholismi

Unohtukohan jotain.. Ihan varmasti jäi kyllä jotain.

Niin ja hoidoksi kelpaa eritoten parsa, mutta yliannostus saattaa johtaa jopa kuolemaan.

..Vitun paraksantiini, vittu mitä kaikkea turhaa paskaa sitä jääkin muistiin.

..Tosin kyllä mä vastasin Haluatko miljonääriksi tietovisakirjan vikaan kysymykseen oikein. Että sillä lailla. Enää puuttuu Lasse Lehtinen.

Mouho_2
Seuraa 
Viestejä471
juurikinniin2

Ei darraan auta kun roima dose jotain xanoria, rivatrillia tai temestaa.

Näin se on.

Ihmettelen kun tutkijat ympäri maailman ettii krapulalääkkeitä, vaikka niitä valmistetaan koko ajan.

 

No ei tuota tietenkään haluta yleiseen tietoon. Nimittäin tilanne, jossa pystyy tinttaamaan varsin suuria määriä viinaa illalla ja olemaan aamulla lähes oireeton, johtaisi aika monen varttiholistin todella nopeaan syöksykierteeseen. Ja heitähän Suomessa riittää.

Niinkuin varmaan tiedätkin, niin toleranssi etenkin alprazolaamiin kehittyy helvetin nopeasti. Sitten kun aikaa kuluu, ollaankin tilanteessa, jossa 15 mg Xanoria ja 150 mg Diapamia + litran verran wiskiä päivässä vaaditaan normaalihkon olotilan ylläpitämiseen. Tuosta kun lopettaa seinään, niin normaalin muutaman kuukauden viinaputken (alcohol only) lopettaminen seinään tuntuu em. verrattuna suorastaan orgastiselta olotilalta. Ja on se hengenlähtökin helvetin paljon lähempänä.

Terveisin: Kokemuksen syvä rintaääni

”The first principle is that you must not fool yourself — and you are the easiest person to fool.”

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat