Seuraa 
Viestejä2

Erästä lähipiirissä vuosien ajan fasilitoivaa henkilöä seuratessa minulle on kasvanut suuri epäluulo koko fasilitointi-menetelmää kohtaan. Välissä oli aikoja, jolloin melkein uskoin avustettavan henkilön pystyvän kommunikoimaan fasilitoimalla, mutta tällä hetkellä en usko avustettavan henkilön olevan fasilitoimalla tuotettujen tekstien kirjoittaja.

Fasilitoiva henkilö on autistinen eikä puhu ja fasilitoi kämmenestä pitelemällä. Miksi epäilykseni ovat sitten kasvaneet? Kaikki tuotettava teksti ei ole sillä tavalla ainutlaatuista, että sitä ei olisi fasilitoija voinut kirjoittaa. Avustettavan henkilön käytös ei korreloi tuotetun tekstin "älykkyyden" kanssa. Avustettava henkilö ei pysty kertomaan sellaisia asioita, joita fasilitoija ei tiedä.

Olen hienovaraisesti yrittänyt ehdottaa jonkinlaista testiä, joilla voitaisiin testata tekstien alkuperä, mutta kaikki tälläinen on tähän mennessä tyrmätty ja toistetaan mantralla avustettavan henkilön älykkyyttä. Aihe ei ole uusi ja olen lukenut ne muutamat suomenkieliset tutkimukset aiheesta. Onko aihetta tähän päivään mennessä tutkittu lisää ja missä sen suhteen mennään? Miten tekstien alkuperää olisi parasta tutkia?

Kommentit (15)

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Peilipää, niin. Mites se nyt sitten normaalilla menee? Havaintojen vastainen sekoittaja paremmin toiminnassa? Realisoija. Enhän itsekkään olisi koskaan voinut oppia mitään, mutta lienee onneksi tulkitsen uskomukseni mukaan sellaista, mitä ei yhteisö suoraan fasilitoi, että olisi pelkät "perustarvesektion toiminnot" ja nekin ehkä avustettuna, vaikka "tarve käydä" tulisikin suuntaa ei ehkä olisi selvä.

Ehkäpä ajatteellinen erinäisten kohtien yhteinen performanssi auttaa normaalisti ilman fasiliteettiä. No, joo anteeksi puheeni. Idioottiahan maailma ei kaipaa, vaan omia parhaita palojaan.

-jee-

Hyvin polkee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960

http://en.wikipedia.org/wiki/Facilitated_communication

Facilitated communication (FC) is a process by which a person referred to as the "facilitator" supports the hand or arm of a communicatively impaired individual while using a keyboard or other devices with the aim of helping the individual to point and thereby to communicate.

The procedure is controversial: most peer reviewed scientific studies conclude that the typed language output attributed to the clients is actually directed or systematically determined by the facilitator.

...

Effectiveness[edit]

FC is not recommended for use with autistic people as there is no good evidence of its effectiveness.[24]

In March 2007, Scott Lilienfeld included facilitated communication on a list of treatments that have the potential to cause harm in clients, published in the APS journal Perspectives on Psychological Science.[25]

Mark Mostert (2001) says: "Previous reviews of Facilitated Communication (FC) studies have clearly established that proponents' claims are largely unsubstantiated and that using FC as an intervention for communicatively impaired or noncommunicative individuals is not recommended."[26]

A 1998 research review for the Department for Education and Employment concluded that, apart from some anecdotal and ethnographical reports, all research found that the effect disappeared once the facilitators were controlled, and "[i]t would be hard to justify further research on this, given the many areas where there is insufficient, or no, research.".[27]

slam
Seuraa 
Viestejä2129
BCK

Autistic Girl Expresses Unimaginable Intelligence

Tuossa autistinen tyttö houkuteltiin 11-vuotiaana alkamaan kommunikoimaan tietokonetta käyttäen, ja myöhemmin jonkinlaista pakkoa tai juonta käyttäen hänet saatiin kommunikoimaan muiden kanssa (tough love - häneltä kiellettiin asioita kunnes hän pyysi niitä kirjoittaen).

Ihan mukavasti tekniikan avulla "saa kerrottua."

Hyvin polkee.

jmanninen
Seuraa 
Viestejä2
BCK

Video oli leikattu melko pomppivasti, joten tytön varsinaisesta kirjoittamisesta ei oikein saanut kuvaa. Leikkausten avulla yritetään antaa kuva, että tyttö kirjoittaa itsenäisesti ja sujuvasti pitkiä tekstejä, mutta toisaalta taas siihen tarvitaan yksi tai useampi henkilö olemaan tukena. Millaista se novellien kirjoittaminen sitten hänellä on, video ei antanut siihen vastausta. Fasilitoinnin tulisikin mielestäni olla välivaihe itsenäiseen kirjoittamiseen, ei kirjoittamisen väline itsessään. Kaikki henkilöt eivät pysty milloinkaan itsenäiseen kirjoittamiseen, jolloin fasilitoinnin hyödytkin voidaan asettaa omaan valoonsa.

 

Julius
Tässä ilmeisesti tunnetuin suomalainen tapaus:

 

http://www.skepsis.fi/lehti/2003/2003-4-skeptikko.pdf

Tuomas Alatalon tapaukseen olen tutustunut melko perusteellisesti ja lukenut myös hänen kirjoittamaksi väittämänsä kirjansa. Omassa tilanteessani avustettava henkilö on vaikeakäytöksinen ja yhtymäkohtia Alatalon tapaukseen on paljon, mutta Alatalo on kuitenkin omaa luokkaansa vaikean CP-vammaisuutensa takia. Molemmissa tapauksissa eniten ärsyttää asian tekeminen pyhäksi, jolloin epäileminen on kohtuutonta ja asian todellista laitaa ei haluta testata.

 

Vaihdokas
On varmaan tuttuakin, mutta Heta Pukkihan kurssittikin joku vuosi sitten tuosta aiheesta, en tiedä miten nyt. http://autspect.fi/fasilitoinnin_riskit.htm

Kiitos tästä linkistä. Jotain tälläistä olinkin etsinyt. Täytyy kysellä olisiko kursseja tulossa jatkossakin. Omassa tapauksessani fasilitointitilanteet avustettavan kanssa olivat pitkään harmittomia ja tarjosivat mielenkiintoista seurattavaa, koska olin asiasta kiinnostunut. Tilanne on kuitenkin mennyt niin pitkälle, että avustettavan henkilön kirjoitusten perusteella tehdään merkittäviä taloudellisia ja ihmisiin kohdistuvia päätöksiä. Riitatilanteiden välttämiseksi olisi helpointa jatkaa avustettavan kirjoituksiin sokeasti uskomista, mutta asian vakavuuden takia se ei ole kenenkään edun mukaista.

homer
Seuraa 
Viestejä391

Niin sanottua fasilitoitua kommunikaatiota esitellään julkisuudessa tasaisin väliajoin menetelmänä, jonka avulla puhumattomat autistit ja muut puhevammaiset pystyisivät ilmaisemaan itseään ja tuomaan esiin omia tarpeitaan. Kansainvälisen tiedeyhteisön keskuudessa on kuitenkin vallinnut jo kahdenkymmenen vuoden ajan lähes täydellinen yksimielisyys siitä, että fasilitointi ei tuota tulosta sellaisilla puhevammaisilla, jotka eivät kykene kommunikoimaan itsenäisesti. Näissä tapauksissa fasilitoinnin avulla tuotetut tekstit ovat aina paljastuneet kommunikaatioavustajan eli fasilitoijan tuottamiksi. Fasilitointi saattaa tuottaa joissain harvoissa tapauksissa aitoa kommunikaatiota, mutta silloin kyse on henkilöistä, jotka pystyvät viestimään vähintään yhtä hyvin muiden keinojen avulla. Fasilitointia ei voida siten pitää luotettavana tai tehokkaana viestintämuotona, eikä fasilitoinnin avulla tuotettuja viestejä saisi pitää puhevammaisen oman tahdon ilmauksina.

http://www.puoltaja.fi/vapaaehtoisuus/fasilitointi-ei-sovellu-puhevammaisen-kommunikaatiomenetelmaksi

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

^Näin tuon eilisen ohjelman. Paikoin fasilitointi näytti siltä, että äiti paukutti tyttären sormella intensiivisesti tekstiä kirjain kerrallaan pahvitaulun avulla tyttären istuessa vieressä ja katsellessa usein aivan muualle kuin kirjaintauluun. Mainittiin, ettei hän hallitse käsiään voidakseen itse osoitella kirjaimia. Kuitenkin hän näytti liikuttelevan sormiaan paidallaan kuin olisi mm. nypännyt tarkasti jonkun tomuhiukkasen irti.

Julius
Seuraa 
Viestejä281

Kaikkein kummallisinta asiassa oli se, että ko. äiti liikutti sitä kirjaintaulua, eikä tyttärensä kättä. Kyseessä oli varmaan poltergeist-ilmiön erityinen ilmenemismuoto. Tyttö pystyi liikuttamaan äitinsä kättä pelkällä ajatuksen voimalla. Vaikuttavaa.

MrKAT
Seuraa 
Viestejä2328

Surkeaa. Yksinkertainen sokkotesti paljastaisi (itse)huijaukseksi. Mutta jospa edes se äiti katselisi nyt eka kerran itteään ja tytärtään tv:stä ja tajuaisi että sokkona ei naputella liikkuvaan tauluun. Toiveeni älynväläyksestä siellä päässä lienee kuitenkin turha..

Erityisen vakavaa, että autismi- ja aspergerliitto pitää sitä mukamas pätevänä. Jospa väki nostaisi metelin ja alkaisi erota pakkopaita-p*sk*liitosta..

 

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat