Seuraa 
Viestejä451

Robert Sapolsky on vauhdissa tällä Youtubevidolla, jossa hän käsittelee sitä, miten loiset, kuten toksoplasmoosi, vaikuttavat eläinten käyttäytymiseen.

http://youtu.be/m3x3TMdkGdQ

Toksoplasmoosi (Tokso, kuten tiedeslangissa se lyhennetään) voi lisääntyä suvullisesti vain kissan suolen pintasolukossa ja siksi on kehittynyt mutkikas järjestelmä, joka saa jyrsijät käyttäytymään niin, että ne joutuvat tavallista useammin kissan ravinnoksi. Toksoplasmoosia kantavien rottien on todettu kadottavan luontaisen kissan pelkonsa ja lisäksi alkavan tuntea kiinnostusta kissan virtsassa olevaa feremonia kohtaan. Tokso siis osaa katkoa rotan aivojen synnynnäisiä pelkopiirejä, ja lisäksi pystyy kaappaamaan aivojen palkitsemisjärjestelmiä. Uusi tieto on se, että toksoplasmoosilla on kaksi geeniä, jotka pystyvät tuottamaan dopamiinia. Tokso siis pystyy tuottamaan dopamiinia ja tätä kautta vaikuttamaan eläimen käyttäytymiseen.

Toksoplasmoosia on epäilty yhdeksi tekijäksi, joka voi vaikuttaa skitsofreniaan. Skitsofrenian yksi hypoteesi onkin juuri se, että siihen sairastuvilla on liiallista dopamiinin eritystä aivoissa. Tosin skitsofreniaa ei selitetä toksoplasmoosilla, sillä toksoplasmoosia kantaa jopa puolet kaikista ihmisistä.

Sapolsky ja muut tutkijat ovatkin innostuneet näistä loisista, jotka vaikuttavat eläinten käyttäytymiseen keskushermoston kautta lähinnä sen vuoksi, että niitä ja niiden vaikutusmenetelmiä tutkimalla voidaan saada uutta tietoa keskushermoston toiminnasta.

 

 

Kommentit (3)

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

Toksoplasma-virus kasvainsoluun johdettuna aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää jopa aiheuttaen syöpäsolukon tuntuvan heikkenemisen.

Virus kuitenkin lisääntyy elimistössä, mistä voi olla haittaa. Tämän estämiseksi geneetikot ovat valmistaneet uudenlaisen Toksoplasma-viruksen, jolta on poistettu lisääntymiskyky mutta jolle on jätetty kyky aktivoida puolustusjärjestelmä

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140715095515.htm

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

Skitsofrenia on melko yleinen sairaus, jolla on vahva perinnöllinen komponentti. Miksi näin vakava ja invalidisoiva sairaus ylipäänsä säilyisi ihmisen geeniperimässä? Selitys voisi olla siinä, että samat geenit, jotka vaikuttavat skitsofrenian syntyyn vaikuttavat tai ovat vaikuttaneet immuunipuolustusjärjestelmään. Sktisofrenialle altistavat geenit ovat siis voineet suojella kantajiaan joiltain sairauksilta.

Tämä voisi selittää sen, miksi toksoplasmoositartunta näyttää lisäävän jonkin verran skitsefreniaan sairastumista, mutta kuitenkin valtaosa niistä, jotka ovat saaneet toksoplasmoositartunnan, eivät sairastu skitsofreniaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat