Seuraa 
Viestejä21228

Taas on mediassa ollut itkua ja hammastenkiristelyä suuryritysten toimitusjohtajien jäämisestä eläkkeelle jopa pari vuotta ennen tämänhetkistä yleistä eläkeikää. Populismia ja politikointia toki, mutta sellaisessakin pitäisi olla jokin järki takana.

Ainut kuulemani edes summittain järjellinen peruste vaatia pidempää työuraa huippujohtajilta on esimerkin näyttäminen. Joo, mietitäänpä. Joku pörssifirman konsernijohtaja näytttää ihan tosin hyvin esimerkkiä perusduunarille. Hän ottaa vastaan työsuhteen, joka nimenomaisesti ei kuulu minkään TES:in eikä edes työlainsäädännön alle. Toimitusjohtaja on täysin villin lännen sopimuksella töissä. Kun hallitus saa kaverista tarpeekseen, irtisanomisaikaa on sekunti, perusteluita ei tarvita eikä valitusoikeutta ole. Henkilökohtainen juridinen ja taloudellinen vastuu kaikesta on suuri. Toimitusjohtajasopimus on äärimmäisyyteen asti paikallisesti ja henkilökohtaisesti sovittu sopimus. Usein määräaikainen, joskus pätkätyöketjutettu. Siten siihen voi sisältyä vaikkapa poikkeava eläköitymisaika, jos diili päättyy aiemmin kuin virall. eläkeikä on. Mikäli ehdotetaan että työsuhteissa pitäisi läpi koko työmarkkinakentän ottaa esimerkkiä toimitusjohtajasopimuksista, niin mikäs siinä. Ei mahda mennä läpi edes parlamentissa, saati sitten AY-liikeessä. Ainakaan vielä vuosikymmeneen. Eikä mielestäni olisi mitään järkeäkään, vaan nythän siis verrataan omenaa ja appelsiinia, mutta vain yhden vähäisen detaljin osalta.

Lisäksi näissä viime aikain tapauksissa on olut kyse siitä, että toimitusjohtaja on selvästi ryssinyt työnsä. Hänet on joko erotettu tai hän on itse eronnut säilyttääkseen kasvonsa. Entinen toimitusjohtaja, joka sai kenkää munattuaan työssään, kaksi vuotta vaille eläkeiässä, on toki sitä kuuminta hottia työmarkkinoilla. Heti kun sopiva suuryrityksen toimarinpesti sattuu aukeamaan. Että vaihtoehtoja on tosi runsain mitoin.

Olisiko arvoisan tiedettäpalstaväen mielestä siis esim. lakisääteisesti vaadittava että toimitusjohtajankin on sinniteltävä yleiseen eläkeikään asti, tai onko aiemmassa eläköitymisessä jotain epämoraalista? Jos, niin miksi. Ja kun esim. pesti loppuu vaikkapa kolme vuotta ennen eläkeikän täyttymistä, niin mitä tämän ex-toimitusjohtajan pitäisi tällä välin mielestänne tehdä jotta moraali ja oikeus täyttyisivät? Olisikohan joku entisen firman aulavartijan homma sopiva? Vai mitä olette kaavailleet? Mielestäni kaikkien kannalta olisi parempi että senkin työpaikan saa joku, jolle se on oikeasti tarpeellinen ja haluttu. Keinotekoisessa näennäistyöpaikassa vaikkapa jonain "senior advisorina" ei taas ole mitään järkeä jos ex-pomo oikeasti pannaan vain ikkunan viereen istumaan klo 8-16 muiden hoitaessa työt.

Sen voin sanoa, että jos itse olisin tilanteessa jossa rahaa on aivan perkeleesti, työura kahta vuotta vaille jo takana, mutta mielekkäitä töitä ei juuri nyt tarjolla, niin ei voisi vähempää kiinnostaa joku pseudotyö tai jälkiura hanttihommissa. Eikä populistien moralisointi aiheesta.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kommentit (2)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7568

Vapaassa yhteiskunnassa jokainen siihen kuuluva täysi-ikäinen kansalainen saa itse päättää tekemisistään. Mikäli tähän aletaan puuttua ei olla vapaassa yhteiskunnassa, jolloin asiasta pitää nostaa tasan niin suuri haloo kuin tarpeellista on tilanteen estämiseksi. Ihmisen tulee elää vapaana. Tarvittaessa kuolema vapauden puolesta on aivan hyvä kuolema.

 

Eläkemaksut ovat eläkemaksuja, jolloin pääsääntöisesti ihmisten pitäisi saada käyttöönsä työuransa jälkeen sen verran eläkettä kuin on maksanut. Jossain määrin toki asia ei voi koskaan näin mennä. Nykyään erityisesti järjestelmä on tahallisesti suunniteltu epästabiiliksi suurten ikäluokkien suosimiseksi.

 

Mutta kuitenkin. Duunari voi aivan vapaasti vapaassa yhteiskunnassa painaa pitkää päivää, kerätä omaisuutta ja jäädä 50v:nä eläkkeelle. Sama johtajilla. Ei ole yhteiskunnan tehtävänä päättää ihmiselle itselleen kuuluvista päätöksistä.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9877

Niinpä. Samaa taidettaisiin kaivata julkisessakin hallinnossa.

En kylläkään tiedä mitä noiden sopimuspalkkaisten ja poliittisin perustein valkattujen valtion patujen sopimukset sisältävät. Eppäilen, että tiukasti on sovittu monotusta vastaa koska laatijoina ovat olleet korkeat virkamiehet, joilla on oma pylly varjeltavana.

Vaikuttaa siltä, että niistä ei tahdo päästä eroon, vaikka kyseinen olisi kuinka vainoharhainen ja dementoitunut psykopaatti. Valtion talouden tarkastusvirasto voi tietysti auttaa, mutta jos kännäävä öykkäri on osannut oikein "verkostoitua", ei sitä tiputa mikään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat