Seuraa 
Viestejä13621

Aloitetaan keskustelu tällä "all seeing eye/eye of providence":n alkuperällä.

Haluan tässä ehdottaa mahdollisen alkuperän kyseiselle symbolille. Se ei ole yleisesti hyväksytty ja on itse keksimäni mutta mielestäni hyvin ymmärrettävä ja looginen. Luin erään tulkinnan Dan Brownin Lost Symbol kirjasta, joka ei ollut yhtä luonnollinen, joskin uskoakseni se yleisin selitys mutta minun mielestä se oli epätyydyttävä ja kömpelö selitys.

Kuva on dollarin setelistä joka on symbolista tunnetuin versio mutta sitä löytyy taiteessa kautta historian. Se on vapaamuurarien yksi symboleista jonka kautta se on nykyään levinnyt. Symbolissa on kuva hehkuvasta kolmiomaisesta silmästä pyramidin päällä.

Alunperin Egyptin suuret pyramidit olivat sileiksi hiottuja ja näiden päällä oli metallista tehty huppu sen yläosassa (en ikävä kyllä muista mikä metalli oli kyseessä mutta se on ollut monissa dokumenteissa). Erroosio ja kiven ja metallin ryöstäjät ovat jättäneet nykyiset pyramidit huonoon kuntoon. Sama kolmio esiintyy obelixien päässä joita niin ikään peitti metallihuppu sitä niiden kolmiomaista yläosaa.

Metalli heijastaa auringonvaloa herkästi joka oli ehkä aurinkoa palvoville egyptiläisille uskonnollinen elämys. Näillä oli eräs ensimäisistä monoteistisistä kulteista, Amon-Ra kultti jonka ainoa jumaluus oli Amonin ja Ran yhdistelmä jotka molemmat yhdistetään siihen aurinkoon. Muun muassa rukousten päättävä "aamen" sana on jäänne tästä kuten monet muut mytologiset teemat juutalaisuudessa ja kristinuskossa. Nykyiset länsimaiset uskonnot ovat paljon velkaa tälle egyptiläiselle amon-ra kultille.

Se miksi pyramidin päällä on silmä, johtuisi siitä että useat muinaiskansat uskoivat että aurinko on jumalan silmä jonka kautta tämä tarkastelee maailman menoa. Joissain kulttuureissa aurinko on nähty veneenä tai hevoskärryinä jne.

Musliminaiset pitävät huntua ulkona koska jos eivät pidä sitä, niin "jumalan katse polttaa näiden kasvot". Erilaisten syntien tekeminen auringonvalossa oli myös tabu varhaisissa kulttuureissa esimerkiksi keskellä päivää ei ole tapana rakastella tai jos joku tekee rikoksen niin usein sanotaan että näin sattui keskellä kirkasta päivää joka ei sinäänsä muuta rikoksen vakavuutta miksikään vaan ovat jäänne kulttuurissamme. Vastaavia esimerkkejä löytyy lisääkin muinaisista traditioista joissa yhdistetään aurinko ja jumalan katse Charles Frazerin Golden Bough kirjassa josta voin tarvittaessa etsiä lisääkin mutta se vaatisi useiden satojen sivujen läpikäymistä joten ei ole kiireiselle kovinkaan mielekäs projekti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat