Seuraa 
Viestejä2187

Tapaus Ferguson USA

Ulkomaat 11.8.2014 klo 9:30 | päivitetty 11.8.2014 klo 12:04
Poliisi ampui mustan nuorukaisen USA:ssa – mielenosoitus muuttui mellakaksi
Monet epäilevät rasismin piilevän 18-vuotiaan pojan kuoleman taustalla.
01:40
Video: Reuters

Yhdysvaltain Missourin osavaltiossa sijaitsevassa Fergusonissa on puhjennut levottomuuksia poliisin ammuttua mustan 18-vuotiaan pojan. Tiedot Michael Brownin kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulusta ovat toistaiseksi niukat.

Viranomaisten mukaan poliisi pysäytti lauantaina kadulla kaksi poikaa, joista toinen oli Brown. Toinen pojista hyökkäsi poliisin kimppuun ja tavoitteli tämän asetta. Poliisiauton sisällä ammuttiin tiettävästi yksi laukaus poliisin virka-aseella. Tämän jälkeen poliisi ampui Brownin, kun tämä oli noin kymmenen metrin päässä autosta.

Viranomaisten mukaan juuri Brown kävi poliisin kimppuun. Joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan Brown ei kuitenkaan käyttäytynyt väkivaltaisesti ja oli poliisin avatessa tulen kädet pystyssä.

Brownin äidin Lesley McSpaddenin mukaan poliisi ampui poikaa kahdeksan kertaa.

– Hän oli kiltti lapsi ja menossa collegeen, äiti sanoi KSDK-televisiokanavalle.

Äidin mukaan poika oli ollut tapaamassa isoäitiään.

Ampumisen jälkeen heräsi epäilyksiä siitä, että pojan kuoleman taustalla olisi rasismi.

– Olemme raivoissamme, sillä jälleen kerran viranomainen on tappanut afroamerikkalaisen miehen, sanoi John Gaskin kansalaisoikeusjärjestö NAACP:stä.

Fergusonissa järjestetty tuhansia ihmisiä kerännyt mielenosoitus kärjistyi myöhemmin mellakoinniksi, jonka aikana tuhottiin poliisiautoja ja kauppojen ikkunoita sekä ryösteltiin liikkeitä. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen levottomuuksissa.

Runsaan 30 kilometrin päässä Saint Louisista sijaitsevaan 23 000 asukkaan Fergusoniin on lähetetty mellakkapoliiseja rauhoittamaan tilannetta.
Lähteet: AP, Reuters

Miksei poliiseilla ole kameroita tallentamassa väkivaltatilanteita? Varusteena pieni ja todisteita keräävä muutenkin. Voisi aktivoitua ainakun ase on pois kotelostaan. Sitä kojelautakameraakin voisi laajentaa 360 alaan.

Suomessakin aiotaan kaikki poliisin aseenkäytöt tutkituttaa syyttäjällä. Kamerakuva voisi auttaa.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Kommentit (12)

lokki
Seuraa 
Viestejä5997

Arvelisin kameroiden toimintahäiriöiden yleistyvän niin suureksi, ettei kukaan halua toimittaa noita kameroita. Jokainen kameran toimintahäiriö vielä raportoitaisiin mediassa. Liian huono referenssi kameratoimittajalle.

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Ulkomaat 18.8.2014 klo 12:06 | päivitetty 18.8.2014 klo 12:06
Yhdysvalloissa poliisi toimii yhä useammin kuin sotilas
Yhdysvalloissa Missourin rotumellakat ovat kiinnittäneet huomion poliisin militarisoitumiseen. Poliisi on vuosikymmenen aikana saanut armeijalta ylijäämäkaluston uudelleensijoitusohjelman puitteissa runsaasti varustusta ja aseistusta, jotka ovat paremminkin tuttuja Irakin tai Afganistanin kaltaisista kriisipesäkkeistä.
Kuva: Ed Zurga / EPA

Missourissa poliisi oli kaduilla levottomuuksien alkaessa tankkien, sotilailta tuttujen taisteluvarusteiden ja rynnäkkökivääreiden kanssa. Näky muistutti enemmän sotilas- kuin poliisioperaatiota.

Poliisi varustaakin miehistöään ylijäämäkalustolla, joka on peräisin armeijalta Irakin ja Afganistanin sotarintamilta.

Varustus siirtyy armeijalta poliisille joko ilmaiseksi tai liittovaltion rahoituksella ylijäämäkaluston uudellensijoittamiseksi tarkoitetun ohjelman puitteissa. Viime vuonna Pentagon esimerkiksi siirsi poliisille yli 600 panssaroitua miehistönkuljetusautoa, jotka ovat miinaräjähdyksen kestäviä. Niistä yksi päätyi New Yorkin osavaltioon, hiljaiseen 65 000 asukkaan Warrenin piirikuntaan.

– Toivottavasti minun ei koskaan tarvitse panssariajoneuvoa käyttää. Minun ei tarvitse kuitenkaan nyt murehtia henkilöstöni tai kansalaisten turvallisuudesta, sillä tämä ajoneuvo voi joskus pelastaa heidät, järkeilee Warrenin piirikunnan sheriffi Bud York.

Poliisi hakemalla hakee syitä sotilasvarusteiden käyttöön oikeuttaakseen niiden hankinnan.

– Radley Balko
Sotilaskaluston uudelleensijoitusohjelma aloitettiin vuonna 1991. Sen budjetti oli tuolloin miljoona dollaria, viime vuonna jo lähes 450 miljoonaa dollaria. Kaluston kierrätys poliisille on vain kiihtynyt, kun Yhdysvallat on irrottautunut Irakin ja Afganistanin sodista. Pentagon on siirtänyt vuodesta 1991 lähtien viiden miljardin dollarin arvosta poliisille aseita, suojavarustusta, helikoptereita ja muuta kalustoa.

Militarisointi johtanut ylilyönteihin

Kriitikot sanovat, että paikallispoliisi ei ole yhtä kuin sotavoimat. Tällöin ei sotilaskalustoa ja sotilastaktiikkaa pitäisi käyttää rutiininomaisesti kansalaisia kohtaan.

– On havaittavissa, että poliisi hakemalla hakee syitä sotilasvarusteiden käyttöön oikeuttaakseen niiden hankinnan. Näin tehdään vaikka uhka poliisia kohtaan ei vastaisi näiden varusteiden käyttöä, sanoo poliisin militarisoitumisesta The Rise of the Warrior Cop: The Militarization of America’s Police Forces -kirjan kirjoittanut Radley Balko.

Eri puolilta maata on nyt kaivettu esimerkkejä siitä, kuinka poliisi käyttää sotilaskalustoa ylilyönteihin toiminnassaan. Louisianassa naamioitunut ja panssarivarustukseen sonnustautunut poliisi ratsasi yökerhon – ei etsiäkseen terroristeja vaan alaikäisiä juopuneita. Floridassa poliisi avusti ratsioita, joissa syynättiin parturi-kampaamojen toimilupia.

Avainasemassa ylilyöntien välttämiseksi on koulutus.

– Jos tällaista kehittynyttä aseistusta poliiseille annetaan, heitä pitää myös kouluttaa sen käyttöön. Tämän on oltava kokonaispaketti, sanoo entinen poliisietsivä Bo Dietl New Yorkista.
Sotilasvarusteiden kierrätys syyniin

Missourissa poliisin sotilaallisten otteiden on epäilty levottomuuksien alussa vain tulehduttaneen tilannetta. Liittovaltio onkin Missourin tapahtumien vuoksi päättänyt harkita uudelleen sotilaskaluston ylijäämien kierrättämistä poliisille.

Missourista kotoisin oleva senaattori Claire McCaskill (dem.) sanoo, että poliisista on tullut mellakoiden yhteydessä ongelma, ei ratkaisu. Senaatin puolustusvaliokunta aikoo selvittää, toimiiko armeijan ylijäämävarastojen uudelleenjakamiseen tarkoitettu ohjelma siten kuin se oli tarkoitettu.

Vielä pidemmälle kommenteissaan on mennyt edustajainhuoneen jäsen Hank Johnson (dem.), joka on ilmoittanut tekevänsä lakialoitteen poliisin militarisoitumisen pysäyttämiseksi.

YLE

Ei kumma että otteet kovenevat.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Ulkomaat 28.8.2014 klo 13:21 | päivitetty 28.8.2014 klo 13:21
Poliisin univormukamerat vähentävät kiistatilanteita – video
Marylandilaisen Laurelin kaupungin kaikilla poliiseilla on nykyään kamerat, joilla he voivat kuvata mahdolliset kiistatilanteet.
Video
Poliisin suojalasien sankoihin kiinnitetty kamera helpottaa todistamista oikeudessa. Video: CBSN

Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevan Laurelin kaupungin poliiseilla on ollut univormuun kiinnitetyt kamerat käytössään puolentoista vuoden ajan. Kameroiden käyttö on leviämässä nopeasti ympäri maan, sillä kuvanauhalta on helppo tarkistaa, mitä esimerkiksi mahdollisissa riitatapauksissa todella on tapahtunut.

Daytonassa, Kaliforniassa poliisi sai itse teossa kiinni kotiväkivaltaan syyllistyneen miehen. Tämä myönsi syyllisyytensä nopeasti poliisin tilanteesta univormukamerallaan kuvaaman videon vuoksi.

Rialtossa, Kaliforniassa, missä kamerat ovat olleet poliisin käytössä jo kahden vuoden ajan, poliisin voimankäyttötilanteet ovat vähentyneet lähes puoleen ja poliiseja vastaan tehdyt valitukset ovat laskeneet alle viidennekseen aiemmasta. Valitukset ovat vähentyneet myös Laurelin kaupungissa.

Kamera liikkuu poliisin katseen mukana. Laurelin poliisipäällikön James Brooksin mukaan videotallenteita voidaan käyttää todisteina oikeudessa esimerkiksi rattijuopumustapauksissa.

– Kun poliisi liikenteessä partioidessaan tapaa kuljettajan, jonka ajotyyli vaikuttaa vaaralliselta, hän voi kytkeä kameran päälle ja kuvata kuljettajan ajoa.

Laurelissa poliisina toimiva Sean Fabel sanoo kytkevänsä kameran päälle aina kun hän kohtaa työssään ihmisiä.

– Jos pysäytän kuljettajan liikenteessä, laitan kameran päälle. Jos joku kysyy minulta suuntaa jonnekin, kytken kameran päälle, Fabel sanoo.

Poliisipäällikkö Brooksin mukaan poliisilaitos haluaa ihmisten tietävän, että poliisi käyttää kameroita eri tilanteiden nauhoittamiseen.

– Haluamme lisätä toimintamme läpinäkyvyyttä, Brooks sanoo.

Poliisin voimankäyttö on ollut Yhdysvalloissa viime aikoina esillä laajasti poliisin ammuttua aseettoman 18-vuotiaan pojan Missourin Fergusonissa elokuun alussa. Ristiriitaiset lausunnot tapahtumien kulusta johtivat laajoihin useita päiviä kestäneisiin mellakoihin.
Mikko Kuusisalo
Yle Uutiset

 

Löytyihän niitä

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Iltiksessä oli että suomeenmkin aiotaan hankkia mikrokameroita poliisin asuihin.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Jodi

Iltiksessä oli että suomeenmkin aiotaan hankkia mikrokameroita poliisin asuihin.

Eikä ollut kuin että Paatero haluaisi sellaiset, mutta sellaisia ei hankita ainakaan vielä.

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

En muista mutta eiköhän tule. Se on nimenomaan poliisin oman oikeusturvan tuki, jos toimii niin kuin pitää. Sellanen idea että 360 näkymästä ei ole ainakaan haittaa.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Poliisi uhkaili nuorta miestä väkivallalla - potkut virasta  

Torstai 4.12.2014 klo 08.50 (päivitetty klo 09.05)

Hauholla vuonna 2013 poikaa uhkaillut konstaapeli tuomittiin lokakuussa muun muassa kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies kuvasi videolle poliisin kanssa kesällä 2013 käydyn keskustelun.

TAUSTA

Poliisi uhkasi hakata nuoren miehen - tuomittiin sakkoihin

Hämeen poliisilaitos on irtisanonut vanhemman konstaapelin, joka sai lokakuussa 2014 Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tuomion kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta.

Tuomion mukaan vanhempi konstaapeli uhkaili kesällä 2013 miestä, joka oli riitaantunut hänen poikansa kanssa.

Mies tallensi uhkailun videolle. Siitä kuuluu, kuinka poliisi uhkasi hakata 20-vuotiaan.

Videolle tallentunut keskustelu kärjistyi tähän uhkaukseen:

- Voin kertoa, että kun tästä kyseisestä asiasta keskusteltiin tossa meillä niin kun pienen työporukan kesken, ni siell on ihan oikeesti aika monta semmoista kaveria, mä onneks jääväsin itteni tässä kohtaa, semmosta kaveria, ketkä pysäyttää sut täällä yöllä, ni v***u ne hakkaa sut eikä kukaan oo näkemässä.

 

Vanhempi konstaapeli oli myös etsinyt luvatta miehen tietoja poliisin rekistereistä. Poliisin mukaan hän oli katsonut tietoja, koska epäili miehen yrittäneen pahoinpidellä hänen poikaansa muutamaa päivää aiemmin.

Hämeen poliisilaitoksen mukaan irtisanominen perustuu virkamieslakiin, jonka mukaan virkamiehen on käyttäydyttävä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla.

Poliisin hallinnosta annettu laki edellyttää poliisimiehen käyttäytyvän sekä virassaan että yksityiselämässään siten, ettei luottamus poliisille kuuluvien tehtävien hoitoon vaarannu.

MARKKU SAARINEN
markku.saarinen@ilmedia.fi  

Video ratkaisi tilanteen ja esti väkivallan tulon.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Jodi

Video ratkaisi tilanteen ja esti väkivallan tulon.

Sitähän ei tiedä, olisiko väkivaltaa koskaan seurannut, mutta ilman videota olisi poliisi luultavasti selvinnyt ilman rangaistusta, mikäli häntä vastaan ilman videota olisi kukaan viitsinyt edes syytettä nostaa.

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983
asdf
Jodi

Video ratkaisi tilanteen ja esti väkivallan tulon.

Sitähän ei tiedä, olisiko väkivaltaa koskaan seurannut, mutta ilman videota olisi poliisi luultavasti selvinnyt ilman rangaistusta, mikäli häntä vastaan ilman videota olisi kukaan viitsinyt edes syytettä nostaa.

Kuinkahan paljolta väkivallalta säästytäänkään, kun poliisit alkavat potkujen pelossa välttämään kaikkia vähänkään epäselviä tilanteita?

Hercules
Seuraa 
Viestejä906
Opettaja
asdf
Jodi

Video ratkaisi tilanteen ja esti väkivallan tulon.

Sitähän ei tiedä, olisiko väkivaltaa koskaan seurannut, mutta ilman videota olisi poliisi luultavasti selvinnyt ilman rangaistusta, mikäli häntä vastaan ilman videota olisi kukaan viitsinyt edes syytettä nostaa.

 

Kuinkahan paljolta väkivallalta säästytäänkään, kun poliisit alkavat potkujen pelossa välttämään kaikkia vähänkään epäselviä tilanteita?

Sitä kutsutaan kehitykseksi ja se on epäilemättä raskas prosessi. Viranhoito ei kuitenkaan voi perustua luottamukselle, sillä muuten ilman sitä ei ole viranomaistakaan. Tässä mallissa ongelmat yksilöidään ja niihin voidaan puuttua, eikä toimita epäsuorasti luottamuksen kautta ja kustannuksella.

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201412040084018_v0.shtml

Tyyppi jututetaan koska käveli kädet taskuissa niin että ihmiset hermostuivat. Videonäyttö oli ratkaiseva todiste tyypin ärsyttävyydestä.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat