Sivut

Kommentit (23)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Niin ja ei kai tässä ole löytynyt kuin korrelaatio? Ei kai se vielä tarkoita sitä, että nimenomaan jugurtti saa riskin alenemaan?

Entä vähärasvaiset, mutta sokerilla kyllästetyt jugurtit?

Hämmentää.

homer
Seuraa 
Viestejä391
Liittynyt26.3.2014
jussipussi

Otsikon mukaan joudutte nyt todistamaan syy-seuraussuhteen?

 

Arvata pitää heidän?

"Hapatetuissa maitotuotteissa on kuitenkin monia ainesosia, jotka voisivat selittää yhteyden. Yksi selitys voi olla myös hapatettujen tuotteiden probioottiset suolistovaikutukset.

Muut maitotuotteet eivät tässä tutkimuksessa liittyneet diabetesriskiin riippumatta niiden rasvapitoisuudesta"

Maitohappobakteerit estävät ainakin ripulia, kiinteämpi massa poistaa tehokkaammin rasvaliukoisia aineita, joita erittyy sappinesteen (0,5l/vrk) mukana suoleen ja enterohepaattisen kierron takia takaisin elimistöön.

Jotkut rasvaliukoiset myrkyt saattavat vaikuttaa tutkimusten mukaan 2 tyypin diabeteksen syntyyn.

 

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Terveys 18.8.2014 klo 16:32 | päivitetty 18.8.2014 klo 16:32
Diabeteksen syistä uutta tietoa?
Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on saatu tuloksia ruoan vaikutuksista koe-eläinten ykköstyypin diabetekseen. Diabetesasiantuntija kehottaa suhtautumaan johtopäätöksiin vielä varauksella ihmisten osalta.
Diabetesta hoidetaan insuliinilla. Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle
Mistä on kyse?
Avaa

Turun yliopiston tutkimuksessa on selvinnyt, että mahasuolikanavan bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavat pektiini ja ksylaani lisäävät koe-eläinten riskiä sairastua ykköstyypin diabetekseen.

– Osoitimme tutkimuksessamme, että mahasuolikanavan bakteeriston vaikutuksesta pilkkoutuvilla ja bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavilla kuidunomaisilla yhdisteillä, pektiinillä ja ksylaanilla, on eläinkokeissa diabeteksen kehittymistä edesauttava vaikutus, sanoo Turun yliopiston laboratorion autoimmuunitutkimusten osastonjohtaja, dosentti Arno Hänninen.

Ykköstyypin diabetes on hoitamattomana nopeasti kuolemaan johtava autoimmuunisairaus, johon sairastutaan useimmiten lapsena tai nuoruusiässä. Taudissa haima lakkaa tuottamasta insuliini-hormonia.

Tauti on eri tauti kuin pitkälti elämäntavoista johtuva kakkostyypin diabetes. Ykköstyypin diabetesta hoidetaan insuliinilla.
Suolistobakteerikanta muuttuu – aiheutuuko diabetes?

Pektiiniä on Hännisen mukaan kevyttuotteissa ja hedelmien kuorissa sekä pikkulasten soseissa. Pektiini on lisäaine E 440. Hännisen mukaan aiemmin minkään yksittäisen ravintotekijän ei ole voitu osoittaa selkeästi vaikuttavan koe-eläinten riskiin sairastua ykköstyypin diabetekseen.

Tutkimuksen perusteella voisi olla harkinnan arvoista välttää pikkulasten ravitsemuksessa runsaasti pektiiniä sisältäviä ruokia

– Dosentti Arno Hänninen

– Tutkimuksessa annettiin tyypin 1 diabetekseen sairastuville hiirille pektiiniä ja ksylaania heti imeväisiän jälkeen. Kuituyhdisteitä saaneille hiirille ilmaantui diabetes merkitsevästi useammin kuin näitä kuituja sisältämätöntä ravintoa saaneille verrokkihiirille, Hänninen kertoo

Dosentti Hännisen mukaan eläinkokeen tulokset antavat aiheen selvittää tarkemmin, miten pektiini ja ksylaani vaikuttavat pikkulasten suolistoon. Suolistobakteerien koostumuksen osuutta autoimmuunisairauksien syntyyn on viime aikoina tutkittu kasvavalla mielenkiinnolla.
Tutkimuksia jatketaan

– Raakaraasteiden ja marjojen lisäämisen ruokavalioon imeväisiässä on aiemmin todettu lisäävän diabetekseen liittyvien merkkiaineiden ilmaantumista pikkulapsilla. Niiden tai soseiden ja kevyttuotteiden käytön vaikutuksesta diabeteksen puhkeamiseen ei ole toistaiseksi näyttöä, Hänninen sanoo.

Hänninen muistuttaa, että tutkituilla yhdisteillä on vaikutusta ihmisen suoliston mikrobistoon, mutta toistaiseksi ei tiedetä, onko niillä samaa vaikutusta pikkulapsiin kuin koe-eläimiin.

– Vaikka ravitsemussuositusten muuttamiseen ei vielä ole aihetta, tutkimuksen perusteella voisi olla harkinnan arvoista välttää pikkulasten ravitsemuksessa runsaasti pektiiniä sisältäviä ruokia kuten raakaraasteita ja kuorimattomia omenia, Hänninen sanoo.

Yhden tutkimuksen perusteella ei missään nimessä pidä lähteä muuttamaan ruokavaliota.

– Dosentti Marja-Terttu Saha

Diabetes-asiantuntija: Ei syytä muuttaa ruokavaliota

Aiemminkin on esitetty useita mahdollisia syitä ykköstyypin diabetekselle. Nykykäsityksen mukaan taustalla on useita eri syitä, mutta niiden vaikutuksesta ei ole tarkkaa tietoa. Myös perintötekijöillä on nykytiedon mukaan suuri merkitys diabeteksen puhkeamiseen.

Lasten endokrinologian dosentti, diabetesasiantuntija Marja-Terttu Saha kehottaa suhtautumaan uuteen tutkimukseen hyvin varauksella. Saha ei ole vielä tutustunut tutkimuksen tuloksiin mutta sanoo, että tuloksista ei pidä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä.

– Yhden tutkimuksen perusteella ei missään nimessä pidä lähteä muuttamaan ruokavaliota. Tarvitaan paljon tutkimusta, ennen kuin voidaan sanoa, että näillä tekijöillä olisi vaikutusta diabeteksen puhkeamiseen, Saha sanoo.

Suomessa tutkitaan ykköstyypin diabetesta ahkerasti, koska tauti on täällä keskimääräistä yleisempi. Diabetesliiton mukaan Suomessa on nykyisin 50 000 ykköstyypin diabeetikkoa.
Lue myös
Lapsen diabetes voidaan havaita paljon luultua aiemmin 11.3.
Diabeteksen vakavuutta ei ymmärretä 14.11.2013
"Diabetes-tutkimusta jatkettava laajalla rintamalla" - virukset eivät yksin selitä diabeteksen syntyä 25.10.2013
Tutkimustulokset Diabetologia-lehti
Antti Laakso
Yle Satakunt

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008
Vatkain

Niin ja ei kai tässä ole löytynyt kuin korrelaatio? Ei kai se vielä tarkoita sitä, että nimenomaan jugurtti saa riskin alenemaan?

Entä vähärasvaiset, mutta sokerilla kyllästetyt jugurtit?

Tarkalleen ottaen korrelaatiota kummempaa ei koskaan mistään löydykään.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40695
Liittynyt6.12.2009

Nämä kaikki saattavat eskaloitua baapurivaltioiden turvallisuuskysymyksiksi

Puhuvatko gallupit totta?

Vastapakotteillaan Putin haluaa varmasti tukea Venäjän omaa elintarviketuotantoa, mutta se ei onnistu hetkessä eikä varsinkaan talven tullessa.

Toinen Putinin juoni kiteytynee siihen, että ruoan tuontikiellon avulla hän "joukkoistaa" kaikki venäläiset osallistumaan omaan lännen vastaiseen taisteluunsa - tai siis omaan vallassapysymistaisteluunsa.

Ja totisesti: Putinin kerrotaankin olevan nyt suositumpi kuin koskaan.

Mutta sopia kysyy, kuinka totta venäläiset mielipidetutkimukset puhuvat, kun esimerkiksi Krimin kansanäänestyksen tuloksetkin on sittemmin tunnustettu väärennetyiksi peräti Putinin oman ihmisoikeusneuvoston suulla?

Tai kuinka rehellisesti ihmiset vastaavat gallupeihin maassa, jossa tutkimuksen tekijää voi epäillä siviilipukuiseksi turvallisuuspalvelun agentiksi?

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288727061996.html?pos=ok-nln

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Kuka haluaa syödä vähärasvaista jugurttia?

Siis niinku miten tähän liittyy vähärasvaisuus mitenkään:

"Tutkijat korostavat, ettei tutkimus pysty aukottomasti osoittamaan, että diabetesriski pieneni vain ja ainoastaan jogurtin ansiosta. Hapatetuissa maitotuotteissa on kuitenkin monia ainesosia, jotka voisivat selittää yhteyden. Yksi selitys voi olla myös hapatettujen tuotteiden probioottiset suolistovaikutukset."

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
Ueberweg
Vatkain

Niin ja ei kai tässä ole löytynyt kuin korrelaatio? Ei kai se vielä tarkoita sitä, että nimenomaan jugurtti saa riskin alenemaan?

Entä vähärasvaiset, mutta sokerilla kyllästetyt jugurtit?

Tarkalleen ottaen korrelaatiota kummempaa ei koskaan mistään löydykään.

Jaa kui?

Hämmentää.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Paska tutkimus, tai paskasti esitetyt tulokset. Jos sanotaan että:

"Jo melko pienistä määristä on iloa. Syömällä vain 125 grammaa vähärasvaista jogurttia viikossa diabetesriski pysyy 24 prosenttia pienempänä kuin henkilöillä, jotka eivät syö lainkaan jogurttia."

...niin ilmeisesti ei ole syötetty lainkaan rasvaista (normaalia) jogurttia. Jos vaihtoehdot ovat vain vähärasvainen jogurtti, ja ei jogurttia lainkaan, niin turha ainakaan vähärasvaisuudella on alkaa ratsastamaan. Jos tutkimus on ollut noin suppea, ilmeisesti jo ennakko-oletuksena on ollut ettei saa syödä kuin vähärasvaista jogurttia.

Tutkisivat samantien että miten pitkään pysyy hengissä jos syö koiranpaskaa vs. että ei syö yhtään mitään...

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008
Vatkain
Ueberweg
Vatkain

Niin ja ei kai tässä ole löytynyt kuin korrelaatio? Ei kai se vielä tarkoita sitä, että nimenomaan jugurtti saa riskin alenemaan?

Entä vähärasvaiset, mutta sokerilla kyllästetyt jugurtit?

Tarkalleen ottaen korrelaatiota kummempaa ei koskaan mistään löydykään.

Jaa kui?

Tämä huomio löytyy ainakin jo David Humelta 1700-luvulta: päättelemme syy-seuraussuhteen korrelaatiosta, sillä emme pysty havaitsemaan sitä suoraan. Itse asiassa Hume oli valmis kiistämään koko syy-seuraussuhteen olemassaolon.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
Ueberweg
Vatkain
Ueberweg
Vatkain

Niin ja ei kai tässä ole löytynyt kuin korrelaatio? Ei kai se vielä tarkoita sitä, että nimenomaan jugurtti saa riskin alenemaan?

Entä vähärasvaiset, mutta sokerilla kyllästetyt jugurtit?

Tarkalleen ottaen korrelaatiota kummempaa ei koskaan mistään löydykään.

Jaa kui?

Tämä huomio löytyy ainakin jo David Humelta 1700-luvulta: päättelemme syy-seuraussuhteen korrelaatiosta, sillä emme pysty havaitsemaan sitä suoraan. Itse asiassa Hume oli valmis kiistämään koko syy-seuraussuhteen olemassaolon.

Ei yksi Hume vielä vielä tieteenfilosofiaa tee. Olisiko lisää?

Hämmentää.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008
Vatkain
Ueberweg

Tämä huomio löytyy ainakin jo David Humelta 1700-luvulta: päättelemme syy-seuraussuhteen korrelaatiosta, sillä emme pysty havaitsemaan sitä suoraan. Itse asiassa Hume oli valmis kiistämään koko syy-seuraussuhteen olemassaolon.

Ei yksi Hume vielä vielä tieteenfilosofiaa tee. Olisiko lisää?

No joo, oli kieltämättä hieman typerää kommentoida ikään kuin Hume ei olisi voinut olla väärässä. Oli kyllä monessakin asiassa. Tarkoitin, että Hume huomasi asian, joka on edelleen enemmän tai vähemmään yleinen kanta: havaitsemme yksittäisiä tapahtumia ja huomaamme, että jotkin tapahtumat liittyvät jollakin tavalla yhteen eli korreloivat. Tämän perusteella sanomme, että toinen tapahtumista on toisen syy. Humen mukaan emme tällöin sano mitään muuta kuin että tapahtumat ovat ajallispaikallisesti vierekkäisiä, toinen edeltää toista ja niiden välillä on säännönmukainen yhteys. Jotkut Humen jälkeen ovat ajatelleet, että syy-seuraussuhde on kyllä jotakin hieman enemmän, mutta tarkempi selvittäminen, mitä se oikein on, on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. (Täältä voit lukea lisää, jos asia kiinnostaa.)

Oli syy-seuraussuhde sitten millainen hyvänsä, siitä ollaan varmaankin kutakuinkin yksimielisiä, että me päättelemme syy-seuraussuhteen (jos sellaista siis on) havaitun korrelaation perusteella. Syy-seuraussuhdetta ei siis löydetä tai havaita samassa mielessä kuin korrelaatio löydetään tai havaitaan, vaan sen olemassaolo päätellään.

 

 

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Mitä jukurttia Hume söi? Ilmastohuijareilta taas saa varmat korrelaatiot. Joku niistä hakkaa niitä kallioon.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008
Jodi

Mitä jukurttia Hume söi? Ilmastohuijareilta taas saa varmat korrelaatiot. Joku niistä hakkaa niitä kallioon.

Jogurttia tuskin söi, mutta joi kuulemma mielellään appelsiinimehun ja punaviinin sekoitusta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat