Seuraa 
Viestejä964

Mulla on puhelimena Nexus 5, joka kuluttaa akun melko nopeasti verrattuna edelliseen puhelimeeni. Onko laitteen pitkäikäisyyden kannalta väliä, onko puhelin kotonani kaiken aikaa latauksessa vai lataanko vasta sitten kun akku meinaa loppua?

Mietin siksi, kun edellinen kännykkä ilmoitti, että akku on täynnä ja käski irroittamaan laturin akun säästämiseksi. Nykyinen ei sitä tee, joten en tiedä, onko laturit niin älykkäitä, että eivät käytä virtaa jos johdon päässä oleva kännykkä on täyteen ladattu.

Kommentit (8)

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Litiumakut toimii kaikki samalla tavoin, eli usein toistuvat lataukset välillä 20-80% pitävät akun kunnossa. Nollaan ei saisi päästää eikä latailla ihan tappiinkaan. Kun näyttää 100%, akku ei suinkaan ole vielä täynnä, vaan sisään mahtuu vielä vartinkin verran löpöä. Hyvä muistaa kun tarvitsee kaiken virran mitä löytyy.

'Tapissa' puhelimet menevät ns trickle charge -tilaan eli pitävät latausta yllä hyvin pienellä virralla. Se jatkuvana käytäntönä kuluttaa akun elinikää nopeammin kuin em. 20-80% lataustyyli.

itse akkuikään vaikuttaa kovin moni asia, voit ajaa jonkun diagnoosiohjelman kuten Caratin jotta saat fiilistä mitkä ohjelmat kuluttavat eniten.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Uusin tieto on, että älypuhelin pitäisi laittaa lataukseen kun akusta on jäljellä 40 % ja sen saisi ladata vain 90 % täyteen. Ja aina välillä se pitäisi päästää tyhjenemään ihan kokonaan. Olisko n. kerran kuussa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Tutkittua tietoa litiumakkujen käytöstä & hoidosta:

http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

On myös hyvä huomata, että seinälaturit kyllä antavat enemmän kertalatinkia mutta kuluttavat akkua pitkällä aikavälillä. Itse latailen puhelimenkin tietokoneen USB-väylästä aina kun on aikaa ja iPadini mieluiten iPhonen seinälaturilla:

http://www.batteryuniversity.com/_img/content/lithium2.jpg

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Omat ja tuttujenkin havainnot osoittavat että nykyisten älypuhelinten akut kestävät "perinteistä" lataamista eli yöksi laturiin semmoisen vuoden ja sitten varauskyky rupeaa selvästi alenemaan. Pitää testata tuota 40/90-systeemiä joskin hieman hankalaa voi olla kun monesti koko päivän liikkeellä.

Oma ratkaisu on ollut viime ajat ns virtapankki (jostain nettikaupasta 12 000mAh oli ehkä 25-30e), joka käy takin taskuun ja jolla voi latailla laitetta mahdollisuuksien mukaan, tuntuu tällä hetkellä ainoalta järkevältä ratkaisulta, yleisestikin luokkaa 4.5-6 tuuman näytöille ja suhteellisen kovatehoisille laitteille valmistajien akut tuntuvat olevan varsin alimitoitettuja.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Olen käyttänyt myös koteloakkua, josta saa 2000 mah lisälatinkia jos tarvii. IPhone nelosen kanssa tuli käytettyä melkein koko ajan, vitosen kanssa en ole jaksanut-.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6591

Älypuhelimet ja niiden akut on niin halpoja ettei ole väliä kuinka niitä käyttää. Jos akun kapasiteetti heikkenee esim. 20 %, niin voi ostaa uuden akun. Yleensä älypuhelimien elinkaari on muutenkin niin lyhyt ettei akku ehdi menettää paljonkaan kapasiteettia ennen kuin ostaa uuden puhelimen. 

Sähköautojen akkujen latauksessa akun säästö on tärkeämpää ja varaustaso tosiaan pitäisi pitää 40 ja 80 prosentin välillä. Useimmilla sähköautoilla kyse on lataussuosituksista. Mutta esimerkiksi Mercedes B Class Electric Drivessa on 36 kWh:n akku, mutta Mersu antaa käyttäjälle käyttöön vain 28 kWh virtaa eli 77 % alkuperäisestä kapasiteetista. Jos maksaa hieman lisähintaa, niin saa muutaman kWh:n lisää virtaa käyttöön. 

Se miksi älypuhelmen akun lataus täyteen on suhteellisen turvallista, niin älypuhelin päälläollessaan kuluttaa akun varauksen nopeasti suosiolliselle tasolle alle 90 prosentin. Ongelmia syntyy, jos akku varastoidaan täyteen ladattuna, koska itsepurkautumisessa menee oma aikansa. Samoin luulen, ettei akun purkaus nollaan vahingoita oleellisesti akkua, koska yleensä akkuladataan nopeasti, eikä akkua varastoida nolla-varauksen tilassa. 

Ja kuten taidettiin jo mainita, niin 100 % lataus tai 0 % eivät suinkaan tarkoita että akku olisi täynnä tai tyhjä. Puhelin vain katkaisee latauksen tai sammuttaa laitteen, jos varastaso uhkaa mennä turvallisen jännitealueen ulkopuolelle. 

Läppäriin, kyllä toivoisin kehittyneemmän akun suojauksen, eli akku voitaisiin kytkeä pois virtapiiristä jos käytetään verkkovirtaa. Minulla oli läppärin latausjohto seinässä kiinni noin kaksi vuotta kunnes akku hajosi eikä se enää anna tai ota lainkaan virtaa. 

 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

T Hanskanen
Seuraa 
Viestejä222

Kyllä pitää ladata jatkuvasti jos on hannkinut ns. älypuhelimen tyttärellä on Lumian joku malli ja parikertaa vuorokaudessa joutuu lataamaan.

Oma karvalakki nokia vaatii kahdenviikon välein latauksen, joskus kun on enäemmän käyttöö joutuu jo viikon välein lataamaan.

SDP on yhteiskunnan versio tietokoneviruksesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat