Seuraa 
Viestejä851

Otetaan hypoteettinen kysymys. Jos suomen rajat sulkeutuu totaalisesti niin kauanko maa kestää ja mitä toimenpiteitä tarvitaan selviytymiseen?

Kauppa ei käy, ihmiset ei kulje eikä sähköinen viestintä tavoita maan rajojen ulkopuolelta.

Kaunko Suomi buikkii vanholla varastoilla?

Miten liikenne ja kuljetus hoidetaan pitemmällä aikavälillä?

Kuinka elektronisten tuottteiden käy ja pystytäänkö olemassaolevista firmoista nopeasti muokkaamaan komponettivalmistajia vai palaako suomi nopeasti ruutulehtiö, helmitaulu ja laskutikkuaikaan?

Mites konepajateollisuus?
Voitaisiinko siitä nopeasti muokata varaosavalmistajia tai autolinja kansan tarpeisiin?

Kuinka pärjää elintarviketeollisuus, viljelykset ja lihakarjan tuotanto? 

Entäs lääketeollisuus ja sairaanhoito?

Eli nyt kun puhutaan pakottteista venäjää vastaan niin miten suomi pärjäisi vastaavassa tilanteessa jos rajat totaalisesti suljettaisiin ja mitä toimenpiteitä tulisi ottaa?

Puhadsta spekulointia siis mutta noin periaatteellisena kysymyksenä kiinnostaa kuinka riippuvaisia me olemme muusta maailmasta ja kuinka hyvin pystyisimme selviytymäään pakon edessä itse.

Huolehdi bisneksestä niin bisnes huolehtii sinusta.

Sivut

Kommentit (369)

L
Seuraa 
Viestejä7979

Jerry Cotton

Kirjoitit:

“Otetaan hypoteettinen kysymys. Jos suomen rajat sulkeutuu totaalisesti niin kauanko maa kestää ja mitä toimenpiteitä tarvitaan selviytymiseen?

Kauppa ei käy, ihmiset ei kulje eikä sähköinen viestintä tavoita maan rajojen ulkopuolelta.

Kaunko Suomi buikkii vanholla varastoilla?

Miten liikenne ja kuljetus hoidetaan pitemmällä aikavälillä?”

Tämähän näyttää ihan oikealta keskusten aloitukselta. Kohtelen tätä ainakin sellaisena, jollei muuta ilmene.

Jos tosiaan puhutaan siitä, että täysin rajat kiinni nähtävissä olevan tulevaisuuden ajaksi, ensimäinen krittinen juttu olisivat polttonesteet. Meillä on noin puolen vuoden rauhanajan raakaöljyt olemassa, joten jossain ääritilanteessa ne voisivat riittää vaikka sitten vuoden tai pari. Tuona aikana voisi kenties olla mahdollista siirtyä puusta tehtävään polttonesteeseen.

Jos energiaa riittäisi, hoituisi muukin. Siis pysyisimme hengissä; ruokaa saataisiin tuotettua ja pakkaseen ei kuoltaisi. Koko elämä sellaisena, kun me sen tunnemme, kuitenkin lakkaisi. Koko tämä tekninen sivilisaatiommehan perustuu pitkälti tavaran ja palvelujen liikumiseen rajojen yli (pitää muistaa, että edes Pohjois-Korea ei ole kokonaan irti muusta maailmasta, sen polttoainehuolto hoituu Kiinan toimesta ja suuri osa ruoasta USA:n ruoka-avulla).

Kysymyshän on täysin teoreettinen, jossain määrin mieleniintoinen kuitenkin. Varmuuden vuoksi painotan lisäksi sitä, että sotatilanteessa millekään yllämainituille toimenpiteille ei luonnollisestikaan olisi mahdollisuuksia; Suomen ja Venäjän sota joka tapauksessa loppuisi vimeistään Suomen huollon romahtamiseen. 

Puuvilla SamI
Seuraa 
Viestejä851

Hyvä!

Lisää spekulointia kaikenlaisia ajatuksia peliin vaikka aivan omista näkökohdista. Mitä jäisi puuttumaan ja mitä joutuisit tekemään? Kasvimaat takapihalle, kanoja juoksentelemaan, kanitarha jne. 

Eli jos todelliset ääriolosuhteet koittaisivat täydellisenä eristäytymisenä niin miten toimia yksilötasolla ja yhteiskuntana.

Huolehdi bisneksestä niin bisnes huolehtii sinusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Uraanioksidispellettejä syntyisi pakosta täälläkin siitä uraanista jota opn varastoissa. Niin jos zirkoniumia olisi. Ehkä valmiiden poltto tarkemmin olisi auttamassa ja niistähän saisi ne putket.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

kohe
Seuraa 
Viestejä1257

Minun toimintani muuttuisi todennäköisesti huomattavasti keskivertoa vähemmän kun en ole digiriippuvainen enkä harrastakkaan mitään tredikästä josta pitäisi luopua. Työkin pysyisi todennäköisesti samana.

Polttoaine sääntely varmasti vaikuttaisi eninten. Ensin ajattelin että pitäisi alkaa haalimaan käytettyjä kasvi- ja mineraaliöljyjä joilla jatkaa dieseliä, mutta ne kyllä varmaan kerättäisiin tarkkaan talteen yhteiskunnan toimesta.

Mustanpörssin markkinathan tuossa tilanteessa syntyisivät ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Kun minulla on nurkissani pirusti tavaraa jotka nyt ovat "romua" mutta muuttuisivat skenaariossa arvotavaraksi niin kaiken kaikkiaan pärjäisin varmaan ihan hyvin.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Jerry Cotton

Kirjoitit:

“Lisää spekulointia kaikenlaisia ajatuksia peliin vaikka aivan omista näkökohdista. Mitä jäisi puuttumaan ja mitä joutuisit tekemään? Kasvimaat takapihalle, kanoja juoksentelemaan, kanitarha jne.”

Minun mielestäni ei ole mahdollista pohtia kovikaan yksityiskohtaisella tasolla, miten mikäkin ongelma ratkaistaisiin.

Itse oletin vain karkeasti, että elämän ylläpitäminen edes jollain tasolla onnistuisi. Luonnollisestikin esimerkiksi nykyisen tasoinen terveydenhoito katoaisi; HYKS:istä saisi näppärän asuntolan, jossa ihmisiä lienisi suhteellisen helppo pitää kuivana ja lämpimänä.

 

Ja:

“Paljoko, kuinka pitkäksi aikaa suomella on ydinpolttoainetta varastoissa?

Pystyismmekö tuottamaan sitä itse?”

Suomi pystyisi tuottamaan oman uraaninsa. Muistaakseni Itä-Suomessa on joskus toiminutkin uraanilouhos. Kenties kaivostoiminta kyettäisiin käynnistämän rajusti polttonestepulaisessakin yhteiskunnassa, eli sähköä voitaisin saada merkittävä määrä. 

L
Seuraa 
Viestejä7979

kohe

Kirjoitit:

“Minun toimintani muuttuisi todennäköisesti huomattavasti keskivertoa vähemmän kun en ole digiriippuvainen enkä harrastakkaan mitään tredikästä josta pitäisi luopua. Työkin pysyisi todennäköisesti samana.”

Jokaisen suomalaisen elämä muuttuisi ihan helvetisti.

Et tunnu laisinkaan ymmärtävän, mistä tässä keskustellaan. Tai sitä, miten maailma ympärilläsi nykyään toimii. Moni muukin asia, kuin erilaiset digipalvelut, katoaisi.

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
L

 

Jokaisen suomalaisen elämä muuttuisi ihan helvetisti.

Et tunnu laisinkaan ymmärtävän, mistä tässä keskustellaan. Tai sitä, miten maailma ympärilläsi nykyään toimii. Moni muukin asia, kuin erilaiset digipalvelut, katoaisi.

 

Tuota - en oikein ymmärrä mistä moinen  hyökkäävä sävy.

 

Todetaan nyt kuitenkin että suurimman osan elämä muuttuisi ihan helvetisti. Sitten on niitä joiden elämä muuttuisi vähemmän. Ja sitten on vielä niitäkin joiden elämä muuttuisi todella vähän.

Ääritapaus on tietysti se korvessa erakkona elelevä ukko joka saisi tietää rajojen sulkeutumisesta kun keväällä lähtisi vuotuiselle suolanostoretkelleen. Riittävän rikkaalla  ihmisellä on myös mahdollisuus lähes entisen laiseen elämään, riippuen tietysti hiukan nykyisistä elintavoista. Suurin osa sylivauvoista imisivät tissiä ja nukkuisivat kuten ennenkin. Vanhemmilla toki olisi vaikeampaa.

Tietysti on ihmisiä jolle on helvetin iso muutos jos ei kaupassa enää olekkaan sitä juuri oikean merkkistä ranskalaista juustoa. Eli iso muutos toki on suhteellinen käsite ja saatamme tarkoittaa sillä ihan eri asioita.

installer
Seuraa 
Viestejä9908

Jonkinlainen hätätilahallitus ja hätätilalait astuisivat varmaan voimaan,työvelvollisuus kaikille kynnelle kykeneville,työpataljoonat ja soppatykit otettaisiin käyttöön.

 

Voisi jopa tehdä hyvää kun ihmiset pakon edessä joutuisivat puurtamaan yhteisen selviytymisen eteen.Minäkin joutuisin ruokapalkalla räpeltelemään jotain sähkökytkentöjä ja sen sellaista.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä17526
Jerry Cotton

Kauppa ei käy, ihmiset ei kulje eikä sähköinen viestintä tavoita maan rajojen ulkopuolelta.

Millä tavalla estettäisiin sähköinen viestintä maamme rajojen ulkopuolelta?

 

 

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Kanga
Seuraa 
Viestejä1327

Mielenkiintoinen kysymys. Miten kauan selviäisimme pelkillä omilla resursseillamme ilman ulkomaan tuontia.

Ravinto tietenkin yksipuolistuisi, mutta viljaa, lihaa, kalaa ja kasviksia pystyisimme tuottamaan aika pitkäänkin omaan tarpeeseen. Keinolannoitteisiin riittäisi omaa tuotantoa, mutta mitenkähän kasvinsuojeluaineet? Polttoaine ja koneiden varaosat olisivat myös ongelma, mutta työpalvelu tarjoaisi tarpeellista työvoimaa pelloille

Energia. Sähkö ja lämpö ei myöskään muodostuisi ongelmaksi. Todennäköisesti esimerkiksi teollisuuden energiantarve pienenisi huomattavasti, joten vesivoima, turve ja varmuusvarastot hiilen ja uraanin suhteen riittäisivät vuosikausiksi

Polttoaineet. Näitä on vain muutaman kuukauden tarpeisiin, mutta tiukka säännöstely ja korvikepolttoaineet auttaisivat kestämään pitempään.

Raaka-aineet. Kierrättämällä ja omalla tuotannolla pärjättäisiin pitkään niin metalleissa kuin mineraaleissakin. Joistain kemian tuotteista saattaisi tulla puutetta nopeastikin

Varaosat. Kekseliäisyyttä ja konepajoja tarvittaisiin, mutta onhan Kuubakin pyörinyt vuosikymmeniä vanhoilla romuilla 

Elintaso tietty putoaisi ja yhteiskunnallisia levottomuuksia esiintyisi, mutta aivan helpolla ei kuitenkaan yhteiskuntajärjestys murtuisi.

Lääkkeet. Tietotaitoa on ja peruslääkkeiden tuotanto voitaisiin varmaan organisoida, mutta pulaa tulisi.

Mutta mistä saataisiin SUOLAA?

Riso abundat in ore stultorum

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Suomesta en tiedä, mutta itse kai saan olla kiitollinen että tässä on lähellä lämpövoimala joka toimii talvella puuhakkeella ja kesällä kaasulla. Kaasuntoimitukset tietenkin loppuisivat, mutta ehkäpä se kesä menisi jotenkin kärvistellessä (edellyttäen ettei ole sellainen kesä kuin oli tänä vuonna kesäkuussa). Taikka mikäpä estäisi sitä että käytettäisiin kesälläkin puuhaketta. Että vilu tuskin pääsee yllättämään, ja se on Suomessa oleellinen seikka.

Syömäpuoli onkin sitten kinkkisempi kysymys. Ja tulopuoli, jos seinästä ei saa enää rahaa. Pitäisikö perustaa haarakonttori, kun kuitenkin eloonjääminen on tärkeämpää kuin ylpeys. Vaikka välillä tuntuukin että joutaisi täältä jo lähtemäänkin.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Huoltovarmuuskeskuksen ukko sanoi eilen A-Studiossa, että energiaa riittää 5 kuukaudeksi. Sitten pitää alkaa supistamaan.

Lisätietoja Suomen selviytymisestä Huoltovarmuuskeskuksesta, josta löytyy myös ajantasainen lainsäädäntö. http://www.huoltovarmuus.fi/

Tiesittekö muuten, että HVK möi keväällä viljan varmuusvarastojaan siten, että viljaa riittää Suomessa puoleksi vuodeksi entisen vuoden sijaan. Tällä toimella valtion kassaan kuitattiin 300 miljoonaa euroa. HVK sanoi, että tarvetta pidempään varautumiseen ei nykymaailmassa ole.

Hämmentää.

Puuvilla SamI
Seuraa 
Viestejä851
installer
Kanga

 

Mutta mistä saataisiin SUOLAA?

 

Kosh järjestäisi asian ,helppo homma...

 

Koshia jo vähän odottelinkin tähän ketjuun visioimaan.

 

Itseasiassa täällä taikamaassa suolaa tehdään merivedestä haihduttamalla. Aurinkoa riittää.
Suomessakin onnistuis varmaan ohuina kerroksinia kesäaikaan taikka sitten vedestä tislaamalla tai höyryttämällä.

Vaan onko suomenlahti ja itämeri jo niin paskasia ettei suolaakaan sais puhtaana?

Huolehdi bisneksestä niin bisnes huolehtii sinusta.

Puuvilla SamI
Seuraa 
Viestejä851
Pseudohippi
Jerry Cotton

Kauppa ei käy, ihmiset ei kulje eikä sähköinen viestintä tavoita maan rajojen ulkopuolelta.

Millä tavalla estettäisiin sähköinen viestintä maamme rajojen ulkopuolelta?

 

 

 

Tämähän on hypoteettinen tilanne, mutta sanotaan nyt vaikka että viestintäsateliitit lakkaisi välittämästä liikennettä. Puhelinliikenne katkaistaisiin ja kaikki rajojen yli menevetä internetyhteydet katkaistaisiin eli todellisuudessa kuitenkin saataisiin melko kattava informaatiopimennys verrattuna nykyiseen. Suomen rajojen sisäpuolella kaikki tietysti toimis vanhaan malliin niin kauan kuin sähköä piisaa ja koneet toimisi.

Huolehdi bisneksestä niin bisnes huolehtii sinusta.

Puuvilla SamI
Seuraa 
Viestejä851
Kanga
Ravinto tietenkin yksipuolistuisi, mutta viljaa, lihaa, kalaa ja kasviksia pystyisimme tuottamaan aika pitkäänkin omaan tarpeeseen. Keinolannoitteisiin riittäisi omaa tuotantoa, mutta mitenkähän kasvinsuojeluaineet? Polttoaine ja koneiden varaosat olisivat myös ongelma, mutta työpalvelu tarjoaisi tarpeellista työvoimaa pelloille  

Marjat ja sienet varmasti lähtisivät metsistä aivan omin voimin. Kotikasvatus marjapensaille, omeneoille, raparpereille, vihenneksille ym. lisääntyisi.

Lihasvoimalla tehtävän työn määrä lisääntyisi. Kimppakyydit tulisi välttämättömiksi. Käveleminen ja pyöräily nousisi uuteen kukoistukseen.

Kanga
Energia. Sähkö ja lämpö ei myöskään muodostuisi ongelmaksi. Todennäköisesti esimerkiksi teollisuuden energiantarve pienenisi huomattavasti, joten vesivoima, turve ja varmuusvarastot hiilen ja uraanin suhteen riittäisivät vuosikausiksi  

Kotimaisen energian tuotanto kehittyisi. Yllättäen "joka" kodista löytyisi halkopino ja pari puilla lämmitettävää varaavaa kaminaa jonka paikallinen metalliverstas olisi väsännyt.

Kanga
Polttoaineet. Näitä on vain muutaman kuukauden tarpeisiin, mutta tiukka säännöstely ja korvikepolttoaineet auttaisivat kestämään pitempään.  

Nesteoil ja muutamat pienet toimijat alkaisi tuottaa biopolttoaineita.

Kanga
Raaka-aineet. Kierrättämällä ja omalla tuotannolla pärjättäisiin pitkään niin metalleissa kuin mineraaleissakin. Joistain kemian tuotteista saattaisi tulla puutetta nopeastikin  

Kierrätys tehostuisi aivan varmasti.

Kanga
Varaosat. Kekseliäisyyttä ja konepajoja tarvittaisiin, mutta onhan Kuubakin pyörinyt vuosikymmeniä vanhoilla romuilla   

Tuossa tilanteissa ei patentit eikä copyrightit paljon paina. Kaikki kopiintiin vaan ja monissa tapauksessa osien standarsidointi esiin jolla voidaan hyödyntää samoja osia eri laitteissa paremmin. Esim. laturit ja liittimet ym.

Suomihan on kapitalistinen maa joten markkinavoimat toimisivat edelleenkin, mutta pienemmällä alueella.

Kanga
Elintaso tietty putoaisi ja yhteiskunnallisia levottomuuksia esiintyisi, mutta aivan helpolla ei kuitenkaan yhteiskuntajärjestys murtuisi.

 

 

Putoaisi, mutta olisiko ihmisillä enemmä tehtävää?

Kanga
Lääkkeet. Tietotaitoa on ja peruslääkkeiden tuotanto voitaisiin varmaan organisoida, mutta pulaa tulisi.

En usko että tulisi pulaa peruslääkkeistä mitä suomessa voidaan tuottaa. Orion keskittyisi kokonaan kotimarkkinoihin ja kaikki mitä ne tekee täytyisi saada kaupaksi.

Mutta mitä tapahtuisi kansanterveydelle?

Vaikka olot tiukkenisivat niin hyötyliikunnan määrä väkisinkin lisääntyisi. 
Ylipaino, diapetes, sydänsairaudet, allergiat, astma ym. ym. saattaisi olla taaksejäänyttä elämää.
Keskimäärin kansanterveys luultavasti nousisi ja sairaanhoidon tarve vähenisi.

Toinen mitä tulee mieleen niin kuina tapahtuisi kehitykselle?
Kuuba ja Pohjoiskorea on sinänsä huonoja esimerkkejä koska niissä on myös ideologia joka ei sellaisenaan toimi.

Mutta miten kävisi suomessa?
Pysähtyisikö kehitys tähän ja ottaisi hieman takapakkia?

Kun esim. tietokoneita ei kannata valmistaa näin pienelle porukalle, yksikköhinnan noustessa pilviin, niin ottaisiko ainakin alussa jopa takapakkia?

Vaan miten kävisi pitemmässä juoksussa?
Tulisiko paljon uusia pieniä eri alojen toimijoita ja firmoja?
Olisko työllistävä vaikutus ylöspäin?
Kansanterveys?
Yhteisöllisyys ja keskinäinen naamasta naamaan kommunikointi lisääntyisi?
Onnnellisuus keskimäärin?
Suomalaisten väestönkasvu, ottaisiko askeleita eteenpäin?

Huolehdi bisneksestä niin bisnes huolehtii sinusta.

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346
L

Meillä on noin puolen vuoden rauhanajan raakaöljyt olemassa, joten jossain ääritilanteessa ne voisivat riittää vaikka sitten vuoden tai pari. Tuona aikana voisi kenties olla mahdollista siirtyä puusta tehtävään polttonesteeseen.

Mutta mistä saataisiin puuta?

Saksalaiset haalivat Itä-Suomesta tuhansia hehtaareja metsää

Saksalaiset sijoittavat suuria summia suomalaiseen metsään. Viime vuonna ulkomaalaiset sijoitusyhtiöt ostivat Itä-Suomesta lähes 9000 hehtaaria metsää

http://yle.fi/uutiset/saksalaiset_haalivat_ita-suomesta_tuhansia_hehtaareja_metsaa/7110715

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
Vatkain

 

Tiesittekö muuten, että HVK möi keväällä viljan varmuusvarastojaan siten, että viljaa riittää Suomessa puoleksi vuodeksi entisen vuoden sijaan. Tällä toimella valtion kassaan kuitattiin 300 miljoonaa euroa. HVK sanoi, että tarvetta pidempään varautumiseen ei nykymaailmassa ole.

Maataluoden rakennemuutos on johtanut siihen että isonevien tilojen on ollut pakko investoida yhä isompiin varastoihin. Varastointi ja sen kustannukset on siis tavallaan ulkoistettu viljelijöille.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä17526
Jerry Cotton
Pseudohippi
Jerry Cotton

Kauppa ei käy, ihmiset ei kulje eikä sähköinen viestintä tavoita maan rajojen ulkopuolelta.

Millä tavalla estettäisiin sähköinen viestintä maamme rajojen ulkopuolelta?

 

Tämähän on hypoteettinen tilanne, mutta sanotaan nyt vaikka että viestintäsateliitit lakkaisi välittämästä liikennettä. Puhelinliikenne katkaistaisiin ja kaikki rajojen yli menevetä internetyhteydet katkaistaisiin eli todellisuudessa kuitenkin saataisiin melko kattava informaatiopimennys verrattuna nykyiseen. Suomen rajojen sisäpuolella kaikki tietysti toimis vanhaan malliin niin kauan kuin sähköä piisaa ja koneet toimisi.

Olin alta parikymppinen kun rakensin huvikseni radiolähettimen. Osat siihen maksoivat ehkä suunnilleen 10 mk. Sen kantama ei ollut kun kilometrin verran (se oli ULA-lähetin), mutta melkein luulisin että minua pätevämpiä radiolähettimen rakentajia löytyy tänäkin päivänä suomenmaasta.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat