Seuraa 
Viestejä16844

Vuosina 1888-1891 itäisen Lontoon Whitechapelissa tehtiin sarja maailman tunnetuimpia murhia. Ainakin 11 prostituoitua naista koki poikkeuksellisen raa'an lopun, kun heidän kurkkunsa viillettiin auki ja alavatsansa silvottiin.

Murhat jäivät tuolloin selvittämättä. Surmatöiden tekijä tunnetaan lempinimellä Viiltäjä-Jack. Hänen on todettu olleen tekijä varmuudella ainakin viidessä näistä murhista.

Brittilehti Daily Mail kertoo sunnuntaisessa numerossaan, että Viiltäjä-Jackiksi on paljastunut DNA-testien perusteella yksi ajan pääepäillyistä, Aaron Kosminski. Kyseessä on puolanjuutalainen mies, joka työskenteli murhien tapahtuma-alueella parturina.

Dna-jälki saatiin yhden uhrin, Catherine Eddowesin, murhapaikalta löydetystä saalista eli hartiahuivista. Liikemies Russel Edwards ostisaalin itselleen huutokaupasta vuonna 2007. Sen aitoudesta ei ollut tuolloin täyttä varmuutta.

Tarvittavan tutkimuksen toteutti suomalainen tohtori Jari Louhelainen, joka toimii tutkijana Liverpoolin John Mooresin yliopistossa ja on aiemmin työskennellyt ainakin Oxfordin ja Helsingin yliopistoissa. Hän on yksi johtavista asiantuntijoista geneettisten todisteiden löytämisessä historiallisilta rikospaikoilta.

***

Testit aloitettiin vuonna 2011. Viltistä paljastui odotetusti verijälkiä, mutta siitä löytyneet viitteet siemennesteeseen yllättivät Louhelaisen. Sekä uhrin että tekijän aiheuttamista tahroista paljastui säilyneitä soluja.

Jopa 126 vuotta säilyneistä soluista onnistuttiin nykyaikaisella erikoistekniikalla eristää dna:ta. Louhelainen vertasi dna-jälkiä sekä Eddowesin että Kosminskin sukujen jälkeläisten dna:han. Vastaavuus oli täydellinen.

Kosminskin on mainittu vihanneen naisia ja häntä on kuvattu skitsofreeniseksi ja vainoharhaiseksi. Hän joutui mielisairaalaan vuonna 1891 ja samana vuonna raa'at naismurhat loppuivat. Kosminski kuoli 53-vuotiaana vuonna 1919.

Viiltäjä-Jackiksi on epäilty vuosikymmenten aikana jopa yli sataa eri ihmistä, jopa kuningatar Victorian (1819-1901) pojanpoikaa prinssi Albert Victoria ja Ison-Britannian 1800-luvun nelinkertaista pääministeriä William Gladstonea.

Vahvimpina epäiltyinä on pidetty muiden muassa Thames-jokeen upottautunutta Montague Druittia, kolme naista Englannissa myrkyttänyttä kirurgia George Champmania, prinssi Albert Victorin opettajaa James Kenneth Stephenia, juutalaista teurastajaa Jacob Levya ja mielisairaaksi julistettua Thomas Cutbushia.

VILLE HALONEN

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014090718638382_ul.shtml

Kommentit (7)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Tekis kyllä mieli uskoa, mutta kun lähde on Daily Mail ja se on saanut uutisen 'exclusively', niin panee epäilemään. Toivottavasti olen väärässä ja arvoitus on ratkennut. Olisi kyllä herkullinen uutinen.

Hämmentää.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Vatkain

Kirjoitit:

"Tekis kyllä mieli uskoa, mutta kun lähde on Daily Mail ja se on saanut uutisen 'exclusively', niin panee epäilemään."

Tuo juttu oli hetken Wikissäkin. tuossa puolenpäivän kieppeillä. Katosi vikkelästi kommentilla: "Daily Mail is not a good source, even when it's world exclusive apparently" (näkyy sivun historiasta). 

http://en.wikipedia.org/wiki/Aaron_Kosminski

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Rikospaikkatutkinta oli tuolloin kuin  villisikalauman tekemä, joten sen saastuminen ja tavaroiden sekoittuminen oli mahdollista. Se kaulaliinakin on voinut päätyä mistä vain ja nyt myöhemmikin. Eipäilty olisi joutunut sellaiseksi aivan luonteensa vuoksi tai siksi ettei hänestä pidetty. 

Huoria käytti niin kuin nytkin varakkaat keskiluokkaiset ihmiset, joista joku ehkä suivaantui saamastaan kupasta ja murhasi ne joilta epäili sen saaneen. Tai sen vaimo teki murhat.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Vierailija

Niin no dna-todisteiden perusteella suattaapi olla että se puolalainen on yhden naisen tappanut vuan suattaapi olla ettei. Itse olen sillä kannalla että Viiltäjä-Jackin murhasarja loppui vorlonien suorittamaan abduktioon.

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Huoran jostain rätistä löytyi mäihää! Siis todella raskauttavaa. Silloin katutyttöjen siisteys oli hieman heikkoa ymmärrettävistä syistä ja asiakkaita saattoi olla 50 päivässä...

Surmat tehtiin pikaisesti kujilla eikä kaapattu jonnekkin käsittelyä varten josta olisi jäänyt tekijää osoittavia jälkiä.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Author claims DNA has revealed the true identify of Jack the Ripper

ScienceAlert Staff   
Monday, 08 September 2014

 

A new book claims Jack the Ripper was a Polish immigrant called Aaron Kosminski - but how legitimate is the science?

Image: Alamy via The Telegraph

According to most media this morning, DNA may have finally solved the mystery of the Jack the Ripper serial killer, responsible for a string of five gruesome murders in London in 1888.

A new book, Naming Jack the Ripper by Russell Edwards, claims DNA evidence taken from a blood- and semen-stained shawl points to the Ripper being Aaron Kosminski - a Polish immigrant who came to London in the early 1880s and later ended up in an insane asylum. Kosminski was already one of the six short-listed suspects, but there had never been enough evidence to accuse him of the crimes.

But how trustworthy is the science behind these claims? Edwards is an amateur sleuth who comes from a business background. The history buff started his investigation into the case after buying a shawl that had been found near Ripper-victim Catherine Eddowes. “Incredibly, it was stowed without ever being washed, and was handed down…” Edwards wrote yesterday in an exclusive article for The Mail on Saturday.

Other investigators have previously believed the shawl was a fake, but Edwards handed it over to Jari Louhelainen, a molecular biologist at Liverpool John Moores University in the UK.

The DNA was too aged and degraded to be analysed using traditional techniques, so Louhelainen “used a method he called ‘vacuuming’, using a pipette filled with a special ‘buffering’ liquid that removed the genetic material in the cloth without damaging it,” Edward writes.

Through this process, he was able to extract strands of 126-year-old mitochondrial DNA from both the sperm and the blood found on the shawl - which Edwards believed would represent mitochondrial DNA from both the victim and the killer. Louhelainen compared the DNA found in the blood to mitochondrial DNA taken from a female relative of Eddowes and confirmed that it was indeed a match, suggesting the shawl was a legitimate piece of evidence.

The mitochondrial DNA from the sperm was harder to analyse, but Louhelainen used a novel process called whole genome amplification to replicate the DNA 500 million times, which allowed it to be profiled. He then compared to to a descendant of Kosminski's sister.

"The first strand of DNA showed a 99.2 percent match, as the analysis instrument could not determine the sequence of the missing 0.8 percent fragment of DNA," Louhelainen wrote in the Mail On Sunday article. "On testing the second strand, we achieved a perfect 100 percent match."

So, case closed? While DNA can help to solve cold cases such as this one, we’d definitely like to see the find independently verified by other scientists. 

Sources: Mashable, The Mail on Sunday

Hämmentää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat