Seuraa 
Viestejä1691

Jaahas Depito pyysi ketjua niin avataan talviketju. :)

Ei kun ennustelemaan. En jaksanut kaivaa kaikkia linkkejä tähän, mutta palstan vakkarit varmaankin auttavat.

Aiemmin äänestykset olivat aina mukana, mutta ei enää, ennustetaan vain.

Itämeriportaali - jäätilanne nyt

Ice Forecast 

Napajäät: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/
Ja päivittyvä arktinen jääala: http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm

Tässä meren pintalämpötila anomaliat: http://weather.unisys.com/surface/sst_anom.html

Lämpötiladataa: http://www.cru.uea.ac.uk/cru/data/temperature/
http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/

Ilmatiteenlaitos: http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-ja-meri
Foreca: http://www.foreca.fi/

Ja vähän laajemmin: http://www.wunderground.com/cgi-bin/fin ... ct=WEATHER
Wundermap on hieno ominaisuus. http://www.wunderground.com/wundermap/? ... 2c%20Suomi
Toimii kuin Google Earth .

http://www.leif.org/research/

http://www.esrl.noaa.gov/

http://www.ngdc.noaa.gov/

http://www.swpc.noaa.gov/pmap/index.html

http://www.solen.info/solar/

http://cosmicrays.oulu.fi/

http://climate4you.com/

http://policlimate.com/weather/

http://ssmi.com/msu/msu_browse.html?bandwidth=high

Itse odotan keskimääräistä talvea ja melko lumista. :)

On paljon parempi tietää kaikesta jotakin, kuin jostakin kaikki. Pascal

Ja muutoin olen sitä mieltä, että Petteri Taalas pitää erottaa!

Sivut

Kommentit (450)

Debito
Seuraa 
Viestejä101

Kiitos Valio ketjun avaamisesta....

 

Kuten jo tuolla kesäketjun puolella mainitsin niin veikkaan talvelle suurta poikkeamaa(poikkeama väh. 3 astetta 1981-2010 keskiarvosta), 70-30 suhteessa ennustan lämpimän puoleista.

Toivoa sopii että saataisiin kunnolla lunta tänä talvena, ei haittaisi vaikka jäisi jo lokakuussa maahan, sen verran lumiköyhä oli viime talvi.

 

Debito
Seuraa 
Viestejä101

Jahas, Sieltä se Dalton tulee, ensi viikolla lappiin jopa 10cm lunta. Sodankylässä menee top5 aikaisuudessaan ja keskisessä suomessa top3:n. Mainittakoon että tilastot ei kaikkea totuutta kerro kun virallinen lukema otetaan aamulla klo9, on siis voinut joskus sataa lunta aiemminkin, mutta siitä ei ole tullut ensilunta kun on ehtinyt sulaa ennen seuraavaa aamua klo9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517
Debito

Jahas, Sieltä se Dalton tulee, ensi viikolla lappiin jopa 10cm lunta. Sodankylässä menee top5 aikaisuudessaan ja keskisessä suomessa top3:n. Mainittakoon että tilastot ei kaikkea totuutta kerro kun virallinen lukema otetaan aamulla klo9, on siis voinut joskus sataa lunta aiemminkin, mutta siitä ei ole tullut ensilunta kun on ehtinyt sulaa ennen seuraavaa aamua klo9.

Tänne näyttää Ilmatieteenlaitos tällähetkellä että 24.9 keskiviikkona räntää :

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/tampere?forecast=long

Mutta katsotaan onko vain parin päivän kylmänpurkaus vai pitempi sitten... sen näkee sit.

 

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

AO-indeksi on mennyt miinukselle :

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index.html

NAO-indeksi ei vielä :

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index.html

Nämäkin alkavat vaikuttamaan taas, kun päivä on jo aika lyhyt.

Sehän tietysti on se vaikuttavin asia mitä reittiä matalapaineet kulkevat syksyllä. Atlantilla on ainakin ollut elokuussa lämmintä kun AMO indeksi on saanut vuoden 2014 korkeimman arvon :

http://www.esrl.noaa.gov/psd/data/correlation/amon.us.data

katsotaan miten jatkuu tästä.

Valio, ketjun aloittaja pystyykö täällä nykyään tekemään galluppia talvesta johon kaikki voisi vastata, eli erittäin kylmä talvi, kylmä talvi, normaali, lämmin talvi, erittäin lämmin talvi vaihtoehdot esim. ?

it's the Sun stupid!

Valio
Seuraa 
Viestejä1691

Käsittääkseni äänestys ei enää onnistu kuten vanhassa järjestelmässä, mutta jokainen voi kertoa mielipiteensä, tuleeko lämmin vai kylmä peukuttamalla tätä viestiä. Peukku ylös on lämmin ja peukku alas on kylmä :)

On paljon parempi tietää kaikesta jotakin, kuin jostakin kaikki. Pascal

Ja muutoin olen sitä mieltä, että Petteri Taalas pitää erottaa!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Terminen talvi on alkanut Siperiassakin jo myös Jäämerellä, kuten normaalisti syyskuussa.  Tässä seuraavan viikon keskilämpötiloja :

Jäämerellä on nyt lämmin, ja sen ympärillä olevilla mantereilla kylmä koska AO-indeksillä on menohaluja vähän. Tosin Jäämeri on syksyisen sula ja avonainen meri lämmittää ilmaa jonkin verran kunnes se saapuu mantereille.

Eli Siperian kylmyystehdas on aloittanut työnsä, tosin se nähdään sitten jatkuuko meillä syksy Atlantisen lämpöisenä vai saadaanko tänne ilmaa vain ajoittain kylmistä suunnista. Alku näyttää kuitenkin hyvältä. Suihkuvirtaushan on tänä vuonna pysytellyt pitkään samoilla paikoilla ja suursäätilat pysyvät pitkään, omasta mielestäni helppo tapa tarkistaa missä suihkari on nostanut poikkeuksellisen lämmintä ilmaa pohjoisille leveysasteille ja missä sitten normaalia kylmempää selviää tästä kuvasta, jossa on lämpötilapoikkeamat Jäämeren alueilta. Suomen itäpuolella ollut selvästi kylmempää, Itä-Siperiassa taas lämmintä, Kanadan arktisilla saarilla on ollut kylmää ja Atlantilla ja Suomessa lämmintä. Se on sitten kysymysmerkki, jatkuuko sama tilanne vielä syksyllä ja tulevana talvena, että samat alueet pysyisivät kylminä ja samat lämpöisinä, mitä oikeastaan jo viimeisen vuoden :

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517
Debito

Huomenna aamulla saattaa olla paikoin Keski- ja Itä-Suomessa aikaisin ensilumi ainakin 50 vuoteen, uutisjutuissa ennustettu jopa 15cm lunta.

Kylläh : http://www.mtv.fi/saa/index.shtml/suomi#sadetutka

Tuossa minun viime viestissähän on tuo kuva Jäämeren pintalämpötiloista, koilisesta (Pohjois-venäjältä tuleva talvinen ilma) ei juurikaan lämpiä selvästi  tavanomaista kylmemmän meren yli tullessaan   ja siksi mm. lumisade on mahdollinen näinkin aikaisin. Tietysti tuon suomen koilispuolella olevan kylmän merialueen kylmeneminen on aiheutunut jetin jumiutumisesta.

Toki näin aikainen lumisade vaatii painegradienttiakin tarpeeksi ( eli ilma tulee tarpeeksi kovaa tänne ettei se ehdi lämpiämään matkalla) jos ilmaa matalapaine imee kylmästä paikasta. Koska täällä ei ole kylmää varastossa vielä , maakin on lämmin ja sulattaa lumen nopeasti.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Tulikohan tänä vuonna Suomen etelä puoliskolla tunnetun ilmastohistorian lyhin lumeton aika?

Viimeiset lumet saatiin ennätyksellisen myöhaan juhannuksena ja nyt tuli lunta poikkeuksellisen aikaisin syyskuussa ja siten ainoastaan oli kaksi täysin lumetonta kuukautta eli heinäkuu ja elokuu. Mitäs sanotte ? 

it's the Sun stupid!

Debito
Seuraa 
Viestejä101

Ravaniemen lentoasemalla oli äskettäin 21cm hanget. Sade loppuu siellä pian, joten Sodankylän syyskuun lumiennätystä 23.9.1968(30cm) ei rikota. Usealla asemalla varmasti on ollut korkeimmat syyskuun hanget ainakin 50 vuoteen. Eipähän ole sää ollut tylsää tänä vuonna, ääripäästä toiseen on seilailtu, tosin lämpimät säät ovat olleet selvästi hallitsevia ja pitkäkestoisempia. Mikähän seuraava äärisää on?

Wade
Seuraa 
Viestejä1463
Debito
Ravaniemen lentoasemalla oli äskettäin 21cm hanget...

Arktiset tuulet puhaltavat jälleen kylminä syyskuussa toista syksyä peräkkäin ja Suomikin sai osansa. Toki Suomesta lumet sulavat pois. Viime päivinä lunta on satanut muuallakin pohjoisella pallonpuoliskolla runsaasti. NH-lumipeite oli viime vuonna syyskuiden 6. laajin 47 vuoteen. Tällä hetkellä lumipeite on viime vuotistakin laajempi. Näin siinä tahtoo käydä, kun arktinen merijää on vähissä ja syklinen tuulijärjestelmä jatkaa kiertokulkuaan.

http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2014&ui_day=270&ui_set=2

http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_anom.php?ui_set=1&ui_region=nhland&ui_month=9

 

 

 

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Terminen syksykin on alkanut jo monessa paikkaa Suomea.

Ja terminen kasvukausikin on loppunut muutamassa aivan pohjoisimmassa kolkassa :

Tosin lähiaikoina ei näytä olevan todennäköistä raju lämpötilan laskeminen, pikemminkin tänne käy lämpöisistä suunnista tuulet. Suurimmassa osassa ajoja näyttäisi olevan se tilanne, että Suomen länsipuolella on matalapaine ja Itä-puolella korkeapaine ja mitään kovin kylmää ei ole luvassa, lämmintä pikemminkin. Eli termisen kasvukauden loppumista täällä Etelässä päin tai termisen talven alkua saadaan odotella ainakin lokakuun lopulle todennäköisesti. Varmaan myöhempäänkin.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Nyt on sääennustuksista tullut vähän mielenkiintoisempia, ei enää ole pelkkää tylsää 2100-kuvioo ja lounaistuulia, pari kylmempääkin ajoa jo ja AO-indeksin on ennustettu sukeltavan :

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index_mrf.shtml

http://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/gfs/2014100200/gfs_T2ma_nhem.html

http://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/gfs/2014100118/gfs_T2ma_nhem.html

Tuo jälkimmäisin linkki eli 1.10.2014 18GTM ajo näyttää jo varsin hurjalta. Jokatapauksessa lähipäivinä korkeapaine hallitsee Suomea ja useat ajot ovat osoittaneet, että tuo K-paine saattaa vielä vahvistua(Myös Jäämerellä ja Barentsinmerellä ehkä ), joka saattaisi aiheuttaa sen, että matalapaine joutuu tulemaan Suomeen kylmää reittiä eikä välttämättä lämpöistä.

Itse kuitenkin nyt vielä pidän sitä mahdollisena, että touhu jatkuu samanlaisena, eli tulee lyhyt kylmänpurkaus ja lämpöiset tuulensuunnat ovat edelleen mahdollisia. Pitäisi katsoa Wetteranzen GFS pluumi tuosta, niin saisi enemmän mielikuvaa, mutta en nyt ehdi kaivamaan linkkiä. 

Toisaalta Espanjan ja Yhdysvaltojen välissä on normaalia kylmempi merivesialue, joka saattaa johtaa siihen, että Azorien korkea on vahva --> Suomeen pääsee matalapaineet Islannin kautta helpommin ja lauhaa ilmaa.

Mutta jokatapauksessa, tavanomaista kylmempää on jo luvattu!

Laitetaan vielä pluumikuvat tänne kun löysin ne :

http://www.wetterzentrale.de/pics/MT8_Helsinki_ens.png

http://www.wetterzentrale.de/pics/MT8_Sodankylae_ens.png

Ja täältä löytää halukkaat lisää pluumeja :

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/tkavnmgeur.htm

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Lokakuu on osassa maata alkanut normaalia kylmempänä, AO indeksi on tosiaan mennyt aika kellariin :

NAO indeksi on myös painunut selvästi miinukselle :

Jotenkin vain tuntuu, että koukut menevät vieläkin Suomen itä-puolelle, tosin ehkä lähemmäs Suomea kuitenkin, eikä enään tuhansien kilometrien päähän. No samanhan voi havaita tosta anomaliakuvastain. Lähellä ollaan kunnon kylmä-yllätystä kuitenkin, onkohan sääennusteet kovin tarkkoja tässä tilassa, kun AO ja NAO menevät tuollaiseksi ? tuskimpa. Katsellaan mihin se kylmä tässä lokakuussa menee, ja minkälainen lokakuusta lopulta muodostuu. Jotenkin kuitenkin näyttää siltä, että tänne sitä kylmää ei välttämättä tule vaikka NAO ja AO olisivat hyvällä mallilla, matalapaineita tännepäin painaa kuitenkin Azorin korkea, ja Siperian korkea on tuossa perus asennossa, eli tänne purkautuu Kaakosta ilmaa usein, joka ei ole se kylmin mahdollinen suunta.

Sääennusteita seuranneena, vaihtelevia on ollut ajot, jotkut erittäin lämpöisiä jotkut erittäin kylmiäkin. Tuntuu että ajot ovat nyt aika sekaisin Suomen osalta Jäämeren voimakkaan K-paineen tilanteen takia.

Tälläinen kirsikanpoiminta vielä, että suurin osa Suomen järvistä on normaalia kylmempiä vaikka sitä kuumaakin säätä on riittänyt :

http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/Lampotila/Lampotila.htm

it's the Sun stupid!

Wade
Seuraa 
Viestejä1463

 

 

Syyskuun NH-lumipeite 3. laajin vuodesta 1967 7,24 milj.km2, edellä vuodet 1972 (7,76) ja 1977 (7,39). Pohjois-Amerikan lumipeite ylsi uuteen ennätykseen 4,90 milj.km2, edellinen v. 1972 (4,74).

Arktinen alue alkaa reagoimaan entistä voimakkaammin sykliseen lämpenemiseensä ja alkaa kiihdyttämään "vastatoimia". Pohjois-Amerikassa lumisateet ovat jatkaneet ennätystehtailuja tässäkin kuussa: http://www.theweathernetwork.com/news/articles/snowfall-warnings-start-off-the-week-on-the-prairies/37282

 

Alkaa näyttämään entistä enemmän siltä, että El Ninon johdolla osaan Pohjois-Amerikkaa on tulossa jälleen hurja talvi. Pohjois-Euroopankin kylmän talven osakkeet ovat nyt nousussa.

 

 

 

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Arktisella on lämpötila laskenut toistaiseksi kohtuu hyvin, verrattuna lämpöisimpiin syksyihin (esim. 2012) :

http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Jos Barentsinmeri on vielä pitkään arktisten kylmänpurkausten kulkureittinä, niin jäätilanne tulee siellä talven aikana kasvamaan merkittävästi, tämän vuoden aikana siellä jäätilanne on jo muutenkin kasvanut jonkun verran verrattuna viime vuosiin :

http://ocean.dmi.dk/satellite/plots/satanom.arc.d-00.png

Tuo suuri lumipeite tietysti eteläisemmillä leveysasteilla tuhlaa paljon auringon energiaa hukkaan, kun se heijastuukin avaruuteen takaisin, ja vielä varsinkin näin alkusyksystä. 

Muuten, Kilpisjärvellä ainakin taitaa alkaa terminen talvi tänään ? :

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/enonteki%C3%B6/kilpisj%C3%A4rvi

Sodankylässäkin käydään lähellä ja mitä katsoin niin Kuusamossa myös. Eli AO-indeksin kellariin painuminen alkaa näkymään jo pohjoisen napapiirin pohjoispuolella.

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/sodankyl%C3%A4

it's the Sun stupid!

SamBody
Seuraa 
Viestejä7017

YLEn ilmastopropaganda ennakoi aikaista talvea:

Lainaus:
Ilmastonmuutos pidentää syksyjä: luvassa yhä harmaampaa säätä

....

Hutila arvioi, että tulevaisuudessa sumuisia päiviä saattaa olla nykyistä enemmän. Ilmastonmuutos vaikuttaa vuodenaikojen kulkuun ja Suomessa nimen omaan syksy pitenee.

– Ja koska syksy on kaikkein sumuisin vuodenaika, voi olettaa, että samean sumuiset säätkin lisääntyvät.

Säät eivät tietenkään muutu kertaheitolla, mutta talven tuloa saadaan eteläisessä Suomessa odotella helposti tammikuulle saakka ja kirkkaan kuulasta taivasta on todennäköisesti luvassa aiempaa harvemmin.

http://yle.fi/uutiset/ilmastonmuutos_pidentaa_syksyja_luvassa_yha_harmaa...

http://www.vapaakielivalinta.fi/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5492
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Lämpöiset ajot ovat viime päivinä vähentyneet, edelleen ennusteet ovat aika sekaisin. Viimeisin näyttäisi sitä että terminen talvi voisi alkaa Eteläisessäkin suomessa lokakuun puolella

http://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/gfs/2014101006/gfs_T2ma_nhem.html

http://expert-images.weatheronline.co.uk/daten/proficharts/en/2014/10/10/basis06/euro/tmp2/14101918_1006.gif

Varsin mielenkiintoiseksi menee, näyttäisi olevan erittäin vaikeaa ennustaa tuon matalapaineen kulkureittiä, joka on tällä hetkellä Norjan rannikolla :

http://expert-images.weatheronline.co.uk/daten/proficharts/en/2014/10/10/basis06/euro/prec/14101009_1006.gif

Tämä johtuu tietysti siitä kun Islannin päälle on vahvistumassa niin voimakas korkea + Jäämeren tilanne että tilanne on mielenkiintoinen. Mahdollisuus on edelleen pitkään ja kylmään lokakuun loppuun. Sen näkee sitten jääkö se lyhyeksi vai pitkäksi.

Muistutan vielä siitä, että koukut pohjoisesta iskevät tänne nyt kovasti, jos sellaisia sitten tulee lähiaikoina,  koska Barentsinmerellä on merivesi toistaiseksi kylmää:

http://ocean.dmi.dk/satellite/plots/satanom.arc.d-00.png

Ja tilanteeseen ei ole tulossa helpotusta tuolle merialueelle ainakaan seuraavaan viikkoon :

http://meteomodel.pl/klimat/gfsanom_np.png

it's the Sun stupid!

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4208

Meillä Suomessa sataa paljon. Ainakin yhtä paljon kuin ennen, ellei enemmänkin.

Vettä, lunta ja räntää.

Ja myös muu maailma pärjää omillaan.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7517

Eipä näytä se ennustaminen olevan helppoa , hajaantuu paljon parvet :

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/tampere?forecast=long

http://www.foreca.fi/Finland/Tampere/15vrk

 

GFS sen sijaan lupailee ensi viikolle sen sijaan 2100-kuviota, eli lounaasta lämmintä ilmaa. Tosin AO ja NAO ennusteet näyttävät vielä toistaiseksei miinusta. En vielä vaihtaisi talvirenkaita tällä viikolla itse ainakaan :) ajelee sitten päiväsaikaan vaan.

it's the Sun stupid!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat