Seuraa 
Viestejä3

Kuinka korkea vesikerros aiheuttaa yhtä suuren paineen kuin 200 kilometrin korkuinen ilmapatsas?

Kirjan vastaus 10m, ja omat energiani eivät riitä saamaan ko. vastausta.

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PPo
Seuraa 
Viestejä15182
Fanny

Kuinka korkea vesikerros aiheuttaa yhtä suuren paineen kuin 200 kilometrin korkuinen ilmapatsas? Kirjan vastaus 10m, ja omat energiani eivät riitä saamaan ko. vastausta.

Lähde vastauksesta ja laske, kuinka suuren paineen 10 m:n vesipatsas aiheuttaa. Katso taulukosta ilmanpaineen suuruus maan pinnalla. Jos hyvin käy, koet ahaa-elämyksen.

korant
Seuraa 
Viestejä8326

Varmaankin oletetun tarkkuuden rajoissa riittää oletus, ettei 200 km yläpuolella enää ole ilmaa merkittävää määrää joten tosiaan sen integroinnin tulos on riittävällä tarkkuudella normaali ilmanpaine.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Fanny

Kiitos.. Voisiko joku vielä laittaa tehtävän ratkaisuineen tänne?

Voitko kertoa minkä oppiasteen koulutehtävästä on kyse? Ratkaisun monimutkaisuus nimittäin riippuu siitä. 200 km ilmapatsaan paineen laskeminen on hieman työläs homma, mutta todennäköisesti sitä ei edes vaadita. Riittänee jos tietää minkälainen paine on 200 km ilmapatsaan alla. Veden paine ratkeaa yksinkertaisella hydrostaattisen paineen kaavalla joka löytyy googlella.

 

Fanny
Seuraa 
Viestejä3

Kiitos viitseliäisyydestä. Lukion oppimäärästä, fysiikan 2-kurssin kirjasta, löysin ko. tehtävän. Jäi vähän askarruttamaan, ja ihan mielenkiinnosta kysyin ratkaisuja, kun eivät tuntuneet juurikin hydrostaattisen paineen kaavalla aueta.

Eusa
Seuraa 
Viestejä18319
Fanny

Kiitos.. Voisiko joku vielä laittaa tehtävän ratkaisuineen tänne?

Tuota. Oikeastaan ratkaisu on se, että 200 km on riittävä mitta kuvaamaan maapallon ilmakehää, jos sen harveneminen kompensoidaan. Ilmakehän voidaan katsoa ulottuvan enintään 300...450 km korkeudelle (riippuen sijainnista).

Eli mitään laskutoimitusta ei vastauksessa oikeastaan tule esittää. Toteaa vain tuon, että yli 200m korkeudessa oleva osa ilmakehästä ei enää olennaisesti vaikuta mannpinnan ilmanpaineeseen ja että tunnetun tiedon perusteella vallistevalla ilmanpaineella voidaan teoreettisesti imeä vettä n. 10m korkeuteen, että siinäpä se vastaus sitten tuli. No veden hydrostaattisen paineen laskelman ja ilmakehän korkeimman paineen tiedon voi esittää perusteluina.

Jos silti haluaa yrittää totisesti laskea ilmanpainetta korkeuden perusteella, voi kokilla lukea sivua 40:

http://www.lce.hut.fi/teaching/S-114.1327/opetusmoniste/Tilast_Mekaniikka_2007.pdf

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat