Seuraa 
Viestejä1257
Liittynyt30.8.2009

Kun on kerran olemassa absoluuttinen sävelkorva niin onko olemassa myös absoluuttinen makusuu/hajunenä?

Onko näillä viinin/oluen/kahvin maistajilla juuri tälläinen? Itse erotan kyllä hyvän, kohtalaisen ja paskan maun toisistaan, mutta ne sanalliset selitykset eri mausta (miten maku-sana taipuu tähän) kuulostavat minusta lähinnä diivailulta.

Kommentit (5)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Absoluuttinen sävelkorva tarkoittaa sitä että ihminen pystyy tunnistamaan ja tuottamaan säveliä niiden äänenkorkeuden perusteella ilman vertailukohdetta. Jos joku painaa pianossa satunnaista kosketinta niin absoluuttinen sävelkorva kykenee nimeämään nuotin ilman mitään vertailuääniä. Tietenkin voidakseen nimetä täytyy osata nuotit, mutta nuottien osaaminen ei ole edellytys sille että ihmisellä tuo ominaisuus on, ja kai sen voi testata jotenkin vaikkei nuotteja osaisikaan. En tiedä kuinka tätä vertaisi sitten maku- tai hajuaistin kohdalla. Ne ovat vähän erityyppisiä aistimuksia. Periaatteessa jos tuota määritelmää sovellettaisiin niin melkein jokaisella meistä olisi absoluuttinen makuaisti kun pystymme tunnistamaan suolaisen suolaiseksi ja makean makeaksi, ilman vertailukohdetta. Ja paskan hajun paskan hajuksi. Tarkoitat varmaan kuitenkin sitä että erottaisi suurella tarkkuudella erilaisia makuja ja hajuja. Yleensä puhutaan kai supermaistajista jne. Absoluuttinen ei tarkoita samaa kuin suuri tai hyvä, absoluuttinen viittaa ehdottomaan, rajoittamattomaan, riippumattomaan, vähän niinkuin vastakohta suhteellisuudelle.

くそっ!

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
Liittynyt30.8.2009
Ronron

 Tarkoitat varmaan kuitenkin sitä että erottaisi suurella tarkkuudella erilaisia makuja ja hajuja. Yleensä puhutaan kai supermaistajista jne. Absoluuttinen ei tarkoita samaa kuin suuri tai hyvä, absoluuttinen viittaa ehdottomaan, rajoittamattomaan, riippumattomaan, vähän niinkuin vastakohta suhteellisuudelle.

Juuri näin, eli pystyvätkö nämä maistajat tunnistamaan eri päivinä saman maun/makuyhdistelmän juuri samaksi ilman vertailukohtaa?

Monet eläimethän pystyvät tuohon havun suhteen. Esim. koira tunnistaa tietyn ihmisen hajusta vuosienkin jälkeen.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Hieno artikkeli mausta http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kieli_kovilla_makulaboratoriossa

Artikkelista: "Koska makunystyjen ympärillä on makuhermojen lisäksi kosketusta ja kipua aistivia hermopäätteitä, supermaistajien suu on kaiken kaikkiaan aistikkaampi kuin muiden. Karvas maistuu kitkerämmältä, suola hiukan suolaisemmalta, hapan terävämmältä ja osa makeista aineista makeammilta. Rasva tuntuu öljyisemmältä, ravintokumit jähmeämmiltä. Alkoholi ja chili polttavat tulisemmin."

En usko olevani supermaistaja, mutta ehkä jotain tuon artikkelin kirjoittajan tapaista, siltä väliltä. En tykkää rasvasta enkä liian suolaisesta. Nuorempana minulla jopa ei ollut suolaa kämpillä lainkaan. Makeuden maistan myös erittäin herkästi. Ehkä kieleni niillä alueilla on paljon hermosoluja?

Itse aiheeseen enemmänkin: tietääkseni ei ole olemassa absoluuttista makuaistia siinä mielessä, että kukaan ei selviä sokkomaistamistestistä, ei siis edes huippukokit. Mutta varmasti supermaistaja-huippukokki erottaa paljon makuja ja vivahteita silkan ammattitaitonsa kautta ja avulla kuin tavan supermaistaja.

On myös superhaistajia. He työskentelevät yleensä hajuvesi- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Hämmentää.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Vatkain

En usko olevani supermaistaja, mutta ehkä jotain tuon artikkelin kirjoittajan tapaista, siltä väliltä. En tykkää rasvasta enkä liian suolaisesta. Nuorempana minulla jopa ei ollut suolaa kämpillä lainkaan. Makeuden maistan myös erittäin herkästi. Ehkä kieleni niillä alueilla on paljon hermosoluja?

Voithan sinä olla supermaistaja. Tupakin käryyttäminen on varmasti vaikuttanut makuaistiisi, joten ilman sitä makuaistisi voisi olla supertasoa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat