Seuraa 
Viestejä415

Susilapsi on ihmislapsi, joka on aivan nuorena joutunut eläinten hoitoon. Hän on myös jäänyt ilman ihmiskontakteja.

Kertomukset näistä ns. villilapsista osoittavat, että ihmisestä voi kasvaa ihminen vain jos hän kasvaa ihmisten yhteisössä. Jos lapsi on eronnut inhimillisestä sosiaalisesta ympäristöstä hyvin varhain ja pitkään, kehitys häiriintyy ja esimerkiksi puhumaan oppiminen on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Susilapsissa ei löydettäessä voi välttämättä tunnistaa mitään inhimillisiä piirteitä. Esimerkiksi kasvien ns. luonnollisen luokittelujärjestelmän kehittänyt Karl von Linne piti susilapsen nähdessään sitä aivan omana, ennen löytämättömänä eläinlajina.

Ns. susilapsitapaukset ovat kiinnostaneet tutkijoita, koska ne paljastavat ihmisyhteisön ratkaisevan suuren merkityksen yksilön kehitykselle.

 

Tässä eräs tapaus:

 

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200712277024343_ul.shtml

Kommentit (2)

Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332

^Näkyy olevan vuodelta 2007 tuo linkin juttu. Muistaako kukaan miten tuolle pojalle sitten kävi? Tuollaiset lapsethan aina tuodaan ihmisten pariin ja koetetaan opettaa ihmisiksi, mutta mikä sitten olisi parasta ja eettisesti oikein? Puheen ja sosiaalisen kanssakäymisen oppimisen herkkyyskaudet ovat aikaa sitten ohi, joten voiko susien kanssa noin pitkään elänyt enää elää tyydyttävää ja tasapainoista ihmiselämää, vai olisiko hän sittenkin onnellisempi sutena? Pitääkö ihmisestä tehdä ihminen vaikka vasten tahtoaan ja väkisin? 

faq1
Seuraa 
Viestejä415
Vaihdokas

Muistaako kukaan miten tuolle pojalle sitten kävi?

Mitä näistä oon muutamasta tapauksesta lukenut, niin nuorena tai jonkun ajan päästä löytymisestä monet menehtyneet:

”Nuorempi Amala kuoli pian löytymisensä jälkeen, mutta vanhempi Kamala eli vielä yhdeksän vuotta. Kamala eli ihmisten parissa yhdeksän vuotta, mutta ei koko elinaikanaan oppinut puhumaan muutamia kymmeniä sanoja enempää. Useimmat susilapset kuolevat masennukseen jouduttuaan pois heille normaalista ympäristöstä.”

Ihmetyttää, miten ensinnäkin sudet ovat hyväksyneet nämä hoiviinsa, miten ilman vaatteita (ja jalkojen suojaa risukoissa) ovat selviytyneet kylmissä olosuhteissa. Mihin lapsi asettuu heidän arvohierarkiasaan. Miten ovat hitaina liikkujina voineet pysyä matkassa susien parissa, nehän ovat melko nopeita kulkemaan, ym.

Millaista on heidän ajattelu, älyllisyys, millä tasolla? Vaikuttaa siltä, että ihmisestä tekee ihmisen juurikin kieli/kommunilointi, ensimmäiset ikävuodet ja sen aikaiset kokemukset...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat