Kuinka voimakas on pienin sähköisku, joka voi tappaa ihmisen?

Tarkkoja lukuja on tosi hankala antaa, koska sähkövirran vaarallisuus riippuu niin monesta seikasta: esimerkiksi jännitteestä, jännitteiseen osaan koskettavan ihon kosteudesta ja kosketuspinta-alasta, virran vaikutusajasta ja virran kulkureitistä kehossa.Lue koko juttu

Kommentit (1)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008

Pienet jännitteet ja niiden aiheuttamat virrat ovat vaarallisia silloin, kun virta kulkee suoraan sydämen läpi. Siksi lääkintälaitteisiin liittyvät standardit ovat sähköturvallisuuden kannalta niin tiukkoja. Kun kontakti tapahtuu esimerkiksi suoneen työnnetyn neulan tai lähellä sydäntä tai sydänlihaksen sisällä olevan sondin kautta niin ihon vastus ei pääse rajoittamaan virtaa. 

Kädestä käteen mitattuna kehon resistanssi on luokkaa 300 ohmia, mikäli ihon vastusta ei tarvitse huomioida. Tämä vastaisi tilannetta, jossa molemmat kädet olisivat esimerkiksi suolaisesta merivedestä märkinä tiukasti kontaktissa jännitelähteen kanssa tai käsissä iho olisi laajalla alueella vereslihalla. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763825/

Kun rintakehän läpi kulkee 18 milliampeerin virta (50/60 Hz vaihtovirta) niin lihaskouristus estää hengityksen vaikka ei pysäytäkään sydäntä. Vastuksen ollessa 300 ohmia vastaa tuo jännitettä 300*0.018 = 5.4 V. Kuolemaan johtavaan sähköiskuun riittää siis periaatteessa vaivainen 6 V vaihtojännite käsien välillä ja tarvittava sähköteho on alle 0.1 W.

Matala tasajännite suurivirtaisesta lähteestä voi olla vaarallinen vaikka se ei tappaisikaan. Esimerkkinä auton akku. Ihmiset ovat onnistuneet sormuksellaan oikosulkemaan kennoja tai jopa koko akun, jolloin sormus hyvin nopeasti kuumenee palovammoja aiheuttavaksi.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat