Kommentit (1)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Pienet jännitteet ja niiden aiheuttamat virrat ovat vaarallisia silloin, kun virta kulkee suoraan sydämen läpi. Siksi lääkintälaitteisiin liittyvät standardit ovat sähköturvallisuuden kannalta niin tiukkoja. Kun kontakti tapahtuu esimerkiksi suoneen työnnetyn neulan tai lähellä sydäntä tai sydänlihaksen sisällä olevan sondin kautta niin ihon vastus ei pääse rajoittamaan virtaa. 

Kädestä käteen mitattuna kehon resistanssi on luokkaa 300 ohmia, mikäli ihon vastusta ei tarvitse huomioida. Tämä vastaisi tilannetta, jossa molemmat kädet olisivat esimerkiksi suolaisesta merivedestä märkinä tiukasti kontaktissa jännitelähteen kanssa tai käsissä iho olisi laajalla alueella vereslihalla. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763825/

Kun rintakehän läpi kulkee 18 milliampeerin virta (50/60 Hz vaihtovirta) niin lihaskouristus estää hengityksen vaikka ei pysäytäkään sydäntä. Vastuksen ollessa 300 ohmia vastaa tuo jännitettä 300*0.018 = 5.4 V. Kuolemaan johtavaan sähköiskuun riittää siis periaatteessa vaivainen 6 V vaihtojännite käsien välillä ja tarvittava sähköteho on alle 0.1 W.

Matala tasajännite suurivirtaisesta lähteestä voi olla vaarallinen vaikka se ei tappaisikaan. Esimerkkinä auton akku. Ihmiset ovat onnistuneet sormuksellaan oikosulkemaan kennoja tai jopa koko akun, jolloin sormus hyvin nopeasti kuumenee palovammoja aiheuttavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat