Sivut

Kommentit (19)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009

Muokkasin hieman että olisi julkaisukelpoinen Tiede-lehdessä:

Rasvainen ruoka on uroshiiren aivoille myrkkyä

Sori hiiripojat, tämä annos siirtyi juuri hiirityttöjen listalle! Kuva: Ewan Munro, Wikimedia Commons.

Hiirinaaraille hampurilainen silloin tällöin ei ole yhtä vaarallinen.

Lihavan ihmisen kehoa eivät rasita vain liikakilot, vaan usein myös jatkuva matala-asteinen tulehdus rasvakudoksessa ja keskushermostossa. Cell Reportsin julkaiseman, hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan rasvainen ruoka laukaisee tulehdustilan helpommin uroshiirillä kuin naarashiirillä.

Deborah Clegg tutkimusryhmineen havaitsi, hiirien sukupuoli vaikuttaa siihen, miten aivot reagoivat rasvahappoihin. Rasvapitoisen aterian syöminen ei näkynyt lisääntymisikäisten naaraiden aivoissa, mutta uroshiirten ja menopaussin ohittaneiden naaraiden aivoissa herkuttelu kohotti tulehdusarvoja. Myös sydämen toiminnassa tapahtui muutoksia.

Eroja selittää naishormoni estrogeenin määrä ja toiminta eri-ikäisillä ja eri sukupuolta olevilla hiirillä.

“Tutkimusaineisto antaa ymmärtää, että naisille on mahdollisesti ‘ok’ syödä rasvainen ateria silloin tällöin, vaikka miehille sitä ei voikaan suositella”, sanoo Cedars-Sinain diabetes- ja lihavuustutkimusinstituutissa työskentelevä Clegg  tutkimustiedotteessa.

Lihavuustutkijat ovat aiemminkin havainneet, että liikakilot ovat hedelmällisessä iässä oleville naisille vähemmän vaarallisia kuin muille ryhmille. Nyt tehdyt hiirikokeet tarjoavat ilmiölle yhden selityksen. Jos tulokset saadaan toistettua ihmisillä, tutkimusryhmä lupaa uudenlaisia sukupuolisidonnaisia ravitsemussuosituksia.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

^^Ihan hyvä huomio. Toisaalta:

 Juhana Harju: Ravinnon rasvat ja dementiariski

"tyydyttyneiden rasvojen runsas käyttö on yhteydessä kognitiivisen tason laskuun ja dementiariskiin"

"Rasvojen yhteys kognitiivisen tasoon sekä dementian ja Alzheimerin taudin riskiin on tullut esille monissa tutkimuksissa."

toisaalta: 

"Myös rasvaisen kalan syönnin suojaava vaikutus on tullut esille monissa tutkimuksissa. Esimerkiksi eräässä amerikkalaistutkimuksessa rasvaisen kalan syöminen useammin kuin kaksi kertaa viikossa oli yhteydessä 40 prosenttia vähäisempään Alzheimerin taudin riskiin verrattuna niihin, jotka olivat syöneet rasvaista kalaa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos haluat säilyttää kognitiivisen suorituskykysi myös iäkkäänä, kannattaa siis asettaa raja tyydyttyneiden rasvojen syönnille. Samoin on järkevää pitää huolta tyydyttymättömien rasvojen saannista sopivassa suhteessa. Rypsiöljy, neitsytoliiviöljy, pellavansiemenöljy, pähkinät, avokado ja rasvainen kala ovat hyviä aivoille terveellisten rasvahappojen lähteitä."

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009
BCK

^^Ihan hyvä huomio. Toisaalta:

 Juhana Harju: Ravinnon rasvat ja dementiariski

"tyydyttyneiden rasvojen runsas käyttö on yhteydessä kognitiivisen tason laskuun ja dementiariskiin"

"Rasvojen yhteys kognitiivisen tasoon sekä dementian ja Alzheimerin taudin riskiin on tullut esille monissa tutkimuksissa."

toisaalta: 

"Myös rasvaisen kalan syönnin suojaava vaikutus on tullut esille monissa tutkimuksissa. Esimerkiksi eräässä amerikkalaistutkimuksessa rasvaisen kalan syöminen useammin kuin kaksi kertaa viikossa oli yhteydessä 40 prosenttia vähäisempään Alzheimerin taudin riskiin verrattuna niihin, jotka olivat syöneet rasvaista kalaa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos haluat säilyttää kognitiivisen suorituskykysi myös iäkkäänä, kannattaa siis asettaa raja tyydyttyneiden rasvojen syönnille. Samoin on järkevää pitää huolta tyydyttymättömien rasvojen saannista sopivassa suhteessa. Rypsiöljy, neitsytoliiviöljy, pellavansiemenöljy, pähkinät, avokado ja rasvainen kala ovat hyviä aivoille terveellisten rasvahappojen lähteitä."

Entä jos minä tulisin alla olevalla hiiritutkimuksella ja alkaisin julistaa tyydyttyneiden rasvahappojen ihanuutta, vetäisisin mutkat suoriksi ja suoraan tulkitsisin tulosta myös ihmisten suhteen?

Vaikka otsikolla: Kalorirajoitus tyydyttyneillä rasvoilla pehmeiden rasvojen sijaan pidentää elinikää! Mikä haloo nousisi?

The Influence of Dietary Fat Source on Life Span in Calorie Restricted Mice.

Abstract

Calorie restriction (CR) without malnutrition extends life span in several animal models. It has been proposed that a decrease in the amount of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), and especially n-3 fatty acids, in membrane phospholipids may contribute to life span extension with CR. Phospholipid PUFAs are sensitive to dietary fatty acid composition, and thus, the purpose of this study was to determine the influence of dietary lipids on life span in CR mice. C57BL/6J mice were assigned to four groups (a 5% CR control group and three 40% CR groups) and fed diets with soybean oil (high in n-6 PUFAs), fish oil (high in n-3 PUFAs), or lard (high in saturated and monounsaturated fatty acids) as the primary lipid source. Life span was increased (p < .05) in all CR groups compared to the Control mice. Life span was also increased (p < .05) in the CR lard mice compared to animals consuming either the CR fish or soybean oil diets. These results indicate that dietary lipid composition can influence life span in mice on CR, and suggest that a diet containing a low proportion of PUFAs and high proportion of monounsaturated and saturated fats may maximize life span in animals maintained on CR.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313149?dopt=Abstract

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009

Ja ettei jäisi väärää kuvaa; ei tuota artikkelissa olevaa ruoka-annosta voi kellekkään suositella oikein minkään mittarin mukaan. Ei hiirille eikä ihmisille. Mieluummin jättää syömättä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009
BCK

^^Ihan hyvä huomio. Toisaalta:

 

Tein joku aika sitten oletuksen/ennusteen että "jonkun vuoden" päästä tarkemmat ravitsemussuositukset tullaan antamaan ikäkategorioitten ja sukupuolen mukaan. On paljon tutkimustulosta jo nyt jotka tukee tätä lähestymistä.

 

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983
Liittynyt22.7.2011
jussipussi

Muokkasin hieman että olisi julkaisukelpoinen Tiede-lehdessä:

Rasvainen ruoka on uroshiiren aivoille myrkkyä

 

 

Ei kai tuo, että tulos on saatu vain hiirille, poissulje sitä mahdollisuutta, että se pätisi myös ihmisille?

Mutta: nämä tiedejutut nyt vain "julkistetaan" tuolla tavalla eli yksittäisen tutkimuksen tulos esitetetään ikäänkuin yleisenä varmana totuutena. Luulisi sinunkin samassa hengessä kolme ziljoonaa CD-vitamiinitutkimusta floodanneena tämän tietävän. 

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009
Opettaja
jussipussi

Muokkasin hieman että olisi julkaisukelpoinen Tiede-lehdessä:

Rasvainen ruoka on uroshiiren aivoille myrkkyä

 

Ei kai tuo, että tulos on saatu vain hiirille, poissulje sitä mahdollisuutta, että se pätisi myös ihmisille?

Mutta: nämä tiedejutut nyt vain "julkistetaan" tuolla tavalla eli yksittäisen tutkimuksen tulos esitetetään ikäänkuin yleisenä varmana totuutena. Luulisi sinunkin samassa hengessä kolme ziljoonaa CD-vitamiinitutkimusta floodanneena tämän tietävän. 

Tutkimus osoittaa/todentaa sen mitä se tutkimuksen järjestelyn, tutkimuksen laadun, rajoitusten ja raamien mukaan tekee. Kaikki muu siitä johonkin muuhun johdettu esim hiiristä ihmiseen on spekulointia vaikkakin voidaan/voitaisiin sanoa että se olevan hyvinkin perusteltua.

Ihmisten suhteen pitää tutkia ihmisillä. Tällaiset tulokset hiirillä antaa hyvän syyn tutkia ihmisillä.

Nyt jos katsot minun liittämiäni C-vitamiinitutkimuksia, en laita niihin yleensä omia tulkintojani, joihinkin kommentoin esim tutkimusasetelmaa, vaan annan tutkijoiden tehdä heidän vastuullaan olevat johtopäätökset ja tulkinnat. Lukija itse loppukädessä päättää miten suhtautuu mihinkin tutkimuksen antamaan tietoon, mille asteikolle sen asettaa. Jos muille joku alkaa suosittelemaan tai sanomaan että tämän yksittäisen tukimuksen mukaan sinun varmasti kannattaa tehdä jotain tai ei pidä tehdä jotain ollaan jo ihan eri tilanteessa. Ainakaan hiiritutkimusten tulosten perustella näin ei saisi tehdä vaikka houkutus olisi suuri. Ko tutkimukset indikoivat mekansimeja jotka pitää varmentaa ihmistutkimuksin.

Miksi Tiede-lehti saa tehdä juttua hiiritutkimuksista mutta Jussipussi ei saisi liittää esim hiiritutkimuksia  C-vitamiiniketjuun? 

Tässä yleista hierarkiaa miten tutkimuksia luokitellaan "todistuvoimassa" toistensa suhteen:

Figure 1

'Sound science' hierarchy of types of evidence claimed
as most relevant to public policy judgements and actions

Note. A more complete pyramid would insert Metabolic and Physiologic Studies, perhaps below Case Series, and Ecological (or Correlation including Migrant Studies), above Case Series. The inclusion of 'Editorials, Opinions' is obviously problematic – it depends on what evidence these are based on!

http://www.wphna.org/htdocs/2012_may_wn3_commentary_evidence.htm

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009
Opettaja
jussipussi

Muokkasin hieman että olisi julkaisukelpoinen Tiede-lehdessä:

Rasvainen ruoka on uroshiiren aivoille myrkkyä

 

Ei kai tuo, että tulos on saatu vain hiirille, poissulje sitä mahdollisuutta, että se pätisi myös ihmisille?

Mutta: nämä tiedejutut nyt vain "julkistetaan" tuolla tavalla eli yksittäisen tutkimuksen tulos esitetetään ikäänkuin yleisenä varmana totuutena. Luulisi sinunkin samassa hengessä kolme ziljoonaa CD-vitamiinitutkimusta floodanneena tämän tietävän. 

Päteekö tämä alla oleva ihmisille? Eikö kookosöljyn pitänyt olla "pahis"? Tekeekö Tiede-lehti tästä tutkimuksesta vastaavan jutun?

A new Danish-led research suggests that signs of brain aging can be postponed in mice if placed on a high-fat diet. In the long term, this opens the possibility of treatment of children suffering from premature aging and patients with Alzheimer's and Parkinson's disease. The research project is headed by the Center for Healthy Aging, University of Copenhagen and the National Institute of Health.

A new research project headed by the Center for Healthy Aging, University of Copenhagen and the National Institute of Health has studied mice having a defect in their DNA repair system. In humans, this defect causes the disorder Cockayne syndrome, where patients prematurely age as children and die at an age of 10-12 years. The study shows that placing a mouse model of Cockayne syndrome on a high-fat diet will postpone aging processes such as impaired hearing and weight loss.

Fat putting a stop to premature aging

"The study is good news for children with Cockayne syndrome, because we do not currently have an effective treatment. Our study suggests that a high-fat diet can postpone aging processes. A diet high in fat also seems to postpone the aging of the brain. The findings therefore potentially imply that patients with Alzheimer's and Parkinson's disease in the long term may benefit from the new knowledge," says Professor Vilhelm Bohr from the Center for Healthy Aging, University of Copenhagen and the National Institute of Health, who has headed the study.

Our brain has a constant need for fuel in the form of either sugar or so-called ketones. Ketones are the brain's fuel reserve, and, in particular, play an important role in periods of low blood sugar levels, e.g. if you are fasting. This is because the body breaks down fat if it needs sugar, and during this process it produces ketones. The researchers see a particular positive effect when the mice are given the so-called medium chain fatty acids -- e.g. from coconut oil.

Brain cells need extra fuel

"In cells from children with Cockayne syndrome, we have previously demonstrated that aging is a result of the cell repair mechanism being constantly active. It eats into the resources and causes the cell to age very quickly. We therefore hope that a diet with a high content of coconut oil or similar fats will have a beneficial effect, because the brain cells are given extra fuel and thus the strength to repair the damage," says postdoc Morten Scheibye-Knudsen from the National Institute of Health.

The study has just been published in the scientific journal Cell Metabolism.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141105112614.htm

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009
jussipussi

Rasvapitoisen aterian syöminen ei näkynyt lisääntymisikäisten naaraiden aivoissa, mutta uroshiirten ja menopaussin ohittaneiden naaraiden aivoissa herkuttelu kohotti tulehdusarvoja. Myös sydämen toiminnassa tapahtui muutoksia.

Eroja selittää naishormoni estrogeenin määrä ja toiminta eri-ikäisillä ja eri sukupuolta olevilla hiirillä.

Luulin että ihminen on ainoa eläin jolle tulee menopaussi (=ehtii tulemaan menopaussi ennen kuin nirri lähtee petojen kynsissä). 

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009
Rousseau
jussipussi

Rasvapitoisen aterian syöminen ei näkynyt lisääntymisikäisten naaraiden aivoissa, mutta uroshiirten ja menopaussin ohittaneiden naaraiden aivoissa herkuttelu kohotti tulehdusarvoja. Myös sydämen toiminnassa tapahtui muutoksia.

Eroja selittää naishormoni estrogeenin määrä ja toiminta eri-ikäisillä ja eri sukupuolta olevilla hiirillä.

Luulin että ihminen on ainoa eläin jolle tulee menopaussi (=ehtii tulemaan menopaussi ennen kuin nirri lähtee petojen kynsissä). 

The role of menopause and reproductive senescence in a long-lived 

social mammal

While our research provides little support for menopause evolving to

provide fitness benefits to mothers or grandmothers, our work supports previous research

showing that menopause and long post-reproductive lifespans are not a human phenomenon.

http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1742-9994-6-4.pdf

 

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Ok, mutta hiiri ei ole pitkäikäinen nisäkäs. Em. linkissä oli tutkittu miekkavalasta (eikö sille muka englanninkielellä ole muuta nimeä kuin tappajavalas? muistelisin että jotkut käyttävät nimeä orga, vai oliko se orca?)

En toki ole hiirien touhuihin perehtynyt, että onko niillä esim. yhteispesiä joissa isoäidit auttaisivat tyttäriään. 

Miekkavalas tietenkin olisi tosi hyvä vertailukappale tuossa rasvatouhussa, sikäli kuin se popsii hylkeitä niin kovasti on rasvaista sapuskaa. Vaan lieneekö miekkavalasuros paremmin adaptoitunut moiseen ravintoon kuin ihmismies. 

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36455
Liittynyt6.12.2009
Rousseau

Ok, mutta hiiri ei ole pitkäikäinen nisäkäs. Em. linkissä oli tutkittu miekkavalasta (eikö sille muka englanninkielellä ole muuta nimeä kuin tappajavalas? muistelisin että jotkut käyttävät nimeä orga, vai oliko se orca?)

En toki ole hiirien touhuihin perehtynyt, että onko niillä esim. yhteispesiä joissa isoäidit auttaisivat tyttäriään. 

Miekkavalas tietenkin olisi tosi hyvä vertailukappale tuossa rasvatouhussa, sikäli kuin se popsii hylkeitä niin kovasti on rasvaista sapuskaa. Vaan lieneekö miekkavalasuros paremmin adaptoitunut moiseen ravintoon kuin ihmismies. 

"Kannattaako asiasta ottaa tämän isompaa murhetta", tuli ensimmäisenä mieleen. Hiiritutkimus indikoi hiirillä, ihmistutkimuksilla varmennetaan tai kumotaan löydökset.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Tieteenteko on tarkkaa puuhaa, ja mikäli tutkimuksessa ei "oteta isompaa murhetta", koittaa jälleen keskiaika koska tehdään paskaa tiedettä. Siksi kannattaa. 

Paitsi tietenkin jos tarkoitit miekkavalaan engl.kielistä nimikettä, niin kyllähän kannattaa sikälikin ottaa murhe että nimet luovat asenteita. Tosin nämä hellandyydelielokuvat ovat kai jo kouluttaneet ihmisiä ajattelemaan ettei "tappajavalas" ole sen tappavampi kuin mikään muukaan petoeläin. 

Ihmisen nimike voisi mainiosti olla TAPPAJA-APINA.

M E Simonaho
Seuraa 
Viestejä663
Liittynyt8.12.2013

"Rasvainen ruoka on miehen aivoille myrkkyä"

Onko myrkkyä tai ei, riippuu ensisijaisesti rasvasta ja määrästä. Koneelle tarkoitettu rasva on koneelle vaarallista jos koneelle tarkoitettua rasvaa on koneessa liikaa. Jos koneessa käytetty rasva sisältää elementtejä joiden mukaan rasvaa ei saa kääyttää koneessa; kone toimii huonommin tai ei toimi laisinkaan. Kuinka paljon ja minkälaista rasvaa kuuluu käyttää, on yksilöllistä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat