Seuraa 
Viestejä4

 

Pahoittelen taas yhtä perushuttukysymystä sähköstä, mutta tämä asia ei jostakin syystä ole koskaan auennut minulle:

Vaihtosähköpiirissä elektronit muuttavat kulkusuuntaansa. Positiivisen puoliaallon aikana virta kulkee myötäpäivään ja taas negatiivisen puoliaallon aikana vastapäivään. 

Esim. pihtiampeerimittarilla näen, että vaihejohdin kuljettaa virtaa kuormitettavaan laitteeseen, joka esim porakone tai lamppu, mutta nolla johdin ei kuljeta. 

Miksi näin on vaikka elektronit vaihtavat suuntaansa mm. 50hz verkossa 100 kertaa sekunnissa?

Kommentit (2)

lokki
Seuraa 
Viestejä5828

0-johdin on nimityksenä kotoisin 3-vaihejärjestelmästä, jossa siinä ei symmetrisesti kuormitettuna virtaa kulje. Yksittäistä vaihetta kuormitettaessa  0-johdin johtaa saman virran takaisin 3-vaihesyötön 0-pisteeseen, josta se jakautuu kahden muun vaiheen 0-johtimelle.

Jos kaikki vaihevirrat ovat saman suuruiset, 0-pisteeseen johdetut vaihevirrat kumoavat toisensa, eikä kolmivaihekaapelissa tuosta pisteestä tehonlähteelle päin kulje lainkaan virtaa 0-johtimessa. Siitä nimitys 0-johdin.

0-johtimessa kulkeva virta on suurimmillaan, kun kuormitetaan vain yhtä vaihetta, jolloin 0-johtimessa kulkee sama virta, kuin vaihejohtimessa sata kertaa sekunnissa suuntaa vaihtaen.

Edit: Nyt vasta huomasin tuon virranmittauskummastuksen. Mittasithan sen sinisen kaapelin virran, etkä keltavihreän, jossa ei virtaa kulje, kuin vikatapauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat