Seuraa 
Viestejä956

Mietiskelin, että kannattaisiko tehdä LaTeXilla toimiva keskustelupalsta tieteelle.

Olen lukenut, että LaTeX on Turing täydellinen kieli, http://mathoverflow.net/questions/18813/modular-arithmetic-in-latex . Tarkoittaako tämä sitä, että jos jollakin on mahdollisuus tehdä LaTeXilla mitä vaan, kuten sivulla http://math.stackexchange.com/ , niin hän voi tehdä vaikkapa viruksia tai muita ilkeyksiä keskustelupalstoille?

Pitääkö tuollaista palstaa varten perustaa virtuaaliserveri vai riittääkö tavallinen kotisivutila? Onko esimerkiksi Python hyvä tällaisten nettisivujen tekemiseen kun sen osaan parhaiten, vai vaatiiko se PHP-osaamista?

En osaisi nykytaidoilla perustaa näin monimutkaista sivua, mutta olisi kiva miettiä, mitä kaikkea pitäisi opetella tullakseen osaajaksi.

Voiko tällaisen palstan tehdä avoimen lähdekoodin periaatteella, eli joku ylläpitäisi projektia ja jos ei osaisi tehdä kaikkea itse, niin joku toinen osaaja voisi syöttää projektiin koodia, joka ylläpitäjä tarkastaisi ja liittäisi projektiin? Samaan tapaan kuin osoitteessa http://stacks.math.columbia.edu/ on kirjoitettu kirjaa.

Kommentit (3)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

LaTeX - palstalle olisi tarvetta siinä tapauksessa, että täällä keskusteltaisiin pääasiassa tieteellisiä julkaisuja laativien kesken sellaisista aiheista, jotka jatkuvasti vaatisivat täsmällistä matemaattista notaatiota kirjoitetuissa viesteissä. En ole juurikaan sellaista havainnut.

On toki harmittavaa, että käytössä ei ole kunnollista tapaa kirjoitella yhtälöitä ja muita matemaattisia kaavoja näkyviin. Se LaTeX on kylläkin tykillä hyttysiä - tyyppinen ratkaisu tähän ongelmaan ja tuottaisi iloa hyvin harvalle palstan aktiiveista. Suuri osa tieteellisiä julkaisuja laativien keskinäisestä kommunikaatiosta tapahtuu ihan vakiotyyliin tekstimuotoisin sähköpostein eikä tehittämällä. 

Jos tarvis olisi täsmälliseen ilmaisuun niin sitten joko jpg (onnistuu palstalla jo nyt) tai pdf. Kumpikin jättävät laatijalle vapauden itse valita haluamansa keino tuottaa lopullinen tulos eli eivät edellytä jonkun tietyn ja nimenomaisen kirjanladontajärjestelmän opettelemista. TeX - pohjaisilla ratkaisuilla kun ei ole juurikaan käyttöä yliopistomaailman ulkopuolella.

http://tex.stackexchange.com/questions/940/what-professions-use-tex-latex-besides-cs

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Eiköhän se hiekkalaatikoida kunnolla, jos sitä käytetään foorumilla.

Mikä olisi tällaisen ratkaisun tavoitteena? Jos halutaan vain lisätä kaavatuki, niin LaTeXia parempi vaihtoehto lienee esimerkiksi MathJax. Se kykenee renderöimään muiden muassa LaTeX:in syntaksin mukaisia kaavoja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat