Seuraa 
Viestejä1785

Joku aika sitten ketju suoliston mikrobiomista (bakteeri-, virus-, levä- ym. koostumuksesta) sammui, mutta koska alaa tutkitaan nyt yhä intensiivisemmin, uusia, mullistaviakin tuloksia voi tulla milloin tahansa. Sellaiseksi on ainesta mm. seuraavassa:

http://www.scientificamerican.com/podcast/episode/fecal-transplanters-fish-out-key-ingredient/

Paha ja joskus jopa tappava bakteeri Clostridium difficle voidaan saada syrjäytymään siirtämällä suolistoon ulostetta, jossa on paljon sen hyvää sukulaisbakteeria nimeltä Clostridium scindens.

Tämän esimerkin perusteella voisi jo kaavailla systemaattista pahojen bakteerien syrjäyttämiskeinoa, mutta koska mikrobiomin sisäisiä vuorovaikutuksia ei vielä juuri lainkaan tunneta, systemaattisten keinojen tuloon voi olla vielä pitkäkin aika.

Suoliston mikrobiomista ja sen hoidosta on jo paljon tietoa suomeksikin:

https://www.google.fi/#q=suoliston+mikrobiomin+hoito

Kommentit (8)

ROS
Seuraa 
Viestejä101

Ulosteensiirtoja käytetään Suomessa rutiinisti uusiutuvan C. Difficle -ripulin hoitoon. Hoitotulokset ovat hyviä ja hoito turvallista. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa (N=70) 12 viikon jälkeen potilaista 94% oli parantunut infektiosta. Ensimmäisessä satunnaistetussa tutkimuksessa Van Nood ym. (2013) vertasivat ulosteensiirtoa perinteiseen vankomysiinihoitoon ja tutkimus jouduttiin keskeyttämään ulosteensiirron ylivertaisuuden vuoksi.

 

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

http://www.scientificamerican.com/article/could-multiple-sclerosis-begin-in-the-gut/

Multippeliskleroosi (MS) perustuu myeliinitupen häiriöön. Uuden tutkimuksen mukaan kyseisen häiriön alkusyynä näyttää olevan suoliston mikrobiomin epätasapaino.

Multiple sclerosis (MS) is an electrical disorder, or rather one of impaired myelin, a fatty, insulating substance that better allows electric current to bolt down our neurons and release the neurotransmitters that help run our bodies and brains. Researchers have speculated for some time that the myelin degradation seen in MS is due, at least in part, to autoimmune activity against the nervous system. Recent work presented at the MS Boston 2014 Meeting suggests that this aberrant immune response begins in the gut.

Yhä ilmeisempää on, että epätasapainoinen suoliston tila edistää lukuisten sairauksien kehittymistä. Näitä ovat mm. diabetes, nivelreuma, autismi ja MS-sairaus. MS-sairautta se edistää kiihottamalla vasta-aineita "villintymään" kehossa ja aivoissa.

 Yet mounting evidence suggests that when our resident biota are out of balance, they contribute to numerous diseases, including diabetes, rheumatoid arthritis, autism and, it appears, MS by inciting rogue immune activity that can spread throughout the body and brain.

http://www.gutmicrobiotawatch.org/in-the-media/

Suoliston mikrobiotan hoitaminen kuntoon on toisinaan nopeaa ja helppoa. Esimerkiksi siirtymällä fermentoituihin (käyneisiin, hapatettuihin?) maitotuotteisiin voi nopeasti korjata suoliston epätasapainoa.

"Does changing food help to cure certain diseases related to the digestive system? It seems, indeed, this would be the case, especially if it is to act with intestinal microbiota, those countless microorganisms that live in our digestive tract that formerly were known as "gut flora". The effect produced by eating fermented milk products would, therefore, be beneficial. It would reduce the symptoms of some diseases, such as irritable bowel syndrome. " [...]

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141216123831.htm

Ihmisen DNA on vaikutusyhteydessä suoliston mikrobiston kanssa. On osoittautunut, että on monta geeniryhmää, joiden vaikutus voi saada suoliston mikrobiotan epätasapainoon.

Antibioottien käyttö on omiaan syventämään suoliston epätasapainoa.

Tutkijat analysoivat kahden vuoden ajan tuhansia noin viidensadan Crohnin taudista (haavaisesta paksunsuolen tulehduksesta) kärsivän potilaan geenejä ja suolistobakteereja löytäen yhteyden geeniryhmien ja pahojen bakteerien liikamäärän sekä hyvien bakteerien vähäisyyden välillä.

Genetiikka on auttanut jälleen ottamaan pienen askeleen kohti suoliston mikrobiotan suunnattoman monimutkaisen verkoston ymmärtämistä.

.....

Omasta mielestäni kannattaisi  enempiä arvelematta ottaa käyttöön ulosteensiirrot, joista ROS tässä ketjussa kertoo.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150319124010.htm

Kaikki bakteerit eivät ole suinkaan "pahoja". Erityisesti suolistossa elää joukko hyödyllisiä pikku asukkaita, joita on nyt tutkittu portugalilaisen Karina Xavierin johdolla. Ne huolehtivat suoliston tehokkaasta ravinnon käsittelystä ja vastustavat sairauksia aiheuttavia tunkeilijoita.

Jos jotkut näistä hyötybakteereista menehtyvät esimerkiksi antibiooteista johtuen, riski saada erilaisia sairauksia kasvaa.

Bakteerit kykenevät kuitenkin viestimään keskenään lähettämällä toisilleen pieniä molekyylejä, "suostuttelijoita" (autoinducers), joiden avulla ne sitten synkronoivat yhteisönsä käyttäytymisen.Monet näistä pikkumolekyyleistä ovat lajikohtaisia, mutta ainakin yksi, nimeltä AI-2, on kaikkien bakteerilajien tuottama ja ymmärtämä Kaikki siis reagoivat siihen muuttaen käyttäytymistään.

Tutkijat selvittivät voisivatko suoliston bakteerit kuten Escherichia coli viestejä lähettelemällä ja vastaanottamalla vaikuttaa suoliston bakteeriston laatuun tämän heikennyttyä antibioottikäsittelyn tuloksena. He huomasivat, että epäkuntoiseen suolistoon jääneet bakteerit olivat etupäässä Bakteroidien ryhmään kuuluvia, kun taas suuri osa Firmikuuttien ryhmään kuuluvista bakteereista oli tuhoutunut.

Kun hiirten epätasapainoon saatettuun suolistoon lisättiin suuria määriä viestimolekyyliä AI-2 tuottamaan kykeneviä E. coli -bakteereja, epätasapainoisuus väheni tuntuvasti.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun todettiin, että AI-2:ta kielenään käyttäen bakteerit saattoivat rupatella ja samalla moduloida suoliston bakteerikoostumusta. Ja juuri hyödyllisten bakteerien määrä oli se, joka kasvoi.

Karina X:n mukaan tämän löydöksen perusteella voidaan alkaa kehittää strategioita, jotka suojaavat hyviä suolistobakteereja antibioottituhoilta.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

http://mbio.asm.org/content/6/2/e00231-15

Kokemus on osoittanut, että maitohappobakteerien nauttiminen tekee hyvää suolistolle ja siitä johtuvalle terveydentialle.  Maitohappobakteerien vaikutustapa on kuitenkin ollut tähän asti tuntematon.

Tunnettua maitohappobakteeria Lactobacillus rhamnosus (LGG) annettiin koehenkilöille ja tämän jälkeen tutkittiin suolen sisällön muutoksia. Todettiin, että LGG:n nauttiminen lisäsi geenejä, jotka edistivät monen hyödyllisen bakteerilajin kuten Bakteroidien, Faecalibakteerien, Bifidobakteerien ja Streptokokkien toimintakykyä. Muun muassa kyky liikkua flagellan avulla, kemotaksis ja vuorovaikutukset suoliston muiden tärkeiden toimijoiden sekä isännän suoliston kalvon kanssa tehostuivat.

Kaiki tämä tapahtui säännönmukaisesti vaikka kokeen osanottajien suoliston sisällöt poikkesivat muuten toisistaan.

Tutkijoiden mukaan nyt löydetty vaikutustie voi olla vain yksi monista.

Oman arvioni mukaan monen probiootin yhdistelmän vaikutus voi olla vielä tehokkaampi. Hapantuotteilla kuten piimällä tai hapankaalilla voi olla samantapaisia vaikutuksia.

 

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

Parkinsonin taudissa ja varmaan monessa muussakin sairaudessa suoliston mikrobiotassa on eroja "terveeseen" verrattuna. Niinpä tuli mieleen, kuten varmaan monelle jo aiemmin, että suoliston tilan muuttaminen voisi lievittää oireita merkittävästi.

Joidenkin bakteerien lisääminen mikrobiotaan tai suoranainen ulosteensiirto olisivat varmaan suhteellisen edullisia ja koehenkilöiksi haluavista ei olisi puutetta. Vai osaako joku kertoa, mitä mahdollisia vaaroja menettelystä olisi?

Valmiudet tehdä myös nieltäviä, vasta suolistossa hajoavia kapseleita ovat luullakseni olemassa. Kokeilu olisi niitä käyttämällä joustavampaa, ehdotettiin jossakin englanninkielisessä artikkelissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat