Seuraa 
Viestejä1313

Keskustelin tässä vaimokkeeni kanssa eräs päivä nk. butterfly teoriasta.

Yritin selvittää hänelle millä tavoin kaaos ja tapahtumat johtavat seuraavaan tapahtumaan, joka taas johtaa jonkin toisen asian muutokseen.

Otin esimerkkinä tapahtuman jossa olemme kahdestaan vaikkapa sohvalla istumassa. Minulla on vaihtoehto vaikuttaa tulevaan, joko negatiivisesti tai positiivisesti täysin kaoottisella valinnalla, vaikka en sitä itse tiedä.

Päätän nykäistä häneltä yhden pitkän hiuksen irti päästä. (Hänellä on todellakin pitkät hiukset)

Tämä voi muuttaa tulevaa todella radikaalisti. Kuinka?

Irroittamani hius, ei välttämättä tipahda lattialle juuri siihen kohtaan jossa koira leikkii purulelullaan, ja päädy suolistoon. Ulkona koiran kanssa kävellessään, koira päättää tehdä tarpeensa tienvarteen, mutta hius joka on kulkenut koiran lävitse aiheuttaa ikävän tilanteen jossa koira säikähtää takapuolesta roikkuvaa kikkaretta siinä määrin että tempaiseen pienen pyrähdyksen takia vaimokkeeni ohikulkevan pyöräilijän eteen. Tapahtumasta seuraa se, että vaimokkeeni käsi murtuu.

Lääkärin vastaanotolla, kipsaaja saapuu kahvihuoneesta paikanpäälle, jonne hänen työkaverinsa jää yksin ja tukehtuu ruokaan koska panikoidessaan ei osaa hakea apua. Tämän seurauksena, tukehtuneen miehen vaimo vajoaa masennukseen, ja päättää päivänsä ajamalla henkilöautolla rekkaa päin, mutta tapahtuman seurauksena rekka ajautuu takana tullutta linja-autoa päin ja 20 ihmistä menettää henkensä..

Tässä esimerkki siitä kuinka täysin mitätön teko, jolla ei pitäisi olla mitään merkitystä, on pelastunut ihmishenkiä. Eli nyppäistessäni hiuksen irti, muutin tulevaisuutta.

Maailma on täynnä "sattumia", mutta kuitenkin jokaisella on merkitys/seuraamus. Toiset asiat johtavat parempaan, toiset huonompaan.

 

Onko kaikki pelkkää kaaosta? Vai onko olemassa oikeita valintoja alkuunkaan?

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Kommentit (6)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Noinhan sen voi selittää ihmiselle jolla ei ole mitään käsitystä siitä miten kaikki todella vaikuttaa kaikkeen, oli determinismi totta tai ei. Joka tapaukesessa on hyvin faktaa, että pelkästään gravitaatiolla vuorovaikutat jokaisella atomillasi jokaisen universumin atomin kanssa valonnopeudella. Se pelkästään että ajattelet jotain, vaikuttaa lähes välittömästi kaikkeen mitä maapallolla tapahtuu. Vaikuttaa, mutta miten tämä ilmenee, on toinen asia. Mutta joka tapauksessa vaikuttaa. Ihan kaikki tapahtumat, niin pienetkin kuin mitä voidaan edes hahmottaa, vaikuttavat kaikkeen. Mikään ei ole irrallaan systeemistä, vaan kaikki on yhtä suurta koneistoa ikään kuin. Se että satut sattumalta näkemään pölyhiukkasen lentävän näkökenttäsi ohi, saa sinut ajattelemaan jotakin tai ainakin eri tavalla. Ei välttämättä heti kovin radikaalisti, mutta tämä vaikutus kasvaa erittäin nopeasti jos sitä voitaisiin verrata vastaavaan maailmaan jossa et olisi sitä nähnyt. Jos mitenkään voitaisiin mallintaa tätä maailmaa niin, että voitaisiin kelata taaksepäin, poistaa se pölyhiukkanen, ja katsoa mitä silloin tapahtuu, niin asiat menisivät ajan suhteen eksponentiaalisesti eri tavalla. 10 vuoden kuluttua et edes välttämättä asuisi samassa kaupungissa. Voisit olla kuollukin aivan täysin hyvin. Mutta tämän pohtiminen on sinänsä epämielekästä että kokemamme maailma on yksi ajo, jota ei voi kelata taaksepäin ja tehdä muutoksia. Jos ja kun kaikki vaikuttaa kaikkeen niin se pitää vain hyväksyä ja osata ymmärtää, millä päätöksillä ja teoilla on vastuullinen merkitys. Jos on ilmeistä että tietty teko johtaa johonkin tiettyyn seuraukseen, se on inhimillisen tulkinnan piirissä oleva syyseuraussuhde. Tällaisia ovat esimerkiksi toisen ihmisen ampuminen aseella kuoliaaksi. Sen voi ennustaa, mitä siitä seuraa. Mutta jos pieraiset ja se on osa tapahtumaketjua joka johtaa Kiinassa ydinonnettomuuteen (niinkuin se usein onkin, sori), ei siitä voida katsoa syyntakeiseksi. 

Siis se, että minä tein tietyn ilmeen eräänä päivänä 2 vuotiaana, oli osatekijä siinä tapahtumaketjussa, joka lopulta kulminoitui esim WTC-iskuun. Niin oli sinun pieraisusikin 15 vuotta sitten. Toisaalta voidaan ajatella että ilman näitä olisi tapahtunut jotain muuta kamalaa, ehkä kamalempaakin, toisaalta jos determinismi, niin ei voi edes ajatella että jotakin olisi tehty toisin. Hyvää yötä. 

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä54535
Maalaisjärki

 

Maailma on täynnä "sattumia", mutta kuitenkin jokaisella on merkitys/seuraamus. Toiset asiat johtavat parempaan, toiset huonompaan.

 Onko kaikki pelkkää kaaosta? Vai onko olemassa oikeita valintoja alkuunkaan?

Kuka määrittelee merkityksen?

ID10T
Seuraa 
Viestejä7735
Rousseau

Vaikea keksiä miten siitä voisi ikinä seurata mitään hyvää, jos repii muijaansa tukasta.

Pornofilmeissä se tuottaa voimakasta seksuaalista mielihyvää 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat