Seuraa 
Viestejä391

Tulehduskipulääkkeillä yllättävä vaikutus masennukseen

 11.11.2014

Tulehduskipulääkkeitä ja muita tulehdustiloja vähentäviä lääkkeitä käyttävät saattavat saada helpotusta myös masennusoireisiinsa, tuore tutkimus vihjaa.

Masennukseen usein liittyy tulehdustila, joten yhteys on mahdollinen.

Tutkijoiden havainnot perustuvat 14 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, joka koostui 6 300 masennusoireista kärsivän terveystiedoista. Tutkimukset olivat satunnaistettuja ja lumekontrolloituja.

Analyysin perusteella tulehdusta vähentäviä lääkkeitä käyttäneiden masennusoireet lieventyivät tutkimusten aikana enemmän kuin verrokkien, jotka saivat lumelääkkeitä. Yhteys havaittiin potilailla, jotka olivat saaneet masennusdiagnoosin sekä lievempiä masennusoireita potevilla.

Tarkemmassa analyysissa masennusta lievittävä vaikutus liittyi etenkin selekoksibi-tulehduskipulääkkeisiin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan kiinnostavina, mutta tutkimuksen luonteesta ja taustamuuttujien suuren määrän vuoksi niitä pitää tulkita varovasti. Pelkästään näiden tulosten valossa kenenkään ei pidäkään lääkitä masennusoireitaan tulehduskipulääkkeillä.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM http://www.iltalehti.fi/mieli/2014111118826281_md.shtml  

Alkuperäinen tarina jäi löytämättä, ihan sama, DUODECIM pitäisi olla luotettava lähde. Googletus.  

Selekoksibi on syklo-oksigenaasi-2–estäjiin (COX-2-estäjä) kuuluva tulehduskipulääke, jota käytetään muun muassa nivelrikkoon, nivelreumaan ja selkärankareumaan sekä akuuttiin kipuun. Lääkkeen on todettu joskus lisäävän sydäninfarktiriskiä. Asia selvitetään.[1] Selekoksibiä myydään kauppanimikkeillä Celebra ja Onsenal.

On paljastunut, että yhdysvaltalainen lääkkeen johtava tutkija Scott S. Reuben on väärentänyt lääkettä koskevia aineistoja yli kahdessakymmenessä tutkimuksessaan. Lääkeyhtiö ja asiantuntijat ovat esittäneet erilaisia näkemyksiä siitä, minkä verran Reubenin tuloksilla on ollut vaikutusta lääkkeen käyttöön.[2]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Selekoksibi

Selekoksibi-tulehduskipulääkkeen johtava tutkija on myöntänyt väärentäneensä lääkettä koskevia aineistoja yli kahdessakymmenessä tutkimuksessaan. Huijaus on suurimpia tutkimushuijauksia kautta aikojen. Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Huijauksen tehnyt Scott S. Reuben joutui eroamaan Tuftsin yliopiston anestesiologian apulaisprofessorin virasta tammikuussa ja on laitettu sivuun kaikista tutkimustoimista.

Reuben sai apurahoja selekoksibilääkkeitä valmistavalta Pfizerilta ja edisti selekoksibin yhteiskäyttöä yhtiön toisen lääkkeen kanssa.

British Medical Journalin haastattelema Pfizerin edustaja kiistää, että huijaus vaikuttaisi lääkkeen käyttöön. Yhtiön mukaan Reubenin tutkimuksia ei käytetty, kun lääkkeen sopivuus eri hoitotarkoituksiin osoitettiin.

Kuitenkin Anesthesiology-lehden päätoimittajan James Eisenachin mukaan Reubenin tutkimukset ovat olleet keskeinen näyttö siitä, että selekoksibi lievittää leikkauspotilaiden kipuja 6-12 kuukautta leikkauksesta. Hänen mielestään tässä kohdin todisteissa on nyt aukko.

Reubenin jäljiltä on löydetty 21 peukaloitua selekoksibi-tutkimusta. Kaikkiaan hän on tehnyt lääkkeestä 72 tutkimusta. Loputkin tutkimukset on tarkistettu, mutta huijauksia ei ole voitu varmistaa tai sulkea pois.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: BMJ 2009;338:b966

Copyright Duodecim 2009

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat