Seuraa 
Viestejä1918

http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2009/07/03/pomoille-palkankorotuks...

Vaikka uutisessa ilmaistaan hyvinkin selkeästi se että ennen irtisanomisia viimevuonna johtajien palkkoja nostettiin niin väittäisin että seuraava spekulaatio johtajien palkkojen nostamisesta pitää kutakuinkin jokseenkin hyvin paikkansa.

Nimittäin uskoisin kyseisen lentoyhtiön johtokunnan olevan hyvinkin tietoinen siitä että viime syksynä vallitsi talouden syöksykierre ja tänä vuonna tultaisiin näyttämään ovea suurelle joukolle yhtiön työntekijöistä.

Siis se mitä yritän ilmaista yllä perustellen on

Yhtiön edustaja kommentoi asiaa Timesille sanomalla, että viime vuoden palkankorotuksen eivät liity tämän vuoden irtisanomisiin. Hänen mukaansa tänä vuonna koko henkilökunnan on tehtävä uhrauksia.
on palturipuhetta.

Mielestäni talouslaman orastaesa johtajien palkkoja pitäisi päinvastoin laskea ja pihalle potkaisun sijaan ehdottaa työntekjöille alennetulla palkalla työskentelyä ja suunnata rahaa tuotekehitykseen sikäli kuin se on palvelutuotetta tarjoavalla lentoyhtiöllä mahdollista.

Esimerkin yrityksessä se voisi tarkoittaa polttoainesyöppöjen lentokoneiden vaihtamista tehokkaampiin ja joitain muita metodeja joista tiedostan olevan ymmärtämätön koska en ole perillä lentokoneliikenteen logistiikasta.

Uskoisin erään vaihtarin voivan olla muuntokoulutuksen järjestämistä usein kielitaitoiselle lentokonehenkilöstölle videokonfferenssien ylläpitämiselle. Tämä vähentäisi johtajien tarvetta tavata asiakas yrityksen X edustajat maassa Z, tällainen muuntuminen matkustuspalveluiden tuottajasta etäkonfferenssien pitäjäksi lisäisi todellista tuottavuutta!

Yllä kuvatuin menetelmin voitaisiin parantaa yhtiön varsinaista tuottavuutta sen sijaan kun sitä laskettaisiin pitkässä juoksussa ja luotaisiin hetkellisesti paremmat toimintaedellytykset yritykselle.

Pitkässä juoksussa yrityksen tuottavuus laskee mielestäni sen johdosta että yhtiön tekninen osaaminen ja sitä kautta tuottavuus ei nouse henkilöstöä vähentämällä vaan uusien innovaatioiden kehittämisellä ja rohkealla käyttöönotolla.

Totta on että hetkellisesti kysyntä kasvaa tarjonnan vähetessä mistä seuraa se että lentovuoroja voidaan hoitaa täydemmillä vuoroilla ja tuottavuus tehtyä työtuntia kohden nousee.

Varsinaisesti kyky kuljettaa matkustajia tehokkaammin paikasta A paikkaan B ei mielestäni pitkässä juoksussa merkittävästi kasva maailmantalouden taas kohentuessa ja kysynnän palatessa ennalleen.Teknisen Korkeakoulun pdf-tiedoston mukaisesti heti 26. sivun kaavion mukaisesti polttoainekustannukset muodostivat 27% keskimääräisestä kustannusrakenteesta ja lentokonehenkilöstön kulut vain 12% vuonna 2001.
http://www.tkk.fi/Yksikot/Laiva/Opinnot/Kurssit/Kul-24.3000/pdf/KVTP_len...

Kirjoitelmani sisältöä laveasti hipoen on kirjoittanut fiksuna pitämäni poliitikko Osmo Soininvaara Blogissaan:
http://www.soininvaara.fi/2008/10/10/valtion-tuottavuusohjelma-ja-sektor...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Vierailija

Sellaisessa tapauksessa ymmärrän johtajien optiot kun oikeasti on yrityksen tuloskuntoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta pystytty parantamaan.

Mutta en oikein voi uskoa että Mikael Lilius* saadessaan vuonna 2006 20 000 000€:n ansiot/optiotulot** on rahan arvoinen sijoitus.

Hänhän on ekonomi sähköyhtiön hallituksessa.
Diplomi-insinöörin palkka on keskimäärin öbaut 5000€/kk, työnantajasivukulut yms. huomioiden työnantajalle yksi DI maksaa hatusta vedetyllä kertoimella 1,5 7500€/kk.

Yhden Mikaelin palkalla olisi voinut palkata 1 vuodeksi
20 000 000/(7 500*12)=222 DI:tä vuodeksi suunnittelmaan kuinka Fortum voisi tuottaa sähköä tehokkaammin!
[size=200:3odd5zvl]
Mitä Perkeleen Helvetin Saatanaa joku taloustietelijä voisi olla fiksumpi kuin 222 Diplomi-Insinööriä???[/size:3odd5zvl]

*http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikael_Lilius
**http://fi.wikipedia.org/wiki/Fortumin_optiot

Kylläpä Sinä tänään heittelet tärkeitä asioita kehiin.

Mehän jokainen on nähty ja koettu ettei kukaan voi tehdä työtä monin kertaisesti toisiin nähden.

Isot palkat ovat aina olleet väkivaltaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
Teuvo

Mehän jokainen on nähty ja koettu ettei kukaan voi tehdä työtä monin kertaisesti toisiin nähden.

Isot palkat ovat aina olleet väkivaltaa.
Intuitiivisesti jotenkin koen aistivani että käytät yllä olevassa lainatussa ilmaisussasi hienoista sarkasmia.

Sitä en kiistä etteikö toiset voisi olla suorituskykyisempiä kuin toiset mutta eikö ole hiukan suhteetonta 1/222?

Kyllä ja ei, isot palkat eivät ole väkivaltaa mutta suhteettoman suuret optiot ovat todella julmaa pilaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat