Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Kaljatölkki oli ollut pakastimessa yön yli ja siksi jäätynyt kauttaaltaan. Aamulla totesin vahingon ja otin tölkin pöydälle sulamaan. Nyt iltapäivästä kun otin tölkin pöydältä käteeni, ja se tölkki oli märkä kondensoituneesta vedestä, huomasin että se vetäytyy lommoille, ikään kuin sen sisällä olisi alipainetta. Se halusi että siinä on ainakin yksi lommo. Jos sitä puristeli, se tuntui "löysältä", hassulta, lommon paikka vain siirtyi, ihan siis niin, että sen sisällä tätyi olla alipainetta ympäröivään ilmanpaineeseen nähden. Luulen että tämä johtuu siitä, että neste oli saavuttanut 4 asteen lämpötilan ja siksi tiheimmillään ja tätä kautta alipaine. Mutta kun otin sen käteeni, pyyhin sen heti pyyhkeeseen kuivaksi, niin välittömästi tölkki palautui ominaisuuksiltaan normaaliksi. Ei enää vetäytynyt lommoille, ei tuntunut löysältä, alipaine oli kadonnut. Miten se noin äkkiä reagoi? Tiedän että lämmetessään se alipaine häviää tottakai, mutta miten noin äkkiä, tyyliin muutamassa sekunnissa? Tuntuu että tämä tapahtui juuri sillä hetkellä kun tölkin pyyhkeeseen kuivasin. Eihän se voi siinä ajassa lämmetä merkittävästi. Vai oliko kyseessä niin pieni alipaine, että tuossa muutamassa sekunnissa toteutumaan ehtinyt lämpeneminen riitti sen vaikutuksen eliminoimaan? En minä muutakaan keksi. Tuntuu silti jotenkin todella oudolta. 

くそっ!

Kommentit (9)

korant
Seuraa 
Viestejä8326
Liittynyt16.12.2013

Jotta tölkki menee lommolle tarvitaan tietty alipaine. Kun se hieman vähenee, se ei enää riitä painamaan tölkkiä lommolle.  Alipaine oli siis hyvin lähellä tätä rajaa.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
korant

Jotta tölkki menee lommolle tarvitaan tietty alipaine. Kun se hieman vähenee, se ei enää riitä painamaan tölkkiä lommolle.  Alipaine oli siis hyvin lähellä tätä rajaa.

Niin arvelen itsekin, ei siinä oikein muutakaan selitystä voi olla. Se vain tuntuu hämäävältä, että ensin se menee niin itsestään lommolle ja parin sekunnin kuluttua ei ollenkaan, se kuinka se tuntuma voi muuttua niin lyhyessä ajassa niin paljon. Mutta joo. Vissiin sitten.

くそっ!

PPo
Seuraa 
Viestejä12390
Liittynyt10.12.2008

Vähän kyökkifysiikkaa.

Kun sinä kuivasit tölkkiä, sinä samalla heilutit sitä.

Tämä liike haihdutti olueeseen liuennutta hiilidioksidia. Tämä puolestaan nosti painetta tölkin sisällä ja paine-ero tasaantui.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
PPo

Vähän kyökkifysiikkaa.

Kun sinä kuivasit tölkkiä, sinä samalla heilutit sitä.

Tämä liike haihdutti olueeseen liuennutta hiilidioksidia. Tämä puolestaan nosti painetta tölkin sisällä ja paine-ero tasaantui.

Niinpä, tuota en tajunnutkaan. Taitaa olla oikea selitys. 

くそっ!

Simplex
Seuraa 
Viestejä2908
Liittynyt26.1.2010

Jotta havainto olisi tieteellisesti pätevä, koe täytyy toistaa riittävän monta kertaa. Esimerkiksi kokeen toistaminen 24 tölkillä alkaen Joulukuun ensimmäisestä päivästä saattaa täyttää tieteen asettamat tilastolliset kriteerit.

wisti
Seuraa 
Viestejä12238
Liittynyt12.2.2013
Simplex

Jotta havainto olisi tieteellisesti pätevä, koe täytyy toistaa riittävän monta kertaa. Esimerkiksi kokeen toistaminen 24 tölkillä alkaen Joulukuun ensimmäisestä päivästä saattaa täyttää tieteen asettamat tilastolliset kriteerit.

Tässä pääsee helposti unohtumaan, että keskiolutkin on alkoholijuoma, jolla on oma alkoholilainsäädönnässä määritelty tarkoituksensa. "Keskiolulut on alkoholijuoma, jonka tarkoituksena on tuottaa enentyvää kuseskelua ja örveltämistä. Purkkien ravistelu edes tutkimusmielessö on 5. momentissa tarkoitettua alkoholin väärinkäyttöä

lokki
Seuraa 
Viestejä4219
Liittynyt3.1.2010

Ylikylmäksi jäähtynyt olut liuotti itseensä osan purkissa olevasta kaasusta ja purkkiin muodostui alipaine Henryn lain mukaisesti. Tämä sama ilmiö myös vapautti liuennutta kaasua nesteestä, kun purkki lämpeni ja käsittelit purkkia, jolloin purkissa olevan kaasutilavuuden paine nousi.

Kyseessä on sama ilmiö, kuin ilmakehän ja vesistöjen kesken. Kun meriveden lämpötila nousee, vapautuu siitä ilmaan hiilidioksidia, kun jäähtyy, sitoo se kaasun takaisin. Hiilidioksidi ­­-liukenemisen lisäksi- muodostaa veden kanssa hiilihappoa, joka tekee hiilidioksin vapautumisesta ja sitoutumisesta hiukan viiveellisen, siksi tölkki ei heti käteen otettaessa pullahtanut paineen takia suoraksi, vaan vasta hetken kuluttua. Ravistaminen nopeuttaa dekarboksylaatiota, eli hiilihapon hajoamista hiilidioksidikaasuksi ja vedeksi.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä11808
Liittynyt16.3.2005
Simplex

Jotta havainto olisi tieteellisesti pätevä, koe täytyy toistaa riittävän monta kertaa. Esimerkiksi kokeen toistaminen 24 tölkillä alkaen Joulukuun ensimmäisestä päivästä saattaa täyttää tieteen asettamat tilastolliset kriteerit.

Eiköhän tuo ole hiukan yliammuttua. 24 tyhjää joka aamu Valintalatoon ja uusi keissi tilalle? Pakastintakin joutuisi puolen tunnin väleni raottamaan.

 

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.
Korant: Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
offmind: Laattatektoniikka on tietenkin puhdasta hölynpölyä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat