Seuraa 
Viestejä391

Aiemmat tutkimukset näyttivät osoittavan, että niin sanotun inflaatiovaiheen aikana Higgsin hiukkasiin varastoituneen valtavan energian olisi pitänyt sysätä tyhjiö pois tasapainostaan ja luhistaa koko maailmankaikkeus kasaan jo sekunnin murto-osien ikäisenä.

Näin ei kuitenkaan käynyt.

Suomalaistutkijat Helsingin yliopistosta, Kööpenhaminan yliopistosta ja Lontoon Imperial Collegesta ovat löytäneet yksinkertaisen ratkaisun tarkastelemalla aiemmin huomiotta jätettyä painovoiman ja Higgsin hiukkasen välistä kytkentää, joka väistämättä seuraa alkeishiukkasten käytöstä kuvaavaan hiukkasfysiikan standardimalliin rakenteesta.

Aikaisemmin syyn on uskottu piilevän toistaiseksi tuntemattomassa uudessa fysiikassa, jota kokeellisesti varmennetut teoriat luonnonlaeista eivät selitä.

Pienikin painovoimakytkentä riittää

Higgsin ja painovoiman välinen kytkentä on standardimallin viimeinen tuntematon parametri, sillä teoria ei ennusta sen arvoa eikä sitä voida mitata hiukkaskiihdyttimillä saavutettavissa olosuhteissa.

Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan pienikin painovoimakytkentä kuitenkin muuttaa tyhjiön rakennetta.

Muutoksella on dramaattinen vaikutus inflaatiovaiheen aikana äärimmäisen varhaisessa maailmankaikkeudessa, jolloin avaruuden koko kasvaa valtavan nopeasti. Kytkennän seurauksena Higgsin hiukkasista koostuva puuro pysyy vakaana inflaationkin aikana eikä syökse tyhjiötä pois tasapainostaan niin, että maailmankaikkeus luhistuu.

Ristiriitaa hiukkasfysiikan standardimallin ja suurella energiaskaalalla tapahtuvan inflaation välillä ei ole.

Tulos osoittaa, että Higgsin hiukkasten ja painovoiman kytkennällä on äärimmäisen tärkeä merkitys varhaisen maailmankaikkeuden olosuhteissa, jotka oleellisesti liittyvät olemassaolomme perusteisiin.

Tutkijaryhmä pyrkii nyt löytämään uusia keinoja mitata painovoimakytkennän arvo hyödyntämällä erityisesti Euroopan avaruusjärjestö ESAn nykyisten ja tulevien hankkeiden tarjoamaa tietoa kosmisesta mikroaaltotaustasta ja painovoima-aalloista.

Tulos on julkaistu Physical Review Lettersin Highlights-palstalla.

http://summa.talentum.fi/article/tt/uutiset/110872

Kommentit (1)

Goswell
Seuraa 
Viestejä14829

On se jännää, pohditaan inflaation ongelmia ja ollaan keksivinään niihin ongelmiiin ratkaisuja vaikka koko inflaatio on täysin tuirha, sitä ei tarvita yhtään mihinkään..

Gravitaation käytös "alku"räjähdyksen aikana on täysin ongelmaton. "Alku"räjähdys johtui juuri gravitaation sammumisesta mustan faasimuutoksessa sen saavutettua kriittisen pisteen, se gravitaatio palasi materiaan vasta kun plasma oli jäähtynyt tarpeeksi laajenemisen seurauksena ja materia koki rekombinaation Mustan materiassa gravitaatio oli äärimmäisen voimakas hirvittävän massatilavuus suhteen takia, plasmavaiheen jälkeen taas lähes pienin mahdollinen.

Ei mulla muuta, jatkakaa.

Minun mielestä noin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat