Seuraa 
Viestejä3779

Ruokaa tehdessä olen usein huomannut metkan efektin vettä keittäessäni. Esivalmistelut menevät siten, että laitan kylmää vettä kattilaan, kattilan levylle ja levyn kutoselle. Toisinaan kansi päälle, toisinaan ei (asialla ei vaikutusta). Niin sitten kun se vesi alkaa lämmetä, niin se rupeaa jossain vaiheessa silleen kohisemaan, että no kohta se kiehuu. Mitä vielä. Jonkin ajan päästä kohina lakkaa ja se on pitkään ihan mykkä(minuuttitolkulla), ennen kuin se sitten varsinaisesti alkaa kiehumaan. Kohinan aikana kattilan pohjassa on pieniä kuplia, mutta ne eivät vielä irtoa sieltä. Seuraavan kerran kyllä mittaan paistomittarilla sen "kohinaikkunan".

Mistä moinen kohina?

Kommentit (3)

homer
Seuraa 
Viestejä391

Kun vettä keittää kattilassa ja pohjan lähellä oleva vesi kuumenee sataan asteeseen, se alkaa muuttua kaasuksi ja pohjalle muodostuu kuplia. Kuplasta taistelee kaksi voimaa. Noste pyrkii kohottamaan sen pohjasta pintaan, kun taas pintajännitys pitää sitä pohjassa kiinni.

Voimakas kohina alkaa, kun vesi kattilan pohjalla on jo sata-asteista mutta pintavesi vasta lähestyy kiehumispistettä. Pohjalla kaasukuplia sikiää todella nopeasti ja tiuhaan, ja ne lähtisivät nousemaan kohti pintaa, mutta koska ympäröivä vesi on viileämpää, ne hajoavat heti. Viileys saa vesihöyryn muuttumaan takaisin nesteeksi, ja kupla romahtaa kasaan.

Kohina johtuu siitä, että kuplat hajoavat pohjalla tai sen lähituntumassa. Kukin kupla tuottaa akustisen aallon, pienen poksahduksen. Toistuessaan tämä saa kattilan metallin resonoimaan. Kohina on siis metallin vahvistamaa tiheää poksahtelua. Jos kattilaa vaimentaa, huomaa, että ääni muuttuu hieman. 

Lopulta kuplat pääsevät kasvamaan isommiksi ja niitä alkaa tulla harvemmin. Ne irtoavat pohjasta, ja kun vesi on kauttaaltaan lähes sata-asteista, kupla ehtii nousta pintaan hajoamatta matkalla. Pinnassa kupla poksahtaa ilmaan eikä kattila vahvista ääntä. Kuuluu enää matalaa porinaa.

http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miksi_vesi_kohisee_kiehumisen_edella_muttei_enaa_kiehuessaan

 

Jäärä
Seuraa 
Viestejä3779

Kappas perskules. Thanks. Nyt voin keitellä taas vettä ihan tyynenä, kun ei tarvi ihmetellä siinä lieden äärellä että joku helevetin madonreikäkö sieltä yrittää puskea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Oletko kokeillut hämmentää vettä jollain vatkaimella silloin, kun se alkaa kohista, ja pohjalle alkaa muodostua kuplia?

Huomaa tahallinen sanaleikki.

 

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat