Sivut

Kommentit (29)

Sotilas
Seuraa 
Viestejä3

Kommentoin ehkä hiukan asian sivusta mutta kuitenkin.

Esim. Bambin Äidin kuolema metsästäjän luodista on sinänsä reaalisesti mahdollinen myös oikeassa eläinten maailmassa ja on siten vastuullisten vanhempien selitettävissä lapsilleen jo ennen elokuvan katsomista.

 

Suurempana ongelmana pidän asiaa josta olen ajoittain "kahvipöytä keskusteluissa" työyhteisössänikin maininnut.

Ongelma on piirretyissä-, animoiduissa-, jne. elokuvissa lapsille tarjottu ongelmanratkaisumalli joka erittäin usein on jonkinsorttinen väkivalta.

Jos lapsi ei pienenä opi ratkomaan ongelmatilanteita muuta kuin "Nyrkki leukaan"- tai "Haulikolla pää moskaksi"-tyyliin meidän on turha ihmetellä väkivallan ja sotien määrää maailmassa.

30v ammattisotilaana palvellut.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Entisaikoina maailma oli sellainen että lapsi saattoi koska tahansa joutua orvoksi (esim. äiti kuoli synnytykseen), joten kammottavia kohtaloita sisältävät sadut tavallaan valmensivat lasta reaalimailmaan. Toisaalta niissä (käsittääkseni aina?) oikeus voitti vääryyden, joten moraaliopetuksetkin olivat kunnossa.

Sieltä vanhoista Grimmin saduista kun periytyy tarinankerronta nykyajan fiktioon, niin ei se ole mikään ihme jos on väkivaltaista stooria. Vaikea sitten sanoa että onko synkkä tarina parempi vai huonompi kuin joku "Minttu menee hammaslääkäriin" -tyyppinen, jota tuntuivat kaikki lasten"satu"kirjat olevan väärällään muutama vuosikymmen sitten.

Itse olen ihmetellyt puolestani sitä millaista tasapaksua mössöä tulee aamuisin telkasta jos sen sattuu vahingossa avaamaan jonkun lastenohjelman kohdalta. Aina siellä on joku piirroshahmo levitoimassa ja on niin sensei ja satori ja kaikkea itämaista kuin olla voi. Tuntuu että animatiot ovat jämähtäneet sinne itämaille ja mitään muuta ei enää tulekaan kuin jotain jatkuvaa lapsisoturien keskinäistä sotimista ja pokemonia ja mitä lie.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sotilas
Seuraa 
Viestejä3

Olen KAPSKY:n kanssa aivan samaa mieltä. Kuolema on osa elämää. Siitä tulee tilanteen tullessa esiin kyetä keskustelemaa dramatisoimatta asiaa ollenkaan.

Esim: Mummu kuoli... Mummu oli niin sairas/vanha että hänen elimistönsä ei jaksanut jne.

ROUSSEAU:n kommentin suhteen olen samaa mieltä ensimmäisen kappaleen osalta.

Grimmin saduista ei mielestäni kuitenkaan periydy suunnitelmallinen ongelmaratkaisu väkivalla, toisin kuin hyvin useassa lastenohjelmassa nykyään.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Sotilas

Grimmin saduista ei mielestäni kuitenkaan periydy suunnitelmallinen ongelmaratkaisu väkivalla, toisin kuin hyvin useassa lastenohjelmassa nykyään.

En nyt sanoisi. Lumikki-sadussa paha kuningatar päättää hankkiutua Lumikista eroon ja käskee puunhakkaajaa viemään tämän metsään, tappamaan ja tuomaan kuningattarelle Lumikin sydämen todisteena siitä että vainaa on. Myöhemmin kuningatar pyrkii myrkyttämään Lumikkia. En nyt muista tai tiedä miten Grimmin sadussa kuningattarelle käy, mutta ainakin Disneyn versiossa hän taitaa pudota jyrkänteeltä alas sitten lopussa?

Hannussa ja Kertussa vanhemmat yrittävät jälkiabortoida omat lapsensa niin että isä vie lapset metsään ja toivoo etteivät nämä enää löydä kotiin. Kun kersat kuitenkin kehtaavat mäkkaiverismien avulla hankkiutua takaisin kotiin, viedään heidät metsään niin monta kertaa että eivät enää onnistu palaamaan. Lapset sitten tunnetusti hankkiutuvat kannibaalinoidasta eroon tyrkkäämällä tämän uuniin palamaan elävältä.

Saduista saa sellaisen vaikutelman että jos olet paha ja ilkeä ihminen, väkivalta taholtasi on väärin. Mutta jos olet hyvä ja kiltti, väkivalta on oikeutettu pahaa ja ilkeää ihmistä kohtaan. Paljaimmilleen riisuttuna tämä tarkoittaa sitä että "meidän porukat" ovat aina ok, "muukalaiset" eivät ole ok. Ilkeät äitipuoli-kuningattarethan ovat muukalaisia jotka änkevät ydinperheeseen tekemään temppujaan. Se kyllä kiinnostaisi tietää että minkä takia satujen isukit ovat aina jotain onnettomia onttopäitä jotka eivät tajua millaisen pirttuhirmun ovat kotiinsa tuomassa perillisensä perikatoa vaanimaan. Mutta on helppo mieltää että nuo kuviot tulevat satuihin suoraan tosielämästä. Maailmassa missä naiset kuukahtelivat lapsivuoteeseen tuon tuostakin, oli mitä todennäköisintä että perheeseen saatiin äitipuoli. Jos taas kumppanien ikäero oli jo varsin mittava, sekään ei ollut poissuljettua että se on isä kun kuukahtaa. Ekaksi tai seuraavaksi. Mutta iloiset hullunkuriset perheet jossa on jäseniä jotka eivät ole oikeasti toisilleen sukua eivät todellakaan ole mikään nykyajan ilmiö.

Sotilas
Seuraa 
Viestejä3

Rousseau:lle Itse asiassa kun tässä tarkemmin ajattelee omaa itseään niin tulee mieleen: Miksi valitsin ammattini...?

En tiedä mutta siitä olen varma etten valinnut sitä -60-70-lukujen lastenohjelmien perusteella ellei sitten oteta lukuun n. 10 vuotiaana Kouluteeveestä katsomaani yhtä osaa Vänrikki Stoolin tarinoista, jossa Sven Dufva estää kokonaisen Venäläisrykmentin tunkeutomisen Koljonvirran yli (Pääosassa Veikko Sinisalo).

Ja vielä. Taidamme puhua samasta asiasta eli siitä millaisen kuvan ja (taas) ratkaisumallin ongelmiin lapset saavat kulloisellakin ajanjaksolla.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Varsinaisestihan kirjoitelmassa ei tainnut olla kyse siitä että sadut tekisivät lapsista väkivaltaisia (tai tappajia), vaan:

Lainaus:
Tutkijat muistuttavat, että lasten valkokankaalla näkemät julmuudet pelottavat lasta ja voivat traumatisoida heitä pitkään.

Vanhempien tehtävä on arvioida kuinka rajua kamaa heidän lapsensa sietävät, ja valita ohjelmat sen mukaisesti. Muistan kun joskus kauan kauan sitten tuohtunut vanhempi kirjoitteli yleisönosastolla että Rölli-peikkoa ei saa näyttää televisiossa, koska hänen lapsena oli mokomaa säikähtänyt. Ehkäpä vanhemman olisi kannattanut katsoa se eka Rölli-jakso lapsensa kanssa yhdessä... Kun ja jos ei etukäteen tiedä mitä tuleman pitää. Jokatapauksessa yhden yksittäisen lapsen pelkotilojen vuoksi ei tietenkään voi oikein kaikkea fantasiamateriaalia vesittää halinalleiluksi, koska se ei sitten taas kiinnostaisi monia muita lapsia.

On väitetty milloin mistäkin asiasta että se turmelee lapset tai nuorison. Milloin on "saatanallinen" musiikki pakottanut lapsen tappamaan tai itsemurhaan, milloin väkivaltainen tietokonepeli saanut laittamaan väkeä kylmäksi. Voinee kuitenkin kysyä että olisiko pimahtamaan otollinen lapsukainen kuitenkin löytänyt tekosyyn/syyn toimilleen ihan mistä vaan.

Toisaalta voi kysyä että onko kaiken fiktiivisen materiaalin ihan pakko olla niin väkivaltaista. Luin juuri Avusta että näyttelijä Seela Sella kuulema katselee yömyöhään väsyneenä telkasta ihan mitä vaan, vaikka se materiaali siihen aikaan on sitä että kokoajan "murhataan ja paloitellaan ruumiita". Kyllähän sitä vähän hätkähtää kun alkaa miettimään että miten pitkälti "viihde" perustuukaan sille että toisen ihmisen keho pitää tuhota ja hänen elämänsä päättää lopullisesti. Voi myös kysyä että olemmeko kuolettaneet itsemme niin totaalisesti että mikään muu ei saa enää viiksikarvaakaan tässä länsimaisessa sivistyksessä värähtämäänkään, kuin murhanirhatappo. Tai voi kysyä sitäkin että olisiko sittenkin niin että aggressio on niin olennainen osa ihmiseläintä, että jos sellaiseen ei ole luonnollisia tilaisuuksia, niin vihakokemuksia pitää simuloida harmittomassa muodossa nautittavaksi.

Elämä harvemmin on mitään taskulämmintä ja puhtaaksi suodatettua. Sota-aikaan lapset leikkivät sotaleikkejään aidoilla välineillä, jos aikuiset eivät ehdi vahtimaan. Pitäisi varmaankin olla tyytyväinen jos suurin ongelma on viihteen "liika väkivaltaisuus", kun on edelleenkin paikkoja maailmassa missä kehon ja mielen vahingoittuminen ja kuolema päivittäin on täyttä totta.

Mitään vastauksia mihinkään kysymykseen en itse osaa pähkäillä, mutta aihe jokatapauksessa kiinnostaa.

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1475

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Rahanpesijä

Eihän kuole, kelju k. kojoottikin räjähtää tuusan paskaksi samassa filmissä ties kuinka monta kertaa ja meno eikun kiihtyy.

Ollaanko nyt vähän tiukkapipoja.  

Tajusin juuri miten absurdeilta normianimaatiot kuulostaisivat jos ne luettaisiin kuivana tekstinä kirjasta...

"Sudelta pullistuivat silmät päästä ja ne irtosivat kuopistaan, ja jäivät hetkeksi ilmaan leijumaan kun se näki oikein viehkeän naisen."

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Joo hei kauheeta. Kuolemaa ei ole ja elämä on ruusun terälehdillä käyskentelyä harmoniassa ympäröivän maailman kanssa. Näin pitää lapsia kasvattaa ja opettaa, pääsee helpommalla kun ei tarvitse itsen vanhempana ottaa kantaa ikäviin aiheisiin avoimesti vaan voi oikeastaan omaksua saman illuusion vähitellen itsekin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Luonto-ohjelmista oppii kyllä elämän tosiasiat. Tosin viaton lapsi saattaisi kyllä ihmetellä, kun kuulee että ihmisethän sitä luonnon draamaa kuvaavat, että miksei se kuvausryhmä tehnyt mitään kun esim. uhanalaisen lajin yksilö kitui kuolemanpartaalla ja ihmisen väliintulo olisi saattanut sen pelastaa.

Erityisesti ihmetyttää että jos ihminen on niin erinomainen tuhoamaan ja tappamaan, eläimiäkin, niin minkä takia sitten ne jotka eivät tuhoa ja tapa ovatkin niin avuttomia pikku paskoja etteivät muka mahda millekään mitään. Yhtäkkiä luonnon järjestystäkin pitääkin sitten kunnioittaa, eikä saa puuttua mihinkään - ja tuhannen kilometrin päässä kaadetaan viidakkoa niin että ryskyy...

Lapsille voisi opettaa tosiasioita, mutta voisi opettaa myös sellaistakin että vaikuttaakin voi, kunhan vaikuttaa hyvällä tavalla eli niin että lopputulos on parempi kuin se mistä lähdetään etenemään.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

Väkivallan ja tappamisen syöttäminen on hyvä aloittaa lapsille jo varhaisessa iässä niin he aikuisina ymmärtävät kuinka sotiminen tuo rauhan maan päälle.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Rousseau

Lapsille voisi opettaa tosiasioita, mutta voisi opettaa myös sellaistakin että vaikuttaakin voi, kunhan vaikuttaa hyvällä tavalla eli niin että lopputulos on parempi kuin se mistä lähdetään etenemään.

Yleensä noissa lastensaduissa onkin vahvoja opetuksia oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta jne.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
taucalm

Väkivallan ja tappamisen syöttäminen on hyvä aloittaa lapsille jo varhaisessa iässä niin he aikuisina ymmärtävät kuinka sotiminen tuo rauhan maan päälle.

Väkivaltaa ja tappamista ei poisteta maailmasta olemalla kertomatta siitä jälkikasvulle, joka ehkä omalta osaltaan voi vaikuttaa siihen tulevaisuudessa. Yleensä noissa lastensaduissa onkin vahvoja opetuksia oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta jne.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1322
Kosh
taucalm

Väkivallan ja tappamisen syöttäminen on hyvä aloittaa lapsille jo varhaisessa iässä niin he aikuisina ymmärtävät kuinka sotiminen tuo rauhan maan päälle.

Väkivaltaa ja tappamista ei poisteta maailmasta olemalla kertomatta siitä jälkikasvulle, joka ehkä omalta osaltaan voi vaikuttaa siihen tulevaisuudessa. Yleensä noissa lastensaduissa onkin vahvoja opetuksia oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta jne.

Mutta kuten Rousseau jo hienossa kommentissaan totesikin, esim. Grimmin satujen tarjoamat ratkaisumallit eivät välttämättä ole eettisesti kovin korkeatasoisia.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Kosh
taucalm

Väkivallan ja tappamisen syöttäminen on hyvä aloittaa lapsille jo varhaisessa iässä niin he aikuisina ymmärtävät kuinka sotiminen tuo rauhan maan päälle.

Väkivaltaa ja tappamista ei poisteta maailmasta olemalla kertomatta siitä jälkikasvulle, joka ehkä omalta osaltaan voi vaikuttaa siihen tulevaisuudessa. Yleensä noissa lastensaduissa onkin vahvoja opetuksia oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta jne.

Vähän kuten James Bondeissa? Sotiva Amerikka hyvä, sotiva Venäjä paha? Kaksinaismoralismia ja puhdasta aivopesua. Lapsille olisi hyvä mielipiteenmuokkauksen sijaan opettaa terveitä rauhaan kannustavia arvoja ja keinoja. Kuten esim. opettaa lapsia ajattelemaan sen sijaan, että opetetaan kuinka pitää ajatella.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Ueberweg
Kosh
taucalm

Väkivallan ja tappamisen syöttäminen on hyvä aloittaa lapsille jo varhaisessa iässä niin he aikuisina ymmärtävät kuinka sotiminen tuo rauhan maan päälle.

Väkivaltaa ja tappamista ei poisteta maailmasta olemalla kertomatta siitä jälkikasvulle, joka ehkä omalta osaltaan voi vaikuttaa siihen tulevaisuudessa. Yleensä noissa lastensaduissa onkin vahvoja opetuksia oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta jne.

Mutta kuten Rousseau jo hienossa kommentissaan totesikin, esim. Grimmin satujen tarjoamat ratkaisumallit eivät välttämättä ole eettisesti kovin korkeatasoisia.

Sadut ovat satuja.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
taucalm
Kosh
taucalm

Väkivallan ja tappamisen syöttäminen on hyvä aloittaa lapsille jo varhaisessa iässä niin he aikuisina ymmärtävät kuinka sotiminen tuo rauhan maan päälle.

Väkivaltaa ja tappamista ei poisteta maailmasta olemalla kertomatta siitä jälkikasvulle, joka ehkä omalta osaltaan voi vaikuttaa siihen tulevaisuudessa. Yleensä noissa lastensaduissa onkin vahvoja opetuksia oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta jne.

Vähän kuten James Bondeissa?

Ei se ole lasten satu vaan pikemminkin niitä aikuisten hittileffoja joihin piirrettyjä oli verrattu.

 

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat