Kommentit (9)

homer
Seuraa 
Viestejä391

Tuttu tulehduskipulääke ibuprofeeni lieventää särkyä ja kolotusta, mutta kenties sen hyödyt eivät jää vain siihen. Yhdysvaltalaiset tutkijat kertovat Plos Genetics -lehdessä, että aine pidentää ainakin hiivan, sukkulamadon ja banaanikärpäsen elinikää. Eliöt vaikuttivat myös terveemmiltä ibuprofeenin ansiosta.

Kokeissa eliöille annettiin ibuprofeenia suhteessa samanlaisia annoksia kuin ne, joita suositellaan ihmisille. Lääkitys toi 10–17 prosenttia normaalia pidemmän elämän. Ihmisellä se vastaisi jopa yli kymmentä lisävuotta.

Hiivassa ibuprofeeni heikentää solujen mahdollisuutta käyttää tryptofaania. Tätä aminohappoa on kaikkein eliöiden soluissa, myös ihmisen. Ihmisen tarvitsee saada sitä ravinnon mukana. Hyviä lähteitä ovat proteiinipitoiset ruoat.

Tutkijat eivät osaa vielä varmasti sanoa mekanismia, joka saa aikaan elinajan pidennyksen. Voi olla, että lievä tryptofaanin puutos aiheuttaa pienen solustressin, mikä tuo lisäaikaa eliölle. 

Tutkijat eivät ota kantaa siihen, voisiko ihminenkin saada lääkkeestä enemmän elinvuosia. He pitävät kuitenkin löytöä lupaavana askeleena ikääntymistä hidastavien lääkkeiden etsinnässä.

 --------------------------

Erittäin lupaava askel on se, jätetään avoimeksi kysymys, voisiko kyseessä olla jopa vanhenemista estävä lääke ja saadaan markkinoitua lisää lääkkeitä mummoille, joilla tulehduskipulääkkeiden aiheuttama mahasuolikanavan verenvuotoriski on huomattavasti suurempi kuin nuoremmilla.

Lääke tosiaan toimii, monissa tapauksissa pysähtyy vanheneminen kokonaan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on huolissaan särkylääkkeiden aiheuttamista kuolemista sekä muista terveyshaitoista.

Suomalaista tutkimustietoa särkylääkkeiden aiheuttamista kuolemantapauksista ei ole. Yhdysvalloissa asiaa on kuitenkin tutkittu ja tämän tutkimuksen tulosten perusteella Fimeassa on päätelty, että särkylääkkeet saattaisivat Suomessakin olla osallisina jopa noin 200–400 kuolemantapauksessa.

– Luku on hätkähdyttävän suuri, mutta sitä on vaikea osoittaa todeksi. Särkylääkkeet itsessään eivät tapa, mutta ne saattavat lisätä riskiä mahasuolikanavan verenvuotoon, joka taas voi aiheuttaa kuoleman, sanoo johtaja Erkki Palva Fimeasta.

Sisäinen verenvuoto on haittavaikutuksista vakavin, joskin särkylääkkeiden käytön tiedetään joissakin tapauksissa lisäävän myös sydäninfarktin riskiä.

Monimutkaiseksi asian tekee se, että ihmisten kyky sietää särkylääkkeitä saattaa vaihdella kovastikin. Se kuitenkin tiedetään varmasti, että haittavaikutusten riskiä lisäävät sekä apteekista reseptivapaasti saatavat että varsinaiset reseptilääkkeet.

Tutuista reseptivapaista lääkkeistä riskiä aiheuttavat esimerkiksi asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni sekä ketoprofeeni. Parasetamolia sisältävät valmisteet sen sijaan eivät lisää mahaverenvuodon riskiä.

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/218028

Sydänkohtauksesta kärsineet potilaat ovat vaarassa saada uuden kohtauksen tai kuolla käyttäessään ei-steroidaalisia tulehduskipulääkkeitä. Tilanne voi kehittyä vakavaksi jopa viikossa, kertoo Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus.

American Heart Associationin (AHA) tutkimuksessa käytiin läpi tiedot yli 83 000 tanskalaispotilaasta, joilla oli ollut sydäkohtaus. Heistä 42 %:lle oli määrätty ainakin yksi tulehduskipulääkekuuri. Potilailla, jotka käyttivät tiettyjä tulehduskipulääkkeitä viikon ajan, oli 45 % kohonnut riski saada uusi sydänkohtaus. Riski kasvoi 55 %:iin, kun lääkettä käytettiin kolme kuukautta.

Kaikki tulehduslääkkeet (mm. ibuprofeiini ja naprokseeni) aiheuttivat riskiä, mutta tutkijat havaitsivat suurimman riskin diklofenaakissa. Heidän arvionsa mukaan tulehduskipulääkkeet saattavat kasvattaa sydänkohtausten riskiä lisäämällä veren hyytymistä.

AHA:n mukaan tulehduskipulääkkeiden käytölle ei tässä valossa ole turvallista hoitoikkunaa ja nykysuositukset niiden käytöstä tulee tarkastaa.

http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=10542/type=1

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983

Kai tänne kuitenkin kohta avautuu ketju, josta saamme lukea suoltoa tutkimuksista särkylääkkeiden ihmeitätekevistä vaikutuksista. Eikä yhtään haittaa, vaikka tuloksia olisi saatu vain ameeboilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
homer
Seuraa 
Viestejä391

Eikös tämä ole sellainen ketju, avausviestinä Plos Genetics-lehdestä löytynyt uutinen.

Tiedetoimittaja olisi voinut kertoa haitoista uutisen lopussa, selvää pystyy ottaa asioista jos ei tiedä.

Lääkkeille yritetään keksiä uusia käyttötarkoituksia ja lisäksi yritetään keksiä uusia sairauksia, joita sitten hoidetaan lääkeaineilla, joilla on tai ei ole vaikutusta.

Varauksella kannattaisi suhtautua aina lääkkeiden markkinointiin.

homer
Seuraa 
Viestejä391

Tulehduskipulääkitystä käyttävistä 70–90 %:lle kehittyy etenkin hoidon alkuvaiheessa akuutteja eroosioita ja muita pinnallisia limakalvovaurioita mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen. Lääkityksen jatkuessa useamman viikon vauriot paranevat limakalvon adaptaation seurauksena osalla potilaista, ja niiden kliininen merkitys on ilmeisen vähäinen. Kroonistuneita pinnallisia limakalvoleesioita jää 30–50 %:lle tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjistä [17,18].

Noin 25 %:lle tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjistä kehittyy krooninen maha- tai pohjukaissuolihaava. Mahahaava, joka useimmiten sijaitsee antrumissa, on noin kaksi kertaa yleisempi kuin duodenaaliulkus. Ikä- ja sukupuolivakioituun normaaliväestöön verrattuna tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjillä on noin nelinkertainen riski saada mahahaava ja 2.5-kertainen pohjukaissuolihaavan vaara [18]. Yli 60-vuotiailla ulkusriski on jopa kuusinkertainen. Kaikista ulkustaudin henkeä uhkaavista komplikaatiotapauksista noin 60 %:a ja ulkustautiin liittyvistä kuolemantapauksista jopa 80 %:a on edeltänyt tulehduskipulääkkeiden käyttö.

http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo91740.pdf

Joo-o pitkää ikää, esimerkiksi liikunnan avulla, mikä vähentää usein tarvetta kipulääkkeiden syöntiin.

Jos lihaskunto on heikko, alkaa säryt.

Vierailija

Semmoisia juttuja olen kuullut että tulehduskipulääkkeet jarruttaisivat metabolisen oireyhtymän kehittymistä ja verisuonten plakkiutumista.

Metabolinen oireyhtymähän on 2-tyypin diabeteksen esiaste.

 

Vierailija

Tosin nuo "veren ohenemiset" ja mahahaavat tekevät sen ettei niitä lääkkeitä kannata mielin määrin popsia ihan syyttä suotta.

sripa
Seuraa 
Viestejä1

Onneksi olen allerginen tälle siedetyimmälle tulehduskipulääkkeelle, niin ei tarvi tälläkään asialla vaivata päätään, että ottaisko vaiko eikö ottais tuota "terveysvaikutteista" ainetta!

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
homer

Eikös tämä ole sellainen ketju, avausviestinä Plos Genetics-lehdestä löytynyt uutinen.

Tiedetoimittaja olisi voinut kertoa haitoista uutisen lopussa, selvää pystyy ottaa asioista jos ei tiedä.

Lääkkeille yritetään keksiä uusia käyttötarkoituksia ja lisäksi yritetään keksiä uusia sairauksia, joita sitten hoidetaan lääkeaineilla, joilla on tai ei ole vaikutusta.

Varauksella kannattaisi suhtautua aina lääkkeiden markkinointiin.

Voi olla, ettei tiedetoimittajan palkanmaksaja halua, että lääkemainoksen haitatkin tuodaan julki. Ihan samalla tapaa kuin autokauppiaan palkanmaksaja ei halua, että myyjät kertovat myös rehellisesti mitkä remontit odottavat, tai kuinka paljon reikiä maalilla peiteltiin ennen myyntiä.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat