Seuraa 
Viestejä391

Epäluottamus lisää dementian vaaraa. Kyseessä on juuri sosiaalinen epäluottamus, eli ihmisten keskinäinen käyttäytyminen. Tämä ilmenee Itä-Suomen yliopiston ja ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkimuksesta. Tulokset vahvistavat käsitystä, että elämänasenne ja luonteenpiirteet voivat vaikuttaa terveyteen.

Vastaavan tutkijan, dosentti Anna-Maija Tolppasen mukaan havainto epäluottamuksen yhteydestä dementiaan tuo uusia näkökulmia myös sairastumisen ehkäisyyn. Sosiaalinen epäluottamus on aikaisemmin liitetty muun muassa sydäntautien riskiin. Nyt tarkasteltiin ensimmäistä kertaa sen yhteyttä dementiaan.

Suurinta epäluottamusta osoittaneilla oli tutkimuksessa peräti kolme kertaa suurempi dementian riski kuin niillä, joilla epäluottamus oli vähäistä.

Tutkimuksessa oli mukana 1 449 henkilöä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa iältään keskimäärin 71-vuotiaita. Muut dementian riskitekijät, kuten korkea verenpaine, kolesterolitaso tai tupakointi eivät vaikuttaneet dementiariskiin, jota epäluottamus lisäsi.

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1418615640240.html

Epäluottamus on dementikolle tyypillistä käytöstä.

Kun esimerkiksi piilottaa tavaroita, eikä muista sitä, luulee helposti muita varkaiksi.

Väite "epäluottamus lisää dementian vaaraa", on aika erikoinen, sairauden oire aiheuttaa sairauden.

Lääketieteen nobel heille kuuluisi?

Kommentit (4)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Meikästä tuntuu, että tuossa haetaan sitä, että jos ihminen on persoonatyypiltään paranoidinen, niin hänellä on suurempi mahdollisuus sairastua dementiaan.

Ja ei, persoonatyyppi ei ole sama asia kuin persoonallisuushäiriöinen tai edes -piirteinen.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Sitä mietin, että onkohan tuolla paranoidisuudella ja aivosairauksilla mitään spesifiä yhteyttä? Meinaan että dementiahan voi johtua vaikka mistä muistisairauksiasta alkaen alzhemerista ja päättyen vitamiininpuutokseen. Että onko joku tietyn tyyppinen dementia todennäkösempi kuin joku toinen?

Mietin kun mun mummolla on alzheimer.

Hämmentää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat