Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Tänäaamuna lennätettiin pojan kanssa leijaa. Tuuli oli puskittaista ja välillä kovaa, toisinaan taas hetken tyveniä. Ei siis kuitenkaan aivan ihanteellinen leijan lennätysilma. Välillä leija nousi hienosti korkeuksiin ja pysyi siellä hetken kunnes syöksyin maahan. Toisinaan se teki hillitöntä kieppiä narunpäässä pyörien kuin näkymättömän akselin ympäri.

Mieleen tuli Vinsent Van Gogh ja pyörteet taivaalla. Joku lentäjä voisi varmaan noista kertoa paljonkin. Mieleen myös tuli ajatus  että kuinka Van Goh "näki" tai havaitsi nuo pyörteet kun meikäläinen ne nähdäkseen tarvitsi leijan?

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Kommentit (4)

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Kuka muistaa jutun taitelijanaisesta joka näkee värejä "sata" kertaa enemmän kuin normaali ihminen? Luin lehdestä hänestä, mutta en kuolemaksenikaan muista että missä se oli. Olisiko ollut jossain tallentumin sivuilla. Hänen silmiään oli tutkittu ja sieltä löytyi myös kolmannenlaisia soluja sauvasolujen ja tappisolujen lisäksi. Nämä uudet solut (joita kuulemma on joillain harvoilla ihmisillä) mahdollistaa näkemään valtavan värien loiston. Siinä missä normaalisti joku näkee vain vihreää niin tämä nainen näkee reunoilla myös kuultavaa ja lukemattomia muita värejä.

Aikaisemmin tätä ei olla uskottu, mutta nyt on todistetu että joilla ihmisillä noita soluja on.

Eli jos joku pystyy näkemään valtavia väriskaaloja niin pystyisikö joku muu näkemään myös pyörteilyä ilmassa ja ilman "liikettä". Todellisuudessahan taivas ei ole tasainen vaan ilmamassat liikkuu siinä koko ajan. Myös linnut näkee paljon enemmän kuin me.

Mistä Van Gogh älysi maalata nuo pyörteet?

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010
Sepi
Tetrakromaattinen värinäkö: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tetrakromaattinen_v%C3%A4rin%C3%A4k%C3%B6 Kuultava ei ole väri vaan läpinäkyvä. Ilman pyörteilyn näkee esimerkiksi ympäristöään kuumempien kohteiden yllä valon taittumisen eroista johtuen.

Tänks, tuo se taitaa olla vaikka siinä lehtijutussa ei mainitukkaan sitä tuolla nimellä.

Vaikuttais olevan kuitenkin kohtalaisen yleistä jos 2-3 prosenttia naisista näkee noin. 
Veikkaan että tällä palstalla varmaan joka toinen. Hih!

Van Gogh käytti paljon kelttaista oli mieltynyt siihen. Nyt se keltanen väri tummuu koska siihen oli sekoitettu rautaoksidia (?).

Tuo kuumuus on kyllä hyvä pointti. Olisiko mitään muuta syytä? Muistelen että Gogh olisi nimenomaan kiistellyt taiteilijaystävänsä kanssa taivaan maalaamisesta ja sen pyörteitä. (Kaveri maalasi taisen lattanan). Olen saannut sen käsityksen että hän näki pyörteilyä kaiken aikaa. Ja ihmetteli kuinka joku näkee taivaan tasaisena.

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat