Seuraa 
Viestejä78

Olemme kasvattaneet täällä Kustavissa monenlaista.

Paras juures ja tuottoisa on maa artisokka, jota voi kerätä maasta täällä lähes

vuoden ympäri, kun täällä lauhaa meren rannalla.

Syksyllä myöhään aina joulukuu ja aikaisin keväällä, heti kun maa sulaa, saa satoa.

Kansan tautimme on diabetes ja tämä juures sopii kaikille.

Peruna, se tekee sokeria, mutta maa artisokka toimii toisin elimistössä.

On satoisa ja erittäin helppoa kasvattaa, onnistuu missä vain..

Maa artisokka;

Vuoden vihannes;

http://www.maatiainen.fi/tekstit/maa-artisokka.htm

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Juurekset/Maa-artisokka

http://www.novelle.fi/makuelamyksia/maa-artisokka-yllattaa-mullan-alla-ja-ruokapoydassa/

jne

Mahtavia herkkuja saa maa artisokasta.

Oma resepti;

-Maa artisosokkaa n 200-300 Gr ja pestään puhtaaksi, ei kuorita.

Pilkotaan pieneksi.

-Itse kerättyä ja kuivatettua suppilovahveroita n 1-1,5dl

-Vettä n 7-10dl

-Kermaa 2dl, tai maitoa, kevyt maitoa, rasvatonta, laktoositonta maitoa..

Keitetään n 10-20min minuutia ja lisätään Koskenlaskija juustoa, joita monia.. maun

mukaan n 100-150Gr tai muuta juustotuotetta tms mielikuvituksen mukaan..

Kiehautetaan ja sen jälkeen soseutetaan pikasekoittajalla.

Siinä on Gurmee sosekeitto, viiden tähden !

Monessa muodossa syömme maa artisokkaa ja se on herkku !

pentti

Kommentit (18)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Palsternakat ovat minun lempijuureksiani, käyvät niin moneen ruokaan ja ovat ihanan aromikkaita. Ovat myös helppoja kasvattaa, kun ovat niin vahvoja kasvamaan, että päihittävät rikkaruohot.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

^Palsternakat on kyllä hyviä. Keitossa vaan pitää olla varovainen, jos keittää liikaa niin menee limaseksi.

Minusta paras juures on kuitenki pottu. Sitä oon tottunut syömään ja laittamaan. Se on monikäyttönen ja helppo. Tuttu ja turvallinen.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Nauriiseen en ole oikein hurahtanut vielä. Miten valmistat sitä, Kosh? (Minulla on mielikuva, että se olisi vähän kitkerä?) Nuotiolla haudutetuista nauriiden herkullisuudesta ole lukenut, voisiko sähköuunissa tehdä jotain vastaavaa, savustuspussissa ehkä?

Bataatti on myös hieno juures, vaikkei kotimainen olekaan. Bataatti-lanttumuusia tein viimeksi, mausteina pikkuisen siirappia, kasvisliemikuutio ja appelsiinkinkuorta. Että osasi olla hyvää. Olen alkanut laittamaan bataattia perunan sijaan esimerkiksi kalasoppaan, tulee paremman makuista, ja ehkä terveellisempääkin (?) (flavonoidien takia).

Sellerikin on monikäytöinen. Kaikenlaisissa keitoissa aivan erinomainen. Sitä voi lisätä erilaisiin muuseihin, patoihin, (keitettynä) salaatteihin, ja ties mihin. Muistaakseni olen joskus tehnyt selleripihvejäkin. Soveltuisikohan selleri raakana mihinkään, vai onko siinä nitraatteja tms. nk. raa'assa punajuurissa?

Ai niin, punajuuri on yksi lempijuureksistani. Siitä on moneksi. Viimeksi lisäsin sitä täysjyvärisottoon mm. tofun, maissin, timjamin kanssa. Ranskalaisittain marinoidut (oliiviöljy, balsamico, ehkä valkosipuli, sipuli ja mustapippuri), vähässä vedessä keitetyt lohkot ovat ehkä parasta, ja helppoja tehdä.

Lanttua käytän paljon, ei niinkään herkullisuuden kuin sen takia, että se on huokeaa ja olettaisin terveellisempää kuin peruna. Ihan hyvää siitä tulee monenlaisissa keitoissa, padoissa, muuseissa.

Porkkana on monikäyttöinen, mutta laatu vaihtelee aika paljon, mikä korostuu raakana (ja tietty kuorittuna) syödessä.

Punajuurta (ja monia muitakaan juureksia esim. perunaa) ei edes välttämättä tarvise kuoria silloin kun ne keittää, kunhan ottaa päät pois ja huonot kohdat. Sillä lailla niitä tulee käytettyä useammin.

Uunijuurekset lihakimpaleen seuraksi ovat herkkua, esimerkiksi valkosipulilla, rosmariinilla maustettuna

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
BCK

Nauriiseen en ole oikein hurahtanut vielä. Miten valmistat sitä, Kosh? (Minulla on mielikuva, että se olisi vähän kitkerä?) Nuotiolla haudutetuista nauriiden herkullisuudesta ole lukenut, voisiko sähköuunissa tehdä jotain vastaavaa, savustuspussissa ehkä?

Kenties savuaromikin voi tuoda lisänsä, mutta pitkä haudutus sinänsä toimii kuten useimilla juureksilla, eli tuo makeutta ja pehmentää rakennetta. Nauriista saa oikein hyviä kun esim. kovertaa sen päälle kolon, johon laittaa voisilmän ja sitten kietoo foliolla nyyteiksi, joita hauduttelee pitkään uunissa.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

penni
Seuraa 
Viestejä5436

Varsiselleri on ihan ihan ykköstavaraa salaateissa, (tuo Vatkaimen kuva). Onhan se Waldorfin salaatin ehdoton osa.

Juuriselleri menee raasteena erinomaisesti.

Oho. Katsoin piruuttani Wikistä. Juuriselleri on Waldorfin salaatin alkuperäinen osa. 

Look out buddy, Noah’s coming, Jesus, man, what did you do?

penni
Seuraa 
Viestejä5436

Kun teen kanakeittoa niin kaikkia juureksia vaan ja paljon, punaajuurta tosin en ole laittanut, värin takia. Lanttua, naurista, juuriselleriä, fenkolia, sipulia, porkkanaa, valkosipulia paljon. Oikeastaan ihan sama mitä kaupan hyllyltä sinne poimii. Kaikki toimii. 

Look out buddy, Noah’s coming, Jesus, man, what did you do?

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä17524

Paistoin eilen punajuuria.

- Tuoreet punajuuret kuoritaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi

- Kieritellään viipaleet korppujauhossa ja maustetaan suolalla

- Paistetaan runsaassa voissa n. 15 min kunnes pinta rapea ja sisus pehmeä.

Halpaa, helppoa ja hyvää.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

^^Isoäitini teki tuollaisia punajuuripihvejä, olivat herkullisia. (Itse en ole saanut aikaiseksi yhtä hyviä, mistä lie johtunut.) Myös hänen tekemänsä porkkanamuhennos oli hyvää.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1322
Pseudohippi

Paistoin eilen punajuuria.

- Tuoreet punajuuret kuoritaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi

- Kieritellään viipaleet korppujauhossa ja maustetaan suolalla

- Paistetaan runsaassa voissa n. 15 min kunnes pinta rapea ja sisus pehmeä.

Halpaa, helppoa ja hyvää.

Hieman epäilen, mahtaako punajuuriviipaleiden korppujauholeivitys onnistua ilman kanamunaa.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä17524
Ueberweg
Pseudohippi

Paistoin eilen punajuuria.

- Tuoreet punajuuret kuoritaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi

- Kieritellään viipaleet korppujauhossa ja maustetaan suolalla

- Paistetaan runsaassa voissa n. 15 min kunnes pinta rapea ja sisus pehmeä.

Halpaa, helppoa ja hyvää.

Hieman epäilen, mahtaako punajuuriviipaleiden korppujauholeivitys onnistua ilman kanamunaa.

Soppii, soppiihan sitä epäillä. Mutta tankki se on.

Sinänsä voisi kyllä noita joskus kokeilla "oikean" leivityksen kanssa, että mukana olisi myös kananmuna ja vehnäjauho. Mutta kun nyt tuli noita tehtyä tuollaisena taas, vaikka edelliskerrasta ei ole kun joku 30 vuotta niin menihän ne munattomanakin.

 

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Kokeilin tehdä tuolla Pseudohipin reseptillä punajuuripihvejä, kiitoksia vaan reseptistä, ja tuli parempia kuin aiemmat tekeleeni. En muista tarkkaan miten aiemmin niitä väsäsin, mutta ehkä syynä parempaan makuun oli korppujauhot (vehnäauhojen sijaan?), voi (oliiviöljyn sijaan?) tai raa'at punajuuriviipaleet ja hidas kypsytys (sen sijaan, että esilämmittäisi niitä mikrossa). Suolaa en lisännyt, mutta en sitä kaivannutkaan, kun muussa ruoassa oli suolaa.

Ei minulla ainakaan kädet värjääntyneet punajuurimehusta. Ja vaikka värjäytyisikin, niin eihän se vaarallista ole, ja pian pesuissa haalenee. Taidetta harrastaessa yksi kikka estää öljyvärin tarttumisen käsiin: kädet rasvataan käsivoiteella ennen taiteilua. Silloin on puhdistaminen helpompaa. Ehkä tässä tapauksessa voisi hieroa käsiin vaikka oliiviäljyä tai voita, niin ei tule makua ruokiin?

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Hyvä kikka tuo rasvaaminen. Epäilen vaan että sitten mulla ei pysy käsissä puukko ja punajuuri. Rasva vois toimia jonkun helpommin kuorittavan juureksen kanssa. Mutta aion kuitenkin kokeilla tuota joka tapauksessa.

Hämmentää.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tosiaan, veitsi voi lipsua. Mitäs jos vaikka rasvaisi varttituntia ennen, ja huuhtelee kädet juuri ennen kuin alkaa pilkkomaan? 

Itse harvemmin nykyään kuorin punajuuria, nipsaisen vain päät pois ja huonot kohdat, ja pesen hyvin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat