Seuraa 
Viestejä78
Liittynyt9.12.2014

Olemme kasvattaneet täällä Kustavissa monenlaista.

Paras juures ja tuottoisa on maa artisokka, jota voi kerätä maasta täällä lähes

vuoden ympäri, kun täällä lauhaa meren rannalla.

Syksyllä myöhään aina joulukuu ja aikaisin keväällä, heti kun maa sulaa, saa satoa.

Kansan tautimme on diabetes ja tämä juures sopii kaikille.

Peruna, se tekee sokeria, mutta maa artisokka toimii toisin elimistössä.

On satoisa ja erittäin helppoa kasvattaa, onnistuu missä vain..

Maa artisokka;

Vuoden vihannes;

http://www.maatiainen.fi/tekstit/maa-artisokka.htm

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Juurekset/Maa-artisokka

http://www.novelle.fi/makuelamyksia/maa-artisokka-yllattaa-mullan-alla-ja-ruokapoydassa/

jne

Mahtavia herkkuja saa maa artisokasta.

Oma resepti;

-Maa artisosokkaa n 200-300 Gr ja pestään puhtaaksi, ei kuorita.

Pilkotaan pieneksi.

-Itse kerättyä ja kuivatettua suppilovahveroita n 1-1,5dl

-Vettä n 7-10dl

-Kermaa 2dl, tai maitoa, kevyt maitoa, rasvatonta, laktoositonta maitoa..

Keitetään n 10-20min minuutia ja lisätään Koskenlaskija juustoa, joita monia.. maun

mukaan n 100-150Gr tai muuta juustotuotetta tms mielikuvituksen mukaan..

Kiehautetaan ja sen jälkeen soseutetaan pikasekoittajalla.

Siinä on Gurmee sosekeitto, viiden tähden !

Monessa muodossa syömme maa artisokkaa ja se on herkku !

pentti

Sivut

Kommentit (18)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Palsternakat ovat minun lempijuureksiani, käyvät niin moneen ruokaan ja ovat ihanan aromikkaita. Ovat myös helppoja kasvattaa, kun ovat niin vahvoja kasvamaan, että päihittävät rikkaruohot.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

^Palsternakat on kyllä hyviä. Keitossa vaan pitää olla varovainen, jos keittää liikaa niin menee limaseksi.

Minusta paras juures on kuitenki pottu. Sitä oon tottunut syömään ja laittamaan. Se on monikäyttönen ja helppo. Tuttu ja turvallinen.

Hämmentää.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Nauriiseen en ole oikein hurahtanut vielä. Miten valmistat sitä, Kosh? (Minulla on mielikuva, että se olisi vähän kitkerä?) Nuotiolla haudutetuista nauriiden herkullisuudesta ole lukenut, voisiko sähköuunissa tehdä jotain vastaavaa, savustuspussissa ehkä?

Bataatti on myös hieno juures, vaikkei kotimainen olekaan. Bataatti-lanttumuusia tein viimeksi, mausteina pikkuisen siirappia, kasvisliemikuutio ja appelsiinkinkuorta. Että osasi olla hyvää. Olen alkanut laittamaan bataattia perunan sijaan esimerkiksi kalasoppaan, tulee paremman makuista, ja ehkä terveellisempääkin (?) (flavonoidien takia).

Sellerikin on monikäytöinen. Kaikenlaisissa keitoissa aivan erinomainen. Sitä voi lisätä erilaisiin muuseihin, patoihin, (keitettynä) salaatteihin, ja ties mihin. Muistaakseni olen joskus tehnyt selleripihvejäkin. Soveltuisikohan selleri raakana mihinkään, vai onko siinä nitraatteja tms. nk. raa'assa punajuurissa?

Ai niin, punajuuri on yksi lempijuureksistani. Siitä on moneksi. Viimeksi lisäsin sitä täysjyvärisottoon mm. tofun, maissin, timjamin kanssa. Ranskalaisittain marinoidut (oliiviöljy, balsamico, ehkä valkosipuli, sipuli ja mustapippuri), vähässä vedessä keitetyt lohkot ovat ehkä parasta, ja helppoja tehdä.

Lanttua käytän paljon, ei niinkään herkullisuuden kuin sen takia, että se on huokeaa ja olettaisin terveellisempää kuin peruna. Ihan hyvää siitä tulee monenlaisissa keitoissa, padoissa, muuseissa.

Porkkana on monikäyttöinen, mutta laatu vaihtelee aika paljon, mikä korostuu raakana (ja tietty kuorittuna) syödessä.

Punajuurta (ja monia muitakaan juureksia esim. perunaa) ei edes välttämättä tarvise kuoria silloin kun ne keittää, kunhan ottaa päät pois ja huonot kohdat. Sillä lailla niitä tulee käytettyä useammin.

Uunijuurekset lihakimpaleen seuraksi ovat herkkua, esimerkiksi valkosipulilla, rosmariinilla maustettuna

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Liittynyt16.3.2005
BCK

Nauriiseen en ole oikein hurahtanut vielä. Miten valmistat sitä, Kosh? (Minulla on mielikuva, että se olisi vähän kitkerä?) Nuotiolla haudutetuista nauriiden herkullisuudesta ole lukenut, voisiko sähköuunissa tehdä jotain vastaavaa, savustuspussissa ehkä?

Kenties savuaromikin voi tuoda lisänsä, mutta pitkä haudutus sinänsä toimii kuten useimilla juureksilla, eli tuo makeutta ja pehmentää rakennetta. Nauriista saa oikein hyviä kun esim. kovertaa sen päälle kolon, johon laittaa voisilmän ja sitten kietoo foliolla nyyteiksi, joita hauduttelee pitkään uunissa.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

penni
Seuraa 
Viestejä4636
Liittynyt15.4.2011

Varsiselleri on ihan ihan ykköstavaraa salaateissa, (tuo Vatkaimen kuva). Onhan se Waldorfin salaatin ehdoton osa.

Juuriselleri menee raasteena erinomaisesti.

Oho. Katsoin piruuttani Wikistä. Juuriselleri on Waldorfin salaatin alkuperäinen osa. 

penni
Seuraa 
Viestejä4636
Liittynyt15.4.2011

Kun teen kanakeittoa niin kaikkia juureksia vaan ja paljon, punaajuurta tosin en ole laittanut, värin takia. Lanttua, naurista, juuriselleriä, fenkolia, sipulia, porkkanaa, valkosipulia paljon. Oikeastaan ihan sama mitä kaupan hyllyltä sinne poimii. Kaikki toimii. 

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä13828
Liittynyt27.11.2006

Paistoin eilen punajuuria.

- Tuoreet punajuuret kuoritaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi

- Kieritellään viipaleet korppujauhossa ja maustetaan suolalla

- Paistetaan runsaassa voissa n. 15 min kunnes pinta rapea ja sisus pehmeä.

Halpaa, helppoa ja hyvää.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

^^Isoäitini teki tuollaisia punajuuripihvejä, olivat herkullisia. (Itse en ole saanut aikaiseksi yhtä hyviä, mistä lie johtunut.) Myös hänen tekemänsä porkkanamuhennos oli hyvää.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008
Pseudohippi

Paistoin eilen punajuuria.

- Tuoreet punajuuret kuoritaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi

- Kieritellään viipaleet korppujauhossa ja maustetaan suolalla

- Paistetaan runsaassa voissa n. 15 min kunnes pinta rapea ja sisus pehmeä.

Halpaa, helppoa ja hyvää.

Hieman epäilen, mahtaako punajuuriviipaleiden korppujauholeivitys onnistua ilman kanamunaa.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä13828
Liittynyt27.11.2006
Ueberweg
Pseudohippi

Paistoin eilen punajuuria.

- Tuoreet punajuuret kuoritaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi

- Kieritellään viipaleet korppujauhossa ja maustetaan suolalla

- Paistetaan runsaassa voissa n. 15 min kunnes pinta rapea ja sisus pehmeä.

Halpaa, helppoa ja hyvää.

Hieman epäilen, mahtaako punajuuriviipaleiden korppujauholeivitys onnistua ilman kanamunaa.

Soppii, soppiihan sitä epäillä. Mutta tankki se on.

Sinänsä voisi kyllä noita joskus kokeilla "oikean" leivityksen kanssa, että mukana olisi myös kananmuna ja vehnäjauho. Mutta kun nyt tuli noita tehtyä tuollaisena taas, vaikka edelliskerrasta ei ole kun joku 30 vuotta niin menihän ne munattomanakin.

 

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat