Seuraa 
Viestejä1762

Olen tullut siihen käsitykseen, että perintöveroa pitäisi uudistaa. Mutta miten?

Koska yhteiskuntamme pyrkii yhä suurempaan tasa-arvoistumiseen ja oikeudenmukaisuuteen, ehdotan seuraavaa ratkaisua, jonka pitäisi kelvata myös niille joiden mielestä perintöverotus on liian ankaraa.

Lähtöolettama on, että perintöveron tuotto on lähes merkityksetön tulonlähde valtiontaloudelle, paitsi tietenkin hyvin persaukisina kausina, kuten juuri nyt, ja tulevaisuudessa.

Ehdotankin, että perintöveron taso puolitetaan ja kerätty raha rahastoidaan. Huonoina aikoina (muut verotulot eivät kasva kansantaloutta ripeämmin) rahastosta voidaan jakaa esim. 20% osuus vuosikertymästä valtiolle avustuksena. Joka vuosi kuitenkin jaetaan rahastosta "kvasiperintöä" niille joiden lähisukulainen on kuollut, mutta jaettavaa perintöä ei jäänyt. Näin periminenkin tulisi tasa-arvoisemmaksi.

Valtio saisi tarvittaessa jonkunverran, perilliset 50% huojennuksen nykytilanteeseen, ja yleensä osattomat pääsisivät jaolle.

Miltä kuulostaa?

Kommentit (2)

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Perintöverotus on itse asiassa hyvinkin asiallinen keskustelunaihe ja sen uskoisi herättävän kiinostusta laajemminkin. Suomi on siinä mielessä naapureihinsa verrattuna mielenkiintoinen maa että sillä on ainoana käytössä perintövero (tällä tarkoitan Viroa, Ruotsia ja Norjaa, erittäin kyseenalainen tietoni venäjästä on ettei sielläkään olisi??).

Käytännössä valtio siis kuppaa kansalaisiltaan valtavasti rahaa enemmän kuin vertailukelpoisissa naapureissa ja tämä taas tulee vaikuttamaan kansan ostovoimaan ja varallisuuteen Suomea alasajavasti, mutta mitäpä näistä kun hyvät ajatukset, absoluuttinen idiotismi ja pullea virkamiehistö kaipaavat rahaa. Nythän mm professorityöryhmä on ehdottanut ruuan alv-korotusta, sieltä kuulemma saadaan takuuvarmasti lisää rahaa valtiolle (tässä kohtaa valtava naamapalmu)

Mielestäni perintöveron voisi säilyttää, mutta tavalliset ihmiset jotka perivät vaikkapa vanhempiensa talon tai kesämökin voisi vapauttaa tästä, tyyli voisi olla vaikkapa että alle 300 000 euron perintö on verovapaa ja siitä ylöspäin vero nousee progressiivisesti, kiinteää omaisuutta kohdeltisiin kevyemmin ja rahaa/osakkeita rajummin. Edelleenkin kaukaisemmalta sukulaiselta tuleva perintö voisi olla nykyisen verotuksen kaltainen (poikkeuksena vaikkapa erityisen läheinen sukulainen kuten orpolapsen elättäjä tms)

Nykyinen järjestelmä on puhdas pakkopummaussysteemi (entisten lisäksi) ja iskee pahiten köyhempään kansanluokkaan joka joutuu myymään perintönsä voidakseen maksaa verot, jännä kyllä demareita ei tämäkään asia ole koskaan kiinnostanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat