Kommentit (6)

deezee
Seuraa 
Viestejä1643

Voisiko olla kuitenkin mahdollista, että koskapa kivun myötäeläminen on stressaavaa, niin sitä ei tee mielellään vieraiden takia. Läheisten kohdalla sellaisen vaivan näkeminen tuntuu mielekkäämmältä.

Jos stressireaktiota heikennetään, myötäeläminen ei tunnukaan niin pahalta, ja kivun myötäelämiseen liittyvän epämukavan tunteen pystyy kokemaan helpommin myös vieraiden kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Kapsky

Empatia on turha evoluution jäänne, joka on jäämässä pois ihmisen seuraavassa versiossa, jota uutuutta pelkäävät kutsuvat "aspergeriksi."

Esimerkiksi parisuhteessa ja lastenkasvatuksessa tarvitaan empatiaa, ja monissa muissakin sosiaalisen kanssakäymisen muodoissa, varsinkin yhteistyössä. Parisuhde, lastenkasvatus, yhteistyö ovat taanneet ihmiselle huiman menestyksen lajina. Parisuhteessa (tai monisuhteessa, tai yhteisöllisesti) ihminen pystyy paremmin kasvattamaan lapset kuin yksinäään pystyisi. Pitkä lapsuus takaa ihmiselle suuren tieto- ja taitomäärän, mikä tekee toiminnasta älykkäämpää, ja tiedon siirtämiseen eli opettamiseen tarvitaan empatiakykyä. Yhteistyön avulla ihmiset pystyvät älykkäämpään toimintaan kuin yksinään. Sekä kasvatuksen että yhteistyön avulla ihmiset pystyvät myös siirtämään kulttuurivälitteistä tietoa, mikä osaltaan tekee ihmisen toiminnasta älykkäämpää. Ovatko tällaiset toiminnot takaava empatiakyky todellakin mielestäsi "turha evoluution jäänne"?

Vierailija

Tuliko jollekkin yllätyksenä että ihminen tuntee myötätuntoa "läheisiään" kohtaan enempi kuin ventovieraita?

Sitä minä vaan että tarviiko tuommosenkin asian toteamiseen tutkimuksen?
 

Neutroni
Seuraa 
Viestejä34059
BCK
Kapsky

Empatia on turha evoluution jäänne, joka on jäämässä pois ihmisen seuraavassa versiossa, jota uutuutta pelkäävät kutsuvat "aspergeriksi."

Esimerkiksi parisuhteessa ja lastenkasvatuksessa tarvitaan empatiaa, ja monissa muissakin sosiaalisen kanssakäymisen muodoissa, varsinkin yhteistyössä.

Eipä tuo liene aspergerien ongelmia, ainakaan miesten. Mutta luulen, että tuo mutaatio nousee juuri siitä syystä valtavirraksi vasta sen jälkeen, kun keksitään lapsitehdas.

 

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Lainaus:
Kokeissa toisilleen tuntemattomat opiskelijat upottivat kättään jääkylmään veteen, ja tutkijat selvittivät, miten koehenkilöt suhtautuivat toistensa kokemaan kipuun.

Jos kuulisin että ihminen, kuka hyvänsä, on polttanut pahasti itsensä, olisin tukka pystyssä kauhusta ja suhtautuisin sen mukaisesti. Koska se on kammottavin kiputila mitä voin kuvitella, tottahan toki emppaisin ja symppaisin, koska en itse halua sitä kokea - enkä täten halua kenenkään muunkaan kokevan.

Mutta jos joku uittaisi kättään jäävedessä ja parkuisi sitä miten nyt sattuu, niin en valitettavasti tuntisi yhtään mitään. Tämä sen takia että se on kipu joka menee ohi, eikä se käsi siitä touhusta vahingoittunut, jos ei sitä siellä dipattu niin kauan että tulee oikeasti vaurio. Ja eihän kokeissa niin tehdä, paitsi natsi-Saksassa.

En ylipäätään oikein ymmärrä miten esim. angleilla (tv-ohjelmien perusteella) tuntuu olevan ihan hirveä tuskatila heti kun vain puhutaankin kylmyydestä. En minäkään palella tykkää ja kipua suorastaan vihaan, mutta miksi jääpalojen kanssa lotraaminen olisi jotenkin erityisen järkyttävä kokemus?

Luulisi ihmisten erottavan toisistaan sellaiset seikat kuin "väliaikainen" ja "pysyvä".

***

Enpä usko että Asperger-piirteisyys leviää ja muuttuu valtavirraksi. Uskon että ko. piirteen omaavia ihmisiä lisääntyminen kiinnostaa vähemmän kuin normaaleita, joten tuskinpa lisääntyvät mahdottomissa määrin. Eiköhän se pysy jotakuinkin marginaalissa, kuten homouskin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat