Kommentit (10)

Vierailija

Mehiläiset ovat kyllä melko mahtavia, mutta kalpenee lähes kaikessa serkuilleen ja ikuisille vihollisilleen muurahaisille. Eroa näiden kahden mesipistiäisen välillä voisi kuvata niin että muurahaiset ovat saksalaisia ja mehiläiset etelä-eurooppalaisia (italia, kreikka, espania ym.). Kyllä Fiat ja Seat autoja ovat, mutta eivät mersuja, bemareita tai audeja. Myös tanssi on kuin luolamiesten murahtelua tai alkeellista viittomakieltä verrattuna muurahaisten kemialliseen etäkieleen tai hyvin informatiiviseen ja intiimiin direct connectiin tuntosarvilla.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Mielenkiintoinen artikkeli, jossa oli uuttakin tietoa minulle.

Miten kuningattaret pitävät keräämänsä siittiöt elossa siittiösäiliössään muutaman vuoden ajan? Lilluvatko siittiöt jonkinlaisessa nesteessä, saavatko ne ravintoaineet suoraan solukalvonsa läpi? Vaipuvatko ne horrokseen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä36908

Eräillä muurahaislajeilla on tosiaan isompia ja monimutkaisempia yhteiskuntia ja erikoistuneempia työläisiä kuin mehiläisillä. Mutta Minijehovalla on pari asiavirhettä. Muurahaiset eivät ole mesipistiäisiä (Apoidea), vaan niiden heimo Formicidae kuuluu ampiaisten yläheimoon Vespoidea. Ja minä en ainakaan tiedä yhtään mehiläis- ja muurahaislajia, joilla olisi merkittävä vihollisuussuhde. Mehiläiset eivät ole petoja ensinkään ja siten vähääkään kiinnostuneita muurahaisista. Muurahaiset eivät hyökkää mehiläispesiin, vaikka hunaja ja mehiläistoukat epäilemättä olisivat haluttua ravintoa niille, ja erakkona elävät mehiläisetkin ovat lentävinä vaikeita saaliita. Varmaan niiden toukkia jää joskus muurahaisten saaliiksi, mutta "ikuiset viholliset" on aika rajusti sanottu. Ampiaiset (Vespidae), varsinkin isot ja vahvat Herhiläiset (Vespa), voivat käydä ryöstöretkillä mehiläispesissä. En tiedä, löytyykö jostain muualta maailmasta merkittävämmän vihollisuussuhteen omaavia lajipareja.

Vierailija

" En tiedä, löytyykö jostain muualta maailmasta merkittävämmän vihollisuussuhteen omaavia lajipareja."

Muurahaiset ja termiitit eivät viihdy samoissa maisemissa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36908
BCK
Google tietää kertoa, että kyllä muurahaiset (punaiset ja mustat) ovat iso vihollinen mehiläisille,

OK, kai ne jossain päin maailmaa ovat. Se olisikin varsin erikoista, että muurahaiset eivät missään käyttäisi niin ilmeistä ravintolähdettä. En vain ole kuullut moisesta.

Tuo lähde tosin väitti hunajaa varastelevan muuten harmittoman pääkallokiitäjänkin mehiläisten viholliseksi. En löytänyt tietoa, minkä maalainen tuo sivusto oli, mutta ainakin Euroopassa se on ollut monta vuosikymmentä hyvin harvinainen laji, jonka lisääntymisen mantereellamme kasvimyrkytykset estävät hyvin tehokkaasti (se syö pääasiassa tehoviljeltyjä kasvilajeja) ja jolla ei varmasti ole ollut mitään taloudellista vaikutusta mehiläispesiin (kiitäjä syö ehkä gramman hunajaa ja lähtee pois).

Vierailija

Kennoston rakenne perustuu siis vahan ominaisuuksiin. Normaalissa lämpötilassa vaha on kiinteää, mutta lämmitettäessä se pehmenee ja muokkautuu. Tämän takaavat vahan sisältämät yli 300 erilaista yhdistettä, jotka tekevät siitä notkeaa samaan tapaan kuin kuumentaminen lasista

9. Pesän sisäpintaa verhoaa kittivaha. Se on tehokas kemiallinen puolustuslinja tauteja vastaan, sillä se sisältää runsaasti antibioottisia yhdisteitä. Kittivahan mehiläiset valmistavat puiden silmusuomujen hartsista, johon ne sekoittavat vahaa ja muita rauhaseritteitään.

 

Täällä taikamaassa on tapana syödä hunajan ohella nuo pesät. Eli mehiläispesä leiktaan pieniksi kuutioiksi ja palanen tungetaan suuhun. Sitä imeskellään, pureskellaan ja ylijäämä sylkäistään veke, mikäli jotain jäi.

Eli meden lisäksi mukana menee tuota mehiläisvahaa. 

En yhtään ihmettele että hunajaa on historiassa käytetty lääkkeenä.

 

Jotkut kuulemma kuitenkin saa hunajasta tulehdusreaktion. Eli reagoiko elimistö vahaan tai hunajaan allergisesti vai onko sillä tulehdusreaktiolla nimenomaan se paratava vaikutus?

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

^^ Luonnonhartsi (mehiläiskennojen raaka-aine) saattaa olla voimakkaasti allergisoiva aine, se ehkä voisi selittää tulehdusreaktion.

Hesux
Seuraa 
Viestejä1

"Kun mehiläinen lentää, sen siivet keräävät hankaussähköä. Kukkaan laskeuduttua lataus siirtyy kasviin ja purkautuu siitä hiljalleen maahan. Kun seuraava kerääjä saapuu kukkaan, se aistii tuntosarvillaan jännitekentän voimakkuuden ja päättelee siitä, milloin kukassa on vierailtu ja ovatko mesivarastot ehtineet täyttyä."

Tämä kuulostaa nyt hieman exsoottiselta. Mitähän tässä oikeasti tapahtuu? Jos lataus on purkautunut maahan niin ei pitäisi olla jäljellä jännitekenttääkään, vai ymmärränkö tämän jotenkin väärin? Eikä pieniin siipiin kun voi saada vain pienen varauksen. Onkohan kukassa omaa varausta?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat