Seuraa 
Viestejä6960

Yle Areena: Tiededokumentti: Toiset aivomme

Vähän arvoin, kuuluisiko tämä aloitus Lääketiede ja terveys-osioon vai tänne Psykologia, aivot ja aistit, asiathan liittyvät osittain molempiin. Pistin sitten tänne ihan vain sillä perusteella, että kyseessä on "aivot", vaikkakin toiset sellaiset.

Kannattaa katsoa tämä ainakin ensimmäiset parikymmentä minuuttia huippukiinnostava dokkari, jonka näyttöaikaa on tänään vielä 8 pv jäljellä. Alla muistinvaraista referaattia dokkarista.

Ihmisellä on vatsassaan "toiset aivot", nk. enteerinen hermosto. Ihmisen suolistossa on saman verran neuroneita kuin kissan tai koiran aivoissa (!). Eli paljon. Ihmisellä on vatsassa miljoonia hermosoluja ja satoja miljoonia bakteereita. Ne vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen ja jopa persoonallisuuteen. Suolistossa hermostoa tarvitaan ainakin ruoan pilkkomiseen pieniin osiin. Miksi ihmisellä on kahdet aivot? Yksi vastaus on, että kun enteerinen hermosto on lähellä ruoansulatuselimiä, toiminta on tehokkainta. Toinen vastaus on, että aivojen kokoa ei täten tarvinnut kasvattaa (nytkin vauvan liian iso kallo voi olla riski synnyttävälle äidille). 

Voisi jopa sanoa, että enteerinen hermosto olisi ensisijainen, alkuperäinen, ensin evoluutiossa syntynyt, ja aivomme vasta toissijainen (Neunlistin ajatus). Ihmisaivot alkoivat kehittyä, jotta ravinnon saanti tehostuisi. Ratkaiseva käänne aivojen kehityksessä oli varhainen teknologinen keksintö, tulen kesyttäminen, noin 1,5 miljoona vuotta sitten (ihmisen esi-isä Homo Ergaster, aivotilavuus 800 kuutio-cm). Tulen ansiosta ravinnosta saatava energia moninkertaistui: kypsentäminen on eräänlaista esisulatusta, eikä yhtä paljon energiaa kulu ravinnon pilkkomiseen (ja olettaisin, että kypsentäminen tappoi myös loisia, joten oli siitäkin syystä kilpailuetu?). Kypsennetystä ruoasta Neunlist sanoo, että siitä saa 16-kertaisesti energiaa vähemmällä kulutuksella (kuulostaa minusta kyllä liioitellun paljolta, mahdoinko ymmärtää väärin, en jaksa etsiä tuota kohtaa uudestaan tarkistaakseni).

Ajattelu ja ruoansulatus ovat periaattessa kaksi erillistä toimintoa, mutta todellisuus on monimutkaisempi. Aivomme ja enteerinen hermostomme käy jatkuvaa vuoropuhelua niitä yhdistämän kiertäjähermon välityksellä. Tätä vuoropuhelua sanotaan neurotransmissioksi, joka on eräänlainen kommunikaatioon tarvittava kieli. Aivoissa ja suolistossa toimivat samat välittäjäaineet, joiden voi sanoa olevan ikään kuin "sanoja" tässä kommunikaatiossa. Esimerkiksi serotoniini on tällainen "sana". Se tarkoittaa eri asioita riippuen asiayhteydessä. Aivoissa se liittyy hyvään oloon, ja vatsassa se taasen rytmittää suolen toimintaa ja säätelee immuunijärjestelmää. 95% ihmiskehon serotoniinista modostuuu suolistossa, ja kulkeutuu aivoihinkin, varsinkin hypotalamukseen (eräänlainen tunnekeskus), mikä vaikuttaa monin tavoin ihmisen tunne-elämään. Tätä suolistosta aivoihin kulkeutuvaa tietoa ei ole tarkoitettu aivoille, vaan suolistolle, mikä saattaa aiheuttaa väärinkäsityksiä. Ennenkin on tiedetty, että tunteet vaikuttavat vatsaan (esim kova/löysä vatsa stressin takia), mutta nyt siis tiedetään, että myös vatsa vaikuttaa tunteisiin.

Ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS, on yksi osoitus siitä, mitä häiriöt vatsan ja aivojen yhteydessä voivat saada aikaan. Nykykäsityksen mukaan IBS johtuu em. häiriöistä. IBS-potilaisilla on ylivilkas hermosto suolistossa, eräänlainen "suolen neuroosi" (muistuuttaa varmaankin masennusta tässä suhteessa - mahtanevatkohan IBS:n ja masennuksen välillä olla  komorbiditeetti, voisiko niillä olla peräti yhteinen alkusyy?).  IBS:sta kärsii jopa 1/10 ihmisestä, ja se aiheuttaa usein kovia vatsakipuja ja ruoansulatusvaivoja, joille ei tutkimuksissa löydy elimellistä syytä. Vielä ei tiedetä, kumpi osapuoli, kummat "aivot", lähettää vääriä viestejä. IBS:n voi laukaista stressi tai traumaattinen kokemus. Eräs tutkija  pyrkii hoitamaa IBS:ää hypnoosilta, jolla pyritään lieventämään potilaan ylivalppautta ja siten hänen tuntemaansa kipua. Hän uskoo, että ihminen käsittelee monia asioita alitajuisesti vatsallaan.  "Entä jos alitajunta sijaitseekin vatsassa?" Ainakin enteerinen hermosto vaikuttaa alitajunnan toimintaan. Gershonin selityksenä, miksi hypnoosi toimisi IBS:ään on, että IBS:ssä vatsa lähettää aivoille viestejä, joita aivojen on vaikea tulkita. Aivot saavat edelleenkin huonoja viestejä vatsalta, mutta pystyvät hypnoosin ansiosta sietämään niitä paremmin. Hypnoosi moduloi kipuun liittyvien aivoalueiden (aivorunko, talamus, aivosaari (insula), anteriorinen singularis, otsalohkon korteksi) toimintaa.

Ihmisavojen kyky ajatella "hyvin", onnellisesti, ja kyky vastustaa esimerkiksi masennusta tai ahdistusta riippuu hyvin paljon siitä, millaisia viestejä suolistosta tulee. 

Serotoniinia erittyy myös nukkuessamme, ja serotoniini vaikuttaa uniimme.

On mahdollista, että masennus, Parkinson, tai muut neurologiset sairaudet saavat alkunsa vatsasta. Ohjelmassa kerrottiin mm. Parkinsonin diagnostiikasta: elävistä aivoistahan on vaarallista ottaa biopseja, mutta suolesta se on vaaratonta. Suolen koepalasta eristettyjä neuroneja tutkimalla saadaan selville, mitä aivoissa tapahtuu. Suolisto on ikäänkuin ikkuna aivoihin. Lähitulevaisuudessa suolibiopsia voi olla rutiinitoimenpide Parkinsonin taudin diagnostiikassa. Parkinson voi aiheuttaa suolisto-oireita jopa 20 vuotta ennen muita oireita, ja täten olisi mahdollista hoidon aloittaminen hyvissä ajoin, jolloin se tehoaa paremmin. 

Yhä useampi tutkija on sitä mieltä, että kun halutaan hoitaa aivoja, katse kannattaa kääntää vatsaan.

Dokkarin loppuosassa kerrottiin kiinalaisesta vatsa-akupunktiosta, jonka avulla on hoidettu mm. masennusta (Bo Zhiyun). (Tässä kohtaa nukahdin, ei muistiinpanoja.)

Bakteereista taas kerrottiin, että ihmisen ruoansulatuskanavassa asustaa 100 000 miljardia bakteeria, eli enemmän kuin meilla on soluja kehossamme. Olemme kuin matkustajia bussissa, joka on tehty bakteereista. Ihminen on ekosysteemi. Mikrobit ovat meille elintärkeitä, niiden avulla mm. ruoansulatuksemme toimii, ja ne lisäksi tuottavat vitamiineja. Ehkä tulevaisuudessa vastasyntyneet altistetaan ihanteelliselle mikrobiomille, samoin vanhukset, ja he, jotka joutuvat syömään antibiootteja tai immuunosuppressiivisia lääkkeitä? Tietyn tyyppinen bakteeristo voi mm. altistaa sv-taudeille, diabetekselle, maksasairaudelle - ja lihavuudelle. Jos suolistosta puuttuu Akkermansia-bakteeri, ihminen ehkä lihoo paljon herkemmin. Tästä antaa viitteitä hiirikokeet, joita on tehnyt Patrice Cani.  Kokeessa hiiret saivat saman määrän rasvaista ruokaa, mutta osa sai myös Akkermansia, ja tämä osa hiiristä lihoi puolet vähemmän. Akkermansia aktivoi geenejä, jotka lisäävät hiiren kykyä polttaa rasvaa. Ehkä tulevaisuudessa lihavuutta hoidetaan myös näillä bakteereilla?

Saa mieluusti korjata, jos käsitin jotain väärin. Minusta dokkari oli jännittävä. Mitä ajatuksia se teissä herätti?

haastatellut mm.:

Michael GERSHON  - Columbian yliopisto, New York

Michel NEUNLIST, Ranskanterveystutkimuslaitos ISERM

Bruno BONAZ, Grenoblen yliopistollinen sairaala (IBS-spesialisti?)

Michael SCHEEMANN, Munchenin teknillinen yliopisto    

Emmanuel CORON,  Ranskan terveystutkimuslaitos ISERM

BO Zhiyun, Guangzhosun sairaala

Stephen M. COLLINS, McMasterin yliopisto, Kanada

Dusko ERLICH, INRA, Ranska

Patrice CANI, Leuvenin yliopisto, Belgia (Akkermansia, lihavuus)

Sivut

Kommentit (53)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Minusta tuo ajatus, että alitajunta voisikin sijaita vatsassa on jännä. "Gut feeling" sanotaan englannissa (ja perstuntuma tai näppituntuma suomessa), kun tarkoitetaan aavistusta, intuitiota tms.. Entäpä jos Id olisi alkuperäisissä "toisissa" aivoissamme eli enteerisissä aivoissamme, ja Ego asustelisi (kielellisissä) aivoissamme? Minulla on se käsitys, että tiedostamaton liitetään nykyään enemmän kehollisuuteen (ehkä koska tunteet liitetään kehollisuuteen (ja kognitioon)?) Ehkä tässä voisi olla selitys? Tai ehkä nykyään jo tiedetään missä aivoalueilla tietoinen vs. tiedostamaton ajattelu tapahtuu?

Vierailija

Nonii, taas ollaan askel lähempänä sitä tosiasiaa mitä sanoin avaamassani genomikeskustelussa että informaatiota tallentuu kaikkialle kehossa eikä pelkästään aivoihin.

Ehkä ne loputkin palat alkaa loksua kohdalleen pikkuhiljaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä57342
BCK

Yle Areena: Tiededokumentti: Toiset aivomme

Vähän arvoin, kuuluisiko tämä aloitus Lääketiede ja terveys-osioon vai tänne Psykologia, aivot ja aistit, asiathan liittyvät osittain molempiin. Pistin sitten tänne ihan vain sillä perusteella, että kyseessä on "aivot", vaikkakin toiset sellaiset.

Kannattaa katsoa tämä ainakin ensimmäiset parikymmentä minuuttia huippukiinnostava dokkari, jonka näyttöaikaa on tänään vielä 8 pv jäljellä. Alla muistinvaraista referaattia dokkarista.

Mielenkiintoista pitääpä katsoa....

Study identifies biological mechanisms for schizophrenia, bipolar disorder and depression

In the study the group analyzed genetic data from more than 60,000 participants, including individuals with schizophrenia, bipolar disordermajor depression, autism spectrum disorders and attention deficit hyperactivity disorder, as well as healthy individuals. The aim was to identify which biological and biochemical pathways caused risk for these disorders.

By grouping the genetic data together, the consortium found that genes relating toimmune function and histone methylation—molecular changes that alter DNA expression—are risk factors associated with the development of all the disorders. Such biological pathways are important, they noted, because they are much broader drug targets than single genes or proteins.

http://medicalxpress.com/news/2015-01-biological-mechanisms-schizophrenia-bipolar-disorder.html

A team of researchers working at the NIH–DHHS facility in Bethesda Maryland has found that injecting immune cells from mice that were stressed, caused lessened depression symptoms in other mice whose immune system had been compromised. In their paper published in The Journal of Neuroscience, the team describes their experiments with immune cell transfer in mice, and the implications of their results.
http://medicalxpress.com/news/2015-01-immune-cells-stressed-mice-lessen....

Haile Selassie jr
Seuraa 
Viestejä669
BCK

Minusta tuo ajatus, että alitajunta voisikin sijaita vatsassa on jännä. "Gut feeling" sanotaan englannissa (ja perstuntuma tai näppituntuma suomessa), kun tarkoitetaan aavistusta, intuitiota tms.. Entäpä jos Id olisi alkuperäisissä "toisissa" aivoissamme eli enteerisissä aivoissamme, ja Ego asustelisi (kielellisissä) aivoissamme? Minulla on se käsitys, että tiedostamaton liitetään nykyään enemmän kehollisuuteen (ehkä koska tunteet liitetään kehollisuuteen (ja kognitioon)?) Ehkä tässä voisi olla selitys? Tai ehkä nykyään jo tiedetään missä aivoalueilla tietoinen vs. tiedostamaton ajattelu tapahtuu?

 

Se on käsittääkseni aivojen mantelitumake, josta on yhteys mahanpohjaan ja siellä parveileviin perhosiin, joka tuntee. Ryhmä neuroneita eli hermosoluja. 

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mantelitumake

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

^^ Olisiko mantelitumake ehkä jonkinlainen releeasema kehon (eli vatsan) ja muun aivojen välillä, joka vain välittää viestit eteenpäin? Tai ehkä jonkinlainen "käännöskone", joka kääntää vatsasta tulevat viestit aivojen ymmärtämälle "kielelle" ja päinvastoin? Vai tarkoitatko, että siellä tapahtuu tiedostamaton ajattelu? Linkissä toisaalta sanottiin, että mantelitumakkeiden "pääasiallisiksi toiminnoiksi on tutkimuksissa havaittu tunnereaktioiden muistaminen ja prosessointi. Mantelitumakkeiden on sanottu olevan ns. aivojen tunnetietokone". Englanninkielisessä wikissä yhteyksien kohdalla ei mainita yhteyttä "vatsassa parveileviin perhosiin" eli kehoo/suolistoon:  http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdala#Connections (mikä ei sinänsä tarvitse merkitä mitään.) Sinänsä ihan loogista olisi, jos mantelitumakkeista olisi yhteydet kehoon, koska tunteet ovat kehollisia(kin) - ilmentyvät kehossa.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
SamikoKu

Nonii, taas ollaan askel lähempänä sitä tosiasiaa mitä sanoin avaamassani genomikeskustelussa että informaatiota tallentuu kaikkialle kehossa eikä pelkästään aivoihin.

Ehkä ne loputkin palat alkaa loksua kohdalleen pikkuhiljaa.

 

Kyllä aika kaukana ollaan siitä tosiasiastasi...

 

Haile Selassie jr
Seuraa 
Viestejä669
BCK

^^ Olisiko mantelitumake ehkä jonkinlainen releeasema kehon (eli vatsan) ja muun aivojen välillä, joka vain välittää viestit eteenpäin? Tai ehkä jonkinlainen "käännöskone", joka kääntää vatsasta tulevat viestit aivojen ymmärtämälle "kielelle" ja päinvastoin? Vai tarkoitatko, että siellä tapahtuu tiedostamaton ajattelu? Linkissä toisaalta sanottiin, että mantelitumakkeiden "pääasiallisiksi toiminnoiksi on tutkimuksissa havaittu tunnereaktioiden muistaminen ja prosessointi. Mantelitumakkeiden on sanottu olevan ns. aivojen tunnetietokone". Englanninkielisessä wikissä yhteyksien kohdalla ei mainita yhteyttä "vatsassa parveileviin perhosiin" eli kehoo/suolistoon:  http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdala#Connections (mikä ei sinänsä tarvitse merkitä mitään.) Sinänsä ihan loogista olisi, jos mantelitumakkeista olisi yhteydet kehoon, koska tunteet ovat kehollisia(kin) - ilmentyvät kehossa.

 

Daniel Goleman kirjoittaa teoksessaan Tunneäly työelämässä, että mantelitumakkeeseen on varastoitu kokemuksen herättämät tunteet. Kaikki kokemukset, joihin liittyy vähäisinkin tunne-elämys, on ilmeisesti koodattu mantelitumakkeeseen.
 

Kokemuksiin liittyvien tunteiden varastona mantelitumake lähettää meille viestejä jatkuvasti. Kaikki mielihalut, kuten päätös siitä, tilatakko ravintolassa risottoa vai meriahventa, tai pakottava tarve myydä pois tietyn yhtiön osakkeita, ovat peräisin mantelitumakkeesta. Mantelitumakkeeseen liittyvän radaston ja etenkin sisäelimiin vievien hermoratojen ansiosta voimme saada valinnoista somaattista palautetta - ne kirjaimellisesti "tuntuvat vatsanpohjassa".
 
Syvällä kehon uumenissa vaikuttavan oikean ja väärän tuntu on osa tasaista tunteiden pohjavirtaa, joka jatkuu katkeamatta aamusta iltaan. Tunteiden pohjavirta kulkee ajatusten virran rinnalla. Ajatus "puhtaasta järjestä" - rationaalisuudesta, jota tunteet eivät rasita - on pelkkää mielikuvituksen tuotetta... Tunteet ja järki ovat kietoutuneet erottomasti yhteen... Tunne "oikeasta" ja "väärästä" kertoo, sopiiko se mitä teemme meidän mieltymyksiimme, arvoihimme ja elämänviisauteemme.

 

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
SamikoKu

Nonii, taas ollaan askel lähempänä sitä tosiasiaa mitä sanoin avaamassani genomikeskustelussa että informaatiota tallentuu kaikkialle kehossa eikä pelkästään aivoihin.

Tuossa dokkarissa ei muistaakseni puhuttu informaation tallentumisesta suoliston "toisiin" aivoihin. Toisaalta ehkä se on neuronien ominaisuus, se tallentuminen? Vai olisiko sittenkin tietyntyyppisen hermoverkon ominaisuus? Lieneekö sitten enteerinen hermosto sopivantyyppinen tallentamaan informaatiota? Ja millaista informaatiota siinä tapauksessa? Suolistobakteerit "opettavat" immunipuolustusta torjumaan patogeenejä, voisivatko ne "opettaa" jotain enteeriselle hermostollekin? Silmistä ja muista aistielimistä ei liene suoraa yhteyttä enteeriseen hermostoon, joten esimerkiksi aistihavaintoja ei voine tallentua sinne?

Tästä on kyllä vielä pitkä matka siihen, että informaatiota tallentuisi "kaikkialle", esimerkiksi peukaloon tai perskankkuun, muualle kuin ehkä siellä sijaitseviin ääreishermoston osiin mahdollisesti (jos sinnekään).

***

Lasketaankohan enteerinen hermosto ääreishermostoksi? (Keskushermostoonhan se ainakaan ei kuulu.) Autonomiseen hermostoon se ainakin kuuluu, eli ei-tahdonalaiseen, somaattiseen hermostoon.

Lis. Kyllä, enteerinen hermosto lasketaan ääreishermoston osaksi:  http://en.wikipedia.org/wiki/Nervous_system

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tässä artikkeli, joka käsittelee noita aloituksessa mainittuja asioita. Yksi uusi tiedonjyvänen: ENS (enteric nervous system) -kantasoluja voidaan ehkä tulevaisuudessa käyttää neurodegeneratiivisten sairauksien kuten Alzheimer, Parkinson, MS jne. hoitoon transplantaation avullla. Parkinsonissahan esimerkiksi käy solukato substantia nigran eli mustatumakkeen alueella, esimerkiksi näitä soluja voisi ajatella korvattavan: 

Gut instincts: The secrets of your second brain

Cells in the second brain could even be used as a treatment themselves. One experimental intervention for neurodegenerative diseases involves transplanting neural stem cells into the brain to replenish lost neurons. Harvesting these cells from the brain or spinal cord is not easy, but now neural stem cells have been found in the gut of human adults (Cell Tissue Research, vol 344, p 217). These could, in theory, be harvested using a simple endoscopic gut biopsy, providing a ready source of neural stem cells. Indeed, Pasricha’s team is now planning to use them to treat diseases including Parkinson’s.

ps. aiemmin mainitsemani kiertäjähermo on sama kuin vagushermo.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä57342
Haile Selassie jr
BCK

^^ Olisiko mantelitumake ehkä jonkinlainen releeasema kehon (eli vatsan) ja muun aivojen välillä, joka vain välittää viestit eteenpäin? Tai ehkä jonkinlainen "käännöskone", joka kääntää vatsasta tulevat viestit aivojen ymmärtämälle "kielelle" ja päinvastoin? Vai tarkoitatko, että siellä tapahtuu tiedostamaton ajattelu? Linkissä toisaalta sanottiin, että mantelitumakkeiden "pääasiallisiksi toiminnoiksi on tutkimuksissa havaittu tunnereaktioiden muistaminen ja prosessointi. Mantelitumakkeiden on sanottu olevan ns. aivojen tunnetietokone". Englanninkielisessä wikissä yhteyksien kohdalla ei mainita yhteyttä "vatsassa parveileviin perhosiin" eli kehoo/suolistoon:  http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdala#Connections (mikä ei sinänsä tarvitse merkitä mitään.) Sinänsä ihan loogista olisi, jos mantelitumakkeista olisi yhteydet kehoon, koska tunteet ovat kehollisia(kin) - ilmentyvät kehossa.

Daniel Goleman kirjoittaa teoksessaan Tunneäly työelämässä, että mantelitumakkeeseen on varastoitu kokemuksen herättämät tunteet. Kaikki kokemukset, joihin liittyy vähäisinkin tunne-elämys, on ilmeisesti koodattu mantelitumakkeeseen.   Kokemuksiin liittyvien tunteiden varastona mantelitumake lähettää meille viestejä jatkuvasti. Kaikki mielihalut, kuten päätös siitä, tilatakko ravintolassa risottoa vai meriahventa, tai pakottava tarve myydä pois tietyn yhtiön osakkeita, ovat peräisin mantelitumakkeesta. Mantelitumakkeeseen liittyvän radaston ja etenkin sisäelimiin vievien hermoratojen ansiosta voimme saada valinnoista somaattista palautetta - ne kirjaimellisesti "tuntuvat vatsanpohjassa".   Syvällä kehon uumenissa vaikuttavan oikean ja väärän tuntu on osa tasaista tunteiden pohjavirtaa, joka jatkuu katkeamatta aamusta iltaan. Tunteiden pohjavirta kulkee ajatusten virran rinnalla. Ajatus "puhtaasta järjestä" - rationaalisuudesta, jota tunteet eivät rasita - on pelkkää mielikuvituksen tuotetta... Tunteet ja järki ovat kietoutuneet erottomasti yhteen... Tunne "oikeasta" ja "väärästä" kertoo, sopiiko se mitä teemme meidän mieltymyksiimme, arvoihimme ja elämänviisauteemme.

Planning may start in brain's amygdala, study says

Two male rhesus monkeys were put through an experiment in which they were trained to choose between accepting an immediate fruit juice reward, or wait and receive a bigger dose later.

The more they restrained themselves, the bigger the reward grew—and like shrewd investors, both monkeys generally tended to save up.

Once the animals were trained, the team implanted electrodes in the monkeys' brains to observe the decision-making sequence.

Early in the process, neurons in the amygdala were activated in a pattern that reflected "several trials ahead" whether the monkey would save up towards specific goals, according to the study.

"These activity patterns could be used by the frontal lobe to translate goal signals into concrete action plans," Grabenhorst told AFP by email.

The monkeys were humanely killed after the experiment, the scientists said, and their brains dissected to verify the electrodes had been implanted in exactly the right spot.

"The different types of planning activity we observed were encoded by different amygdala neurons that were closely intermingled," the scientist said.

They "could not have been distinguished" by a non-invasive brain scan, he said.

The amygdala is an ancient brain structure shared by primates, so what happened in the monkeys very likely happens in our brains, too.

The findings, reported in the journal Nature Neuroscience, "may open up new avenues" for treating a range of psychiatric problems, including severe depression, substance addiction and eating disorders, Grabenhorst said.

"Amygdala dysfunction is known to underlie a variety of psychiatric disorders," he said.

"Some of these disorders are characterised by a lack of motivation to make plans for the future or by a dysfunctional pursuit of rewards."

http://medicalxpress.com/news/2015-01-brain-amygdala.html

http://medicalxpress.com/search/?search=amygdala

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
jussipussi
BCK

Jussipussi, miten nuo kaksi linkkiäsi liittyivät "toisiin aivoihimme", ja mitä niillä haluat sanoa?

Mietippä sitä.

No hei, kysyin siksi, kun juurikin mietin (mjaa, monta sekunttia), enkä löytänyt yhteyttä. En kyllä avannut linkkejä, mutta tokihan lainauksestakin olisi pitänyt ilmetä edes jotenkin, miten ne kuuluvat tähän keskusteluun?.

Tämähän on sitäpaitsi keskustelupalsta, ja tuo sinun tyylisi copypastata vailla mitään omaa kontribuutiota tai kommentointia voi pahimmillaan olla floodausta. Parhaimmillaan tietty se voi olla jotain muuta kuin floodausta, se voi olla ihan keskustelua eteenpäinvievääkin.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
BCK

Yle Areena: Tiededokumentti: Toiset aivomme

[...nips...]

Saa mieluusti korjata, jos käsitin jotain väärin. Minusta dokkari oli jännittävä. Mitä ajatuksia se teissä herätti?

Kiitos mielenkiintoisesta dokkarivinkistä. Minulla ole tuohon avaukseesi mitään korjattavaa mutta tosiaan mielenkiintoista dokkarissa oli mm. se, että jos hiirellä ei ole suolistobakteereita lainkaan, hiirestä tulee vastuuntunnoton riskinottaja ja jos suolistobakteereja sitten tällaiselle hiirelle annetaan, alkaa se käyttäytyä fiksummin. Tai kuten toisissa kokeissa havaittiin, aggressiivisten hiirten suolistobakteerien antaminen rauhallisille hiirille muutti rauhallisia hiiriä aggressiivisiksi ja jos rauhallisten hiirten suolistobakteereita annettiin aggressiivisille hiirille, muuttuivat ne rauhallisiksi.

Jos oikein villi hypoteesi sallitaan, ja miksei sallittaisi, tällä saralla voisi löytyä innovaatioita mm. vankeinhoitojärjestelmään.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

^^ Juuri tuo oli yksi mielenkiintoisimmista jutuista, tuo suolistobakteerien vaikutus persoonallisuuteen (?), tai ainakin aggressiivisuuteen vs. rauhallisuuteen. Hyvä, kuin puit tuon sanoiksi.

Tulevaisuudessa ehkä jopa ennaltaehkäistään rikoksia tai ainakin päätöntä impulsiivista aggressiivisuutta, IBS:ää, sv-tauteja, lihavuutta, maksasairauksia, neurologisia sairauksia, psykiatrisia sairauksia ja monia muita sairauksia, kun vastasyntyneet saavat tarkkaan koostetun kombon bakteereja synnytyksen yhteydessä (ennen synnytystä lienee mahdotonta?), ja tarvittaessa lisäboostauksiakin elämän varrrella esimerkiksi antibioottikuurien yhteydessä?

MooM
Seuraa 
Viestejä10735
BCK

^^ Juuri tuo oli yksi mielenkiintoisimmista jutuista, tuo suolistobakteerien vaikutus persoonallisuuteen (?), tai ainakin aggressiivisuuteen vs. rauhallisuuteen. Hyvä, kuin puit tuon sanoiksi.

Tulevaisuudessa ehkä jopa ennaltaehkäistään rikoksia tai ainakin päätöntä impulsiivista aggressiivisuutta, IBS:ää, sv-tauteja, lihavuutta, maksasairauksia, neurologisia sairauksia, psykiatrisia sairauksia ja monia muita sairauksia, kun vastasyntyneet saavat tarkkaan koostetun kombon bakteereja synnytyksen yhteydessä (ennen synnytystä lienee mahdotonta?), ja tarvittaessa lisäboostauksiakin elämän varrrella esimerkiksi antibioottikuurien yhteydessä?

Tuo on tosi mielenkiintoinen juttu.

Sen lisäksi on hypoteeseja siitä, että suolen "tuntoaisti" reagoisi ruoan rakenteeseen ja sillä, miten ruoka vuorovaikuttaa mekaanisesti suolen pinnan kanssa olisi yhteyttä esim. kylläisyyteen ja ruokahalun säätelyyn. Brain-gut -rata on ehdottomasti kaksisuuntainen ja pelkän metabolian rinnalla alkaa pikkuhiljaa selvitä, miten paljon muuta siihen liittyykään.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Vierailija

Olet sitä mitä syöt, omppu päivässä pitää lääkärin loitolla, läski ei lihota jne...

Onhan näitä asioita tiedetty ennenkin, mutta ei välttämättä todistettu.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä57342
BCK
jussipussi
BCK

Jussipussi, miten nuo kaksi linkkiäsi liittyivät "toisiin aivoihimme", ja mitä niillä haluat sanoa?

Mietippä sitä.

No hei, kysyin siksi, kun juurikin mietin (mjaa, monta sekunttia), enkä löytänyt yhteyttä. En kyllä avannut linkkejä, mutta tokihan lainauksestakin olisi pitänyt ilmetä edes jotenkin, miten ne kuuluvat tähän keskusteluun?.

Tämähän on sitäpaitsi keskustelupalsta, ja tuo sinun tyylisi copypastata vailla mitään omaa kontribuutiota tai kommentointia voi pahimmillaan olla floodausta. Parhaimmillaan tietty se voi olla jotain muuta kuin floodausta, se voi olla ihan keskustelua eteenpäinvievääkin.

Juu minä en viitsi kovin montaa riviä keskustella. Mieluummin lisään inputtia havainnoimalla. mielelläni luen informaatiota todellisista mitatuista/havaituista jutuista.

Olen huomaavinani että ns "juupas eipäs" keskustelut näytä jostain syystä johtavan oikein mihinkään. Oletan syyn olevan se että keskustelijat ovat lukineet mielipiteensä jo keskustelun alussa ja omaa näkemystä uhkaava kielletään. Pyrin pitämään hieman löyhempää linjaa ja mielelllään laittamaan monenlaista dataa . Jokainen saa sitten itse päättää miten tämän datan suhteen toimii tai mitä siitä ajattelee.

Kyllä, pahimmillaan voin olla erittäin ärsyttävä ja inhottava.

PS. Näitä "mini-aivoja" tuntuu löytyvän sieltä sun täältä:

Walking across an icy parking lot in winter—and remaining upright—takes intense concentration. But a new discovery suggests that much of the balancing act that our bodies perform when faced with such a task happens unconsciously, thanks to a cluster of neurons in our spinal cord that function as a "mini-brain" to integrate sensory information and make the necessary adjustments to our muscles so that we don't slip and fall.

http://medicalxpress.com/news/2015-01-scientists-mini-brain-spinal-cord-aids.html

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Vielä 6 pv aikaa katsoa aloituskirjoituksessa mainittu tv-dokumentti.

ps. aivan dokumentin loppupuolella puhutaan "kolmansista" aivoista: eli bakteerien muodostamista kolmansista "aivoista", jotka vaikuttavat käyttäytymiseemme ja jopa persoonallisuuteemme.

*** 

Tässä muuten myöskin kiinnostava dokumenttielokuva samalta tekijältä mm. ihmisen varaosista, robotiikasta, transhumanismista ja esimerkiksi Parkinsonin ja OCD:n hoidosta elektrodeilla (ikävä kyllä ei tekstitystä englanniksi):

Infrarouge - Un Humain Presque Parfait    

Published on Jun 26, 2012

Documentaire. Réalisé par Cécile Denjean.
Produit par Pascal Dupont, Martine Michon et Woods TV - Dissidents. Avec la participation de France Télévisions, Planète et Centre National du Cinéma et de l'Image animée. Avec le soutien du Programme MEDIA de l'Union Européenne, de la Procirep Angoa et de la Région Rhône-Alpes.

Aujourd'hui les progrès de la science sont tels qu'ils nous permettent d'imaginer un humain "augmenté". Pour la première fois de notre histoire, nous avons la possibilité de modifier radicalement ce que seront nos enfants, et nos petits-enfants. Dans les laboratoires, un nouvel individu, partiellement reconfiguré, est en train d'être imaginé, testé... fabriqué. Bientôt, promettent certains scientifiques, nous considérerons l'Homo Sapiens (c'est à dire nous !) comme une version charmante, certes, mais totalement démodée ! L'Homo Technologicus sera tellement mieux ! C'est précisément ce que propose le marché de l'amélioration de l'être. Le temps est venu, disent ses promoteurs, de passer à la vitesse supérieure : un corps parfait et sans âge, un cerveau infaillible, une reproduction maîtrisée, et à terme... l'immortalité. Quitte à acheter quelques pièces détachées pour faire du "tuning" avec notre propre corps comme certains le font avec leur automobile. Voyage à la recherche de cet homme du futur... hybride mi-homme mi-machine, humain génétiquement modifié. Un homme presque parfait.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat