Seuraa 
Viestejä23

Olen pari tuntia googlannut Excelin luokittelua huonolla menestyksellä. Monesti törmään esim. frequence-funktioon mikä ei auta tässä.

Simppeli case pitäisi olla: on kymmeniä tuhansia rivejä arvoja esim. 12, 13, 25, 3. Ne pitäisi ryhmitellä luokkiin, ryhmiin joista on erillinen lista: joko 10-12 ; 13-15 jne. tai min 10 max 12 ; min 13 max 15 jne.

Millä ihmeen keinolla (funktio, muu?) saan tuon tehtyä, manuaalisesti esim. sorttaamalla/filtteroimalla on liian hankalaa ja hidasta ja sitä paitsi lähes päivittäin tulee tuo sama luokittelutarve.

 

Sivut

Kommentit (16)

Vierailija

Rakenna sinne sivun reunaan parametrisoitu if-lauseke joka siirtää halutut arvot kokonaan toiselle sivulle. Se parametri niin että voit sitä aina halutessas muuttaa yhdestä kohtaa jota sitten se lauseke lukee. Tuo täytyy tosin olla sitten joka rivillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kettuakka
Seuraa 
Viestejä23

Sami: vähän ymmärryksen rajamailla, koleilen.

Jäärä: siis niin, että on luettelo alueista, rajoista, joko väliviivalla tai minmax-arvoilla. Sitten on lista tarkoista yksittäistä arvoista. Viereen pitäisi saada kaava, joka automaattisesti linkkaa yksittäisen arvon luokkaan. Esim. arvo '11':n luokka-arvoksi pitäisi tulla/saada automaattisesti '10-12' jotain funktiota tms. käyttäen.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
Kettuakka

Jäärälle vielä, eli se ensimmäinen tarve, ainakin nyt alkuun.

Itse toteuttaisin luokittelun pätkällä Visual Basicia, mutta onnistunee se funktioillakin, mikäli luokkien määrä ei ole tolkuton.

En nyt pysty tekemään esimerkkiä, kun tässä kompuutterissa ei ole kuin Open Office Calc. Pitäisi ensin kaivaa toinen kone Exceleineen ja laittaa se tulille.

Vanha jäärä

lokki
Seuraa 
Viestejä5011

En ymmärrä, mikset voi järjestää dataa tuon numerosarakkeen suhteen järjestykseen ja sen jälkeen etsiä kyseisestä sarakkeesta ensimmäinen haluamaasi luokkaa aloittava numero ja korvata sen eteen jokin haluamasi merkki kategorian vaihdon merkiksi käyttämällä "sorttaa+etsi korvaa"-menetelmää.

Eli:

Järjestä numeron mukaan.

Käytä sitten "etsi-korvaa"-komentoa ja 

etsi (ensimmäisen luokan aloittava numero esim. 10) ja korvaa se luokan aloittavalla merkillä, kuten rivisiirto, tai muu merkki, jonka voit myöhemmin korvata haluamallasi luokanerottelumerkiilä etsimäsi numeron (10) edellä. Eli kirjoitat vain "korvaa"-ruutuun kyseisen numeron eteen haluamasi erottelumerkin.

etsi seuraavan kategorian aloittava numero ja korvaa se lisäämällä erottelumerkki numeron eteen luokan alun merkiksi.

jne.

Jos kategorioita on vain kymmeniä, tämä vie vain muutaman minuutin.

Jos tämä ei riitä ja kategorioita on enemmän, tarvitset automaattisempaa kategorisointia, pitää sinun avata ongelmaasi tarkemmin. Muun muassa se, miten kyseiset kategoriat lopulta erotellaan ja esitetään, pitäisi tietää, ohjeiden antamiseksi.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
Kettuakka

 olisin kyllä kiitollinen, kurkin tänne välillä..

Tässä on malli välilehden Taul2 funktiosta, joka luokittelee välilehden Taul1 solun A1 arvot luokkiin 1-2, 3-4 tai 5-

=JOS(TAI(Taul1!A1=1;Taul1!A1=2);"1-2";JOS(TAI(Taul1!A1=3;Taul1!A1=4);"3-4";JOS(Taul1!A1>4;"5-")))

Loogisia ehtoja modifioimalla saa helposti leveämpiä pilttuita, JOS-lauseita lisäämällä enemmän luokkia.

Vanha jäärä

Kettuakka
Seuraa 
Viestejä23

Kiitos vinkeistä. Toimiihan tuo manuaalinen sorttauskin mutta työlästä varsinkin kun arvojoukkoja ja alueita niille on useita.

 

Seuraava haaste sitten graafit noista, luokittelun teinkin lähinnä graafien piirtämistä varten. Ei ole kuin tavallinen Excel, siellä huonosti tai osaan huonosta hajontakaavioita, jos aloitan pylväistä..

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Olisi kyllä hyvä nähdä millainen taulukon ilmiasu on. Toisin sanoen olisi helpompi leikata jos potilas olisi siinä pöydällä eikä missään somen takana.

 

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Diam
Seuraa 
Viestejä2630

Jos nyt olisi ihan pakko tehdä lajittelua, niin ottaisin taulukon inputtina lausekieliseen aataminaikaiseen lajitteluohjelmaan ja katsoisin, mitä tulostuu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuplalajittelu

Onneksi ei ole ollut tarvetta, kun viimeisestä C++ ohjelmastani on kulunut aikaa 18 v. Pidän kuitenkin Delphiä tai C++:aa huomattavasti tehokkaampana kuin Exceliä, mikä on sellainen lähinnä opiskelijoille soveltuva halparatkaisu. Joissain oli tehty firman tuotannonohjausrekistereitä Excelillä, mutta kukaan ei vaivautunut pitämään niitä ajan tasalla, niin niistä tuli riippa.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Pauli
Seuraa 
Viestejä221
Diam
Sepi

Tarkoitatko kuitenkin ryhmittelyä?

 

Mahtavat Pivot-mestarit esiin.

 

https://support.office.com/fi-fi/article/Pivottaulukkoraportin-tietojen-ryhmittely-tai-ryhmittelyn-purkaminen-c9d1ddd0-6580-47d1-82bc-c84a5a340725

Juu, pivotilla tietty. Tee ensin apusarake, johon teet tarvitsemasi "avaimet" eli tarkoittamasi ryhmät. Vaikka nyt sitten noilla if lauseilla. Ja sitten vaan simppelisti pivot taulukko. Pivot taulukossa Rows kenttään vedät pivot fieldseistä tämän apusarakkeen, joka on vaikka nimetty ryhmät. Sitten Columns kenttään laitat sarakkeen jota haluat tässä tarkastella. Ettei vaan olisi harkkatehtävä kuitenkin ;) ? Ja ei hajuakaan miten suomenkielisessä excelissä nuo on käännetty varmaan rivit, sarakkeet ja pivot kentät...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat