Seuraa 
Viestejä3

Hei

 

kysymys liittyy koneen suunnitteluun, ei lukio tehtävään. Omista kouluajoista kulunut liikaa aikaa että tämä enään onnistuisi, eikä nyt juuri oo käsillä mitään soveltuvaa mitoitustyökalua. Toivoisin että joku saa nautintoa tämmöisistä helpoista pähkinöistä.

 

Kappale jolla inertia J pyörii vapaasti nopeudella v, oletetaan että ilman kitkaa, ja pyörittää ruuvia jossa kitkaton mutteri. Mutteri työntää kappaletta kohtisuorasti alaspäin pyörivän kappaleen antamalla momentilla.

 

Tämä liike täytyisi pysäyttää tietyssä matkassa tietyllä ylöspäin suuntautuvalla voimalla. Tämä voima pitäis pystyä laskemaan. Ruuvi tuottaa voiman F=2*M*PI/ruuvin nousu.

 

Tähän loppuu oma ymmärrys. Käsittääkseni tuolla pyörivällä kappaleella on jonkinlainen liikemäärä joka ilman kitkaa säilyy kunnes tämä ylöspäin suuntautuva voima sitä alkaa jarruttaa, mutta en ymmärrä/muista miten tästä lasketaan momentti.

 

Kiitos ja anteeksi.

 

 

 

 

 

Kommentit (3)

myl
Seuraa 
Viestejä224

Eiköhän helpoin tapa olisi käyttää energiaperiaatetta. Sinulla on vauhtipyörässä alussa energia E. Kun mutteri liikkuu, sen liikettä vastustetaan voimalla F. Kaikki pyörintäenergia on kulutettu, kun mutteri on liikkunut matkan s= E/F. Jos kierteen nousu on d, niin tarvittava kierrosten määrä r= s/d.

Näistä kaavoista voit ratkaista voiman F.

 

- myl

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Diam
Seuraa 
Viestejä2642

Vastavoiman kiinnitys on tuntematon, tästä syystä energiaperiaatetta ei pysty soveltamaan, koska kiinnitys voi olla ties minkälainen.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat