Kommentit (3)

Jyri T.
Seuraa 
Viestejä1356

Nykyisin tasalämpöisiä ovat linnut ja nisäkkäät.

Tarkoittaako tämä sitä, että tasalämpöisyys kehittyi vain kerran --- ennen kuin dinot ja nisäkkäät erkanivat evoluutiossa mutta sen jälkeen, kun dinot ja matelijat erkanivat omiksi kehityslinjoikseen? Tällöin voidaan olettaa, että dinotkin olivat tasalämpöisiä.

Vai onko lintujen tasalämpöisyyden luonne jotenkin erilainen kuin nisäkkäillä, jolloin ei voida tehdä suoria oletuksia dinoista.

Vai onko linnuilla ja nisäkkäillä yhteinen esimuoto, joka ei ole dinosaurusten esimuoto?

Suosikkiurheilulajini on nojatuolisarkasmi.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245

Ainakin tuossa artikkelissa esitetään käsitys, jonka mukaan tasalämpöisyys olisi kehittynyt nisäkkäissä ja linnuissa erikseen mutta että sen taustalla olisi kysy säädellä ruumiinlämpöä ajoittaisen horroksen aikana ja että se kyky voisi olla perua yhteisiltä kantamuodoilta:

The Evolution of Endothermy and Its Diversity in Mammals and Birds, Gordon C. Grigg, Lyn A. Beard, Michael L. Augee, Physiological and Biochemical Zoology 77(6):982–997, 2004.

“while there is strong evidence that endothermy must have arisen independently in birds and mammals, the mechanisms underlying torpor/hibernation in both groups could well be monophyletic in origin”

Nisäkkäisiin johtava kehityslinja erosi jo hyvin varhain siitä linjasta, joka myöhemmin johti muun muassa dinosauruksiin. Linnut puolestaan kehittyivät dinosauruksista.

Tasalämpöisiä saattoivat olla jo ne dinosaurukset, joista linnut kehittyivät. Muistelen nimittäin arveltavan, että ainakin pienillä petodinosauruksilla olisi ollut tehokas lämmönsäätely.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat