Seuraa 
Viestejä13039

Aihe liittyy evoluutiotukimukseen, mutta avasin tämän psykologiapuolelle, koska se puoli aiheesta kiinnostaa ainakin itseäni enemmän.

Evoluutiotutkijoiden mukaan tyytyminen ok-kumppaniin on evolutiivisesta näkökulmasta järkevämpää kuin täydellisen kumppanin odottaminen, koska silloin on riskinä, ettei jatka sukuaan lainkaan. Tuohan on sinänsä täysin järkeenkäypää, eikä mitenkään yllättävää.

Se kuitenkin selittää paljon käyttäytymistä, joka johtaa huonoihin suhteisiin. Samoin sen avulla ymmärtää paremmin ihmisiä, jotka ovat mieluummin surkeassa suhteessa, joka kaikilla mittareilla ja järjellä ajateltuna on vahingollisempaa kuin yksin olo. Ihminen on vain kehittynyt olennoksi, joka mieluusti pariutuu, eikä lopulta ole välttämättä kovin tarkka, kenen kanssa.

Toinen mietityttävä asia on tuo tyytyä-sana. Sillä on suomen kielessä ehkä negatiivisempi sävy kuin uutisoinnissa käytetyllä settle-sanalla, mutta joka tapauksessa tutkimuksen valossa voisi olettaa, että ihminen luonnostaan helpommin tyytyy kumppaniin kuin etsii aktiivisesti sitä oikeea. Tästä on muistaakseni keskusteltu palstalla jossain toisaalla aiemmin.

Provosivasti voisi sanoa, että suurin osa parisuhteessa olevista ihmisistä on henkilöitä, joihin kumppani on tyytynyt, molemmin puolin. Tuo tietty voi kalskahtaa ikävältä, mutta lienee totta. Omissa parisuhteissa toinen osapuoli on kyllä tuntunut aina juuri oikealta, mutta ainakin järjen tasolla olen tiennyt, ettei kumpikaan meistä oikein voi olla juuri paras toiselle kaikista seitsemästä miljardista, vaikka tosi hyvin yhteen sovittaisiin. Eihän tuollaisen pohtimisella mitään saavuta, mutta ehkä romanttisuuslässytystä karttavana ihmisenä minusta tuollainenkin juttu on rehellisyyden nimissä tunnustettava. Sellaisen ajattelu voi myös helpommin auttaa hyväksymään kumppanin negatiivisia puolia asioina, jotka ovat tavallaan evolutiivisen käyttäytymisen sivutuotetta, mutta toisaalta myös sopeutuminen ei-just-täydelliseen kumppaniin on sitä samaa.

Naturen artikkeli aiheesta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

Tässä tulee hienosti esiin toinenkin psykologinen juttu.

 

Lainaus:
Voisi sanoa, että suurin osa parisuhteessa olevista ihmisistä on henkilöitä, joihin kumppani on tyytynyt, molemmin puolin. Tuo tietty voi kalskahtaa ikävältä, mutta lienee totta.
Lainaus:
Omissa parisuhteissa toinen osapuoli on kyllä tuntunut aina juuri oikealta
Mitäpä veikkaat olisiko sama näkemys parisuhteestanne myös ulkopuolisilla tarkkailijoilla, tuttavilla, ystävillä, kavereilla?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
taucalm

Tässä tulee hienosti esiin toinenkin psykologinen juttu.

 

Voisi sanoa, että suurin osa parisuhteessa olevista ihmisistä on henkilöitä, joihin kumppani on tyytynyt, molemmin puolin. Tuo tietty voi kalskahtaa ikävältä, mutta lienee totta.
Omissa parisuhteissa toinen osapuoli on kyllä tuntunut aina juuri oikealta
Mitäpä veikkaat olisiko sama näkemys parisuhteestanne myös ulkopuolisilla tarkkailijoilla, tuttavilla, ystävillä, kavereilla?

Todella vaikea sanoa. Tuskin kukaan on ajatellut, että nuo eivät sovi toisilleen. Suhteeni ovat olleet pääasiassa onnellisia, joten uskoisin että niitä on sellaisina pidetty.

Vaikka tuo "juuri oikea" -tunne on ihan todellinen, tuskin kukaan analyyttisesti ajatteleva ihminen sellaista kirjaimellisena totuutena mistään parisuhteesta sanoisi. Jotkut voivat kyllä sopia toisilleen hämmästyttävänkin hyvin. Jotkut taas ovat niin eri tyylisiä, ettei heidän uskoisi sopivan yhteen, mutta pärjäävät hienosti. Todella monimutkaista ja yksilöllistä koko sopivuus on, kuten myös se, mitä se kenellekin tarkoittaa.

Vierailija

"Täydellisen" kumppanin etsimisessä aikaa palaa ja se valuu hukkaan. Eli vaikka lopulta löytäis täydellisen ja itselleen ehkä paremminkin sopivan niin ne rakennuspalikat yhteisessä elämässä jää kokematta. Eli se parisuhde ei ole pelkästään sitä että kuinka sopii toisella vaan suurelta osin myös sitä kuinka sitä suhdetta rakentaa.

Yhteenkuuluvuuden tunne kasvaa yhteisistä kokemuksista, yhteisistä lapsista, suruista ja iloista. Sitä on vaikea kumota vaikka kohdalle sattuis ehkä paremminkin "sopiva" kun yhteistä kokemuspohjaa ja "liimaa" ei ole taustalla koettuna. Ne kokemukset ja se tunne ei nimittäin synny hetkessä, mikäli ihminen nyt ei aivan sokea ja impulssien varassa elävä ole.

Vierailija

Pitää myös olla henkisesti jotenkin tarpeeksi kypsä että osaa ja malttaa tyytyä, eikä vaan hypi suhteesta toiseen heti kun jännitys häviää.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19791

Joskus muistan kuulleeni tutkimuksesta, jonka mukaan, kun nyt aihetta lisääntymispoliittisesta näkökulmasta katsellaan, ihmiset pariutuvat ja lisääntyvät sellaisen henkilön kanssa jolla on sama tarve lisääntyä. Määrittävänä tekijänä siis lisääntymishalukkuus ja -soveltuvuus eli se geneettinen match, ja muut kriteerit sitten sen perässä.

 

Kun mukulat on tehty l. biologinen tarve siltä osin tyydytetty, niin noi "osumat" ei enää ole voimassa, ja jos siinä kohtaa ei enää sovellutakaan toisille, niin ne toisen kierroksen tarpeet muodostuvat eri tavalla. Sen lisäksi, että ihmisillä on keskimäärin melko voimakas tarve lisääntyä, niin heillä on myös muita tarpeita.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Jäärä
Seuraa 
Viestejä3811

Isot pojat kerto, että yhden kaverin tuttu lisääntyi ihan vahingosa. Teki vaan pildee mieli ja sitten jo paloikin nalli. 

Mutta anyhoo, mä olen kyllä myös tuon tarpeeksi hyvään tyytymisen kannalla. Pari kertaa olen tavannut naisen, jonka kanssa oli ensi hetkestä lähtien jotenkin tajunnan räjäyttävää kaikki. Mutta ei niistä mitään sitten tullut, kun se alkoi arjeksi asettumaan. Sitä pettyy jotenkin kun ei enää kykenekään olemaan toiselle se sadun rinssi joka sekunti, joka alussa oli.

Mutta sellainen, jonka kanssa arki tuntuu mukavalta, voi ajan myötä kehittyä "tarpeeksi hyvästä" vielä parempi kumppani. Se voi hyvinkin ottaa aikansa, ennen kuin hoksaa.

Pitäisköhän asentaa Tinder...

wisti
Seuraa 
Viestejä21495

Kun mies tulee niin vanhaksi, ettei jaksa käydä vieraissa, hän löytää lähes täydellisen aviopuolison etsimättä kotoaan.

Viimeaikojen keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat