Seuraa 
Viestejä34

Kuten osoitteentakaisesta kuvasta voi päätellä, räpsin mestariotoksia  sieltä täältä tuolta alkeellisin kameroin. Joskus ihmetyttää tuotoksiin ilmaantuva sisältö.  Esimerkkinä tästä otos, joka oheisosoitteen takana lymyää:

 https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/s720x720/11021164_10205449130965771_8098935428509231815_n.jpg?oh=edade0030f6285b13f6f5eb9fd1cddcc&oe=557EAFBF

 

Mikä luo kuvaan valoympyrän, joita en muista havainneeni kuvaustilanteessa? Muistaakseni linssi ei ollut märkä...

 

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40801

Se on niin sanottu "lens flare" (en tiedä suomennosta). Se johtuu siitä, että voimakkaaseen vastavaloon kuvattaessa valo heijastelee objektiivin linssien pintojen välillä ja ehkä muissa rakenteissa ja osuu kennolle väärissä paikoissa. Normaalisti nuo heijastukset ovat niin pieniä, etteivät vaikuta kuvaan havaittavasti, mutta jos Auringon tai muun hyvin kirkkaan valonlähteen valo pääsee suoraan objektiiviin, se tuottaa noita. Eri optiikoiden herkkyys ilmiölle vaihtelee paljon, hinnat alkaen -mallit ovat yleensä pahimmin flarettavia.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

^Lens flarea pyritään saamaan joihinkin kuviin ihan tarkoituksellakin. Joissakin elokuvissa niitä on selvästi enemmän kuin toisissa ja voivat olla varsin tyylikkään näköisiä. Kaipa niitä siis laadukkaallakin optiikalla saadaan, kun halutaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä40801

En tiedä, pyritäänkö missään optiikassa varsinaisesti tuottamaan tyylikästä flarea. Vaikea uskoa, että ainakaan tekemällä kompromissia tavoitellumpien ominaisuuksien kanssa. Yleensä flaret pyritään minimoimaan valokuvausobjektiiveissa tekemällä objektiivien sisäosat mahdollisimman absorboiviksi (pinnoitus, muoto) ja linssipinnat mahdollisimman läpäiseviksi (heijastuksenestopinnoitus). Laadukas pinnoitus on kallista, joten tuokin asia on kalliissa pienempää. Mutta sellaista objektiivia tuskin on, mikä ei ollenkaan flarettaisi, koska kaikki optiset pinnat heijastavat aina (peilitelet ja neulanreiät joo, mutta ne ovat muilta osin kaameita ja niiden käyttö rajoittuu erikoissovelluksiin).

En tosin tiedä elokuvaobjektiiveista mitään muuta, kuin että niissä on jonkun verran valokuvausobjektiiveista poikkeavia ominaisuuksia, joten en sano varmasti niistä mitään. Flaretoimintoja on myös kuvan- ja videonkäsittelyohjelmistoissa, joten elokuvien flaret voivat olla myös tehosteita.

Vierailija

Itse ottamastani kuvasta näkyy valopalloja. Kun vielä kertoo sen, että kuva on Venäjän puolelta rappeutuneesta Orusjärven kirkon portaista kellotorniin, niin kuvasta vois joku tulkita vaikka mitä henkiolentoja. Otin kuvia digipokkarilla salamavalon kanssa ja itse tulkitsen, että salamavalo heijastuu pölyhiukkasista ja tekee tuon ilmiön, vaikka ei siellä silminähden pölyä näkynyt.

Leikkasin vähän tuosta kuvasta kasvot pois, niin ei tarvitse kysyä kohdehenkilöiltä julkaisulupaa.

http://aijaa.com/vDFUfv

Tämän vuoden keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat