Seuraa 
Viestejä11514

Postaan tän nyt tänne kun varsinaista filosofia osastoa ei ole. Ja tiedettä sivuaa koska onhan tieteellisesti todistettu että esim. meditointi on terveellistä.

Näinhän se on, että jos on pätevä jossain niin aina kuitenkin jossain vaiheessa tulee pätevämpi vastaan, johtuisko evoluutiosta. ja näinhän se on että ykköspaikalta/pyramidin huipulta ei ole kuin yksi suunta, alaspäin.

Nyt jos ajatellaan mustavalkoisesti että olisi hyvä ja paha, jotka olisivat toistensa vastakohdat ja olisi ihminen joka pyrkii jompaan kumpaan. Niin paha ihminen kipuaisia pahuuden hierarkiassa yhä pahemmaksi ja sitten lopulta kohtaisi voittajansa, vielä pahemman joka olisi tietenkin paha asia hänelle. Mutta jos pyrkisi kohti hyvyyttä jä sitten kohtaisi vielä hyvemmän, niin eihän se tosi hyvän kohtaaminen nyt kovin kamalaa voi olla ?

Jatketaan nyt vielä ja lietsotaan uskonnollista näkokulmaa.

Uskonnoissa lähes poikkeuksetta on kysymys hyvän ja pahan taistelusta, sitten molemmille omat hahmonsa ja edustajansa. Niin voisiko pelkistetyksi olla niin, että jos on paha niin kohtaa pahuuden ja jos hyvä niin hyvyyden. Ja jumalat ja saatanat ovat vain symboleja hyvyydelle ja pahuudelle.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Kommentit (6)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6666
Keijona

Uskonnoissa lähes poikkeuksetta on kysymys hyvän ja pahan taistelusta, sitten molemmille omat hahmonsa ja edustajansa.

Ei ainakaan juutalais-kristillisyydessä. Islamista en osaa sanoa, kun en ole tarpeeksi syvälle tutustunut, mutta ehkä. Ja itämaisissa uskonnoissa ei taas tuo myöskään päde.

Zarathustralaisuudessa suuremmista käsittääkseni ainoana selkeästi kyllä.

Keijona
Seuraa 
Viestejä11514

Wikipedia:

"Saatana eli paholainensielunvihollinen on monien uskontojen, etenkin juutalaisenkristillisen ja islamilaisen käsityksen mukaan Jumalanvastustaja, pahuuden henkilöitymä, joka viekoittelee ihmisiä syntiin"

Jumala käsittääkseni ylin kaveri ja Jeesukset,moosekset ja mohammedit vain kertovat hänestä.

Buddhalaisuudessa pyritään nirvanaan ja vapautumaan kärsimyksestä, joka on mielestäni paha.Buddhismin opetukset koostuvat lähes aina demonisten voimien vastustamista ja kärsivällisyyteen ja hyvyyteen pyrkimisestä. Ja buddhan vastustaja on Mara, paha demoni.

Hinduismissä on lukemattomia haaroja, mutta kuuluisin länsimaissa on Hare Krishna, jonka keskeisin kirja Bhagavad-gita, on dialogi ennen taistelua pahuuden voimia vastaan. Intiassa ykkösjätkä on meditoiva Shiva jonka vihollinen Kali.

Em. ovat viisi suurinta uskontoa, joten en ymmärrä mihin väittämäsi perustuu.

 

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6666

Buddhalaisuudessa pyritään eroon kärsimyksestä. Kärsimyksestä erossa oleva tila on ei-kärsimys. Ei ole dualismia, eikä hyvää eikä pahaa ylipäätään.

Juutalais-kristillisyys ei myöskään ole dualistinen uskonto. Dualismi on massiivisen karmaista. Lutherilla toki oli dualistisia ajatuksia, mutta se kertoo hänestä henkilönä ei juutalais-kristillisyydestä. Wikipedia, erityisesti suomenkielinen, on monelta osin virheellinen.

Tehosekoitin - Valonkantaja:

https://www.youtube.com/watch?v=WBfhhQs8sJE

Keijona
Seuraa 
Viestejä11514

No wikipediaahan voit pyytää korjauskehotuksen monoteististen uskontojen osalta.

Jos olet kiinnostunut Buddhalaisuuden suhtautumisesesta hyvään ja pahaan , suosittelen hankkimaan kirjan: Nyanaponika Thera :The roots of good and evil.

On niin ysäriä vedota lauseeseen että hyvä ja paha on perspektiivikysymyksiä, sen jälkeen on uusiakin saman koulukunnan lauseita: terve itsekkyys, terve ahneus ja viimeisimpänä terve kateus.

Taustalla, motiivina kun kuitenkin aina se sama: pelko ja häpeä siitä että muut olisikin parempia ja ettei omat geenit pärjää.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä44718
Keijona

Taustalla, motiivina kun kuitenkin aina se sama: pelko ja häpeä siitä että muut olisikin parempia ja ettei omat geenit pärjää.

 

"Omat geenit"....sietää pohtia ehkä toisenkin kerran...

Kylläkai
Seuraa 
Viestejä323

Näitä lukiessa tuli mieleen, että karkeasti yksinkertaistaen ihmisellä on vain yksi tehtävä elämässä ja se on selviytyminen. Laaja käsite tietenkin, mutta sen toteaminen voi helpottaa monen asian ymmärtämistä. Esimerkiksi sen, että uskonto on tälle täysin alisteinen. Uskonto siis palvelee selviytymistä. Tässä mielessä hyvän ja pahan käsitteet ovat lillukanvarsiosastoa.

Selviytyminen edellyttää, että kaksi asiaa hoidetaan tyydyttävästi: ensinnäkin suhde ympäröivään yhteisöön, ja toiseksi suhde omaan itseen. Uskonnot on kehitetty huolehtimaan molemmista. Uskonto on menetelmäkokonaisuus, työkalupakki, ja hyvin käytännöllinen sellainen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat